17. kolo
22.12.2013 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Derby della Madonnina pro Inter!

Veledůležité a veleprestižní derby jednoho slavného města má Serie A za sebou a jen těžko mohl rok 2013 v nejvyšší italské lize uzavřít atraktivnější zápas. Branku jsme sice viděli jedinou, ale v žádném případě se diváci v útrobách San Sira nenudili. Hrdinou se stal Argentinec Rodrigo Palacio, autor rozdílového zásahu.

Jakékoli derby je vždy pravým fotbalovým svátkem, v hrdé Itálii dvojnásob. Punc velkoleposti dodal dnešnímu souboji velice prestižní duel dvou slavných milánských celků, které snad nelze navzájem ničím překvapit. Přesto se oba týmy pečlivě připravovaly, podrobeny analytickému oku veřejnosti. Úspěšnějším se nakonec stal "domácí" Inter, protože pár minut před koncem odmítl nulu na kontě Argentinec Rodrigo Palacio.

"Je to nejdůležitější zásah mé dosavadní kariéry," řekl krátce po utkání dojatý Palacio. Když to řekne hráč Palaciových kvalit, už to samo o sobě vypovídá o hodnotě vstřelené branky. Dojmů po zápase bylo ostatně nepočítaně, ty negativní potřebovali ventilovat hráči trenéra Maxe Allegriho. Jedním z nich byl i mladík Riccardo Saponara, kterému trenér Allegri oproti předpokladům dal šanci od úvodních minut. "My jsme hráli, Inter vyhrál," konstatoval lakonicky. Jak se tedy utkání sedmnáctého kola postupně vyvíjelo?

Po osmi minutách se pozornost obránců Interu obrátila k Mariu Balotellimu, který ostatně prostředí Interu velmi dobře zná. Kontroverzní postava (nejen) italské kopané ale svou ránu namířila pouze do nejblíže postaveného bránícího hráče. Mario Barwuah Balotelli, jak zní celé jméno mladého italského reprezentanta, se dostal do zakončení také po chybě brankáře Samira Handanoviće, kterému vypadl míč z rukou a před Balotellim se otevřela šance střílet do prázdné brány. Tu ale bývalý hráč Manchesteru City nevyužil.

Inter se do akcí příliš často nedostával, ale když už, tak to vždy zavánělo inkasovanou brankou. V podobné situaci se ocitl také Rodrigo Palacio, který hlavičkoval na zadní tyči poměrně nehlídán. Hozenou rukavici ale nezvedl a míč poslal těsně mimo. Italové jsou velmi horkokrevní a emotivní, což je známá věc. Nejinak tomu bylo na hřišti, takže jsme viděli množství strkanic, faulů a vůbec zajímavých a vyhrocených situací. Rivalita mezi oběma milánskými kluby je evidentní, ale přesto není úplně neobvyklá změna hráčů v rámci obou soků. Dalším z mnoha je Andrea Poli, který hostoval z janovské Sampdorie právě v Interu, načež nedávno přesídlil právě do AC. V jeho dresu odvádí slušné výkony a blízko brance byl také dnes večer. Po dobré nahrávce se dostal ke střele, ta ale těsně minula vzdálenější tyč.

Hodně bolestivé utkání zažil záložník Sulley Muntari. Jednak byl na konci vyloučen, ale především se po celý zápas opakovaně setkával s hrací plochou s často nepříjemnou grimasou v obličeji. Na konci první půle jej dokonce museli ošetřovat kluboví zdravotníci. Naštěstí se nejednalo o nic vážného a Muntari opět pokračoval. Naskočil i do druhé půle, která se vyvíjela přeci jen lépe pro Inter.

Výhra ale nebyla samozřejmostí a kdekdo si možná dlouhou dobu myslel, že jako první skóruje Milán. Mario Balotelli po změně stran zamířil a Samir Handanović byl opět volán do akce. Tu zvládl, takže se pokračovalo za bezbrankového stavu. Balotelli opravdu patřil k těm nejaktivnějším hráčům a často už už zvedal ruce oslavně nad hlavu. Nejprve ale jeho hlavičku zastavil Handanović, střelu ve skluzu poslal Balotelli vedle tyče. Mazzarriho tým se poprvé ozval až ke konci utkání, když Fredymu Guarínovi scházely centimetry k tomu, aby se dostal do zakončení. Ten měl prsty i v zásadní situaci utkání. Deset minut před jeho koncem totiž Guarín našel spoluhráče Palacia a ten předvedl parádní zakončení. Patičkou totiž zaskočil jak Christiana Abbiatiho i bránícího Zapatu a poslal Inter do vedení!

AC sice hrálo lépe a především ve druhé půli svého městského rivala do zakončení nepouštělo, ale střelci Palaciových kvalit opravdu stačí málo. V nastaveném čase ještě snížil na minimum šance svého týmu Muntari, který byl vyloučen. Myslím, že Saponarův citovaný výrok utkání vystihl. Podstatné je, že Inter zvítězil a budoucnost trenéra Allegriho je nadále nejistá...

Autor: Ondřej Pražák / football-italia.net, onlajny.cz, tuttomercatoweb.com

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:2...

Reagovat
smazaný uživatel

kluci... 2-1

Reagovat
smazaný uživatel

kluci... 2-1

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to viděl na 0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:3 (Balo,Kaka,De Jong)

Reagovat
smazaný uživatel

1 POL. 0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1, Palacio, Kovačić-Balotelli (pen.)

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Jasná 1 3:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 (Guarín, Palacio - Kaká)

Reagovat
brvno

kto bude piskat?

Reagovat
smazaný uživatel

Ať už táhne Allegri a snim ten žebrák Matri!!!...Fuuuuuck!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Inter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele