18. kolo
11.02.2014 21:15 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

SL Benfica - Sporting CP 2:0

Až nečekaně jednostranný byl odložený šlágr 18. kola portugalské Primeiry Ligy. Zkušenější Benfica v jeho rámci minimálně rozdílem jedné třídy předčila oslabeného městského rivala a v důsledku pohodlné výhry 2:0 jde na čele tabulky do čtyřbodového (mini)trháku...

Původním termínem očekávané bitvy o hlavní město měla být neděle, avšak tehdy pořadatele zradilo v posledních dnech zvláště problémové Estádio da Luz. Deset let starý stánek potřeboval lehce opravit střechu poté, co z ní doopravdy pár vteřin před výkopem (po rozcvičkách a oznámení sestav) začaly odlétávat chuchvalce skelné vaty. Dnes už vše proběhlo bez problémů; tedy zejména pro domácí Benfiku...

Oba trenéři navzdory vzniklé mezeře zůstali věrni originálním složením, což udělalo čáru přes rozpočet především Leonardu Jardimovi. Ten byl odhodlán zaskočit svého protějška Jorgeho Jesuse postavením obou hrotových útočníků Slimaniho a Montera, ale i debutanta Héldona... takhle byl ovšem o důležitý moment překvapení připraven.

Přesto si zrovna tímto lze jen těžko vysvětlit, co v příštích minutách fotbalisté Sportingu na trávníku Estádia da Luz předváděli. Vše tak nějak předznamenaly již úvodní vteřinky, během nichž stihl Cédric doslova nabídnout Gaitánovi obrovskou příležitost. Argentinský šikula v tu chvíli ještě odmítl, nicméně nervózní podtext herního projevu Sportingu se s postupem času nevytrácel.

Selhaly především obě náhrady za zraněného Jeffersona (Piris) a suspendovaného Williama Carvalha (původním povoláním stoper či bek Dier), ale i obvyklé opory - Montera s Martinsem například perfektně limitovala vynikající poziční a jakákoliv jiná hra Ljubomira Fejsy, jenž takto nejlepším možným způsobem odpověděl pokladačům otázek ohledně toho, co bude s Benfikou bez Matiće.

Orli na každý pád odstartovali vskutku bleskově, bez nejmenších rozpaků, a ani omylem to nebylo jen o Gaitánovi. Luisão, Enzo Pérez, Marković a Rodrigo - ti všichni se ještě do 27. minuty, kdy poprvé udeřil Gaitán, vystřídali v univerzální roli spalovače šancí. Rodrigo to stihl dokonce hned třikrát. Teprve šikovný Argentinec všem svým spoluhráčům ukázal, jak se to dělá, když Fejsa ve středu pole vyhrál klíčový souboj a Maxi Pereira následně narýsoval přesný centr.

Sporting se snažil reagovat, avšak vedle pár zajímavých akcí Héldona nepředvedl zhola nic. Naopak Benfica jakmile si usmyslela, že zaútočí, hned se soupeřům začal valit pot z čela. Gaitán například mohl po "umytí" Pirise ještě do pauzy zvýšit na 2:0, kdyby lépe ukormidloval koncovku. Po obrátce to přitom bylo od domácích to samé v bleděmodrém; jen o něco méně intenzivní dominance. Kolmicí Markoviće v jednu chvíli pohrdl Lima, přičemž na Rodriga si dvakrát chvályhodně vyšlápl brankář Rui Patrício. Zejména podruhé vychytal takřka jistý gól.

Sporting nicméně na dobrou práci vlastního gólmana vepředu nedokázal nijak navázat, a tak nebylo takovým překvapením, když Enzo Pérez nádhernou trefou v 76. minutě definitivně uklidnil příznivce lídra tabulky. Uruguayský záložník ve své kariéře tolik branek nenasázel, ovšem když už se činí, většinou to stojí za to. Tak jako v tomto případě, kdy Pérez hladce obešel Diera a nekompromisní ranou z 20 metrů přesně do šibenice rozhodl.

Autor: Tomáš Daníček / portugoal.net

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:2

Reagovat
hradec

SL Benfica 0:1 Sporting CP

Reagovat
Hiko

Věřím v neprohru SCP

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

X2 0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele