26. kolo
21.04.2013 21:15 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

SL Benfica - Sporting CP 2:0

Benfica udělala veledůležitý krok k titulu, když před vlastním publikem v ostře sledovaném lisabonském derby vyprovodila Sporting rozdílem 2:0 a opět navýšila svůj náskok na čele tabulky na čtyři body; hostům nepomohl ani dobrý výkon, kterým se favoritovi povětšinou vyrovnali, a budou mít ještě plno práce s proniknutím na pohárové příčky.

Sporting se hned několikrát marně dožadoval penalty, ale zápas nakonec rozhodly branky Salvia a Limy; nutno však říct, že Benfica nevyhrála nezaslouženě, neboť její útoky byly jednoznačně efektivnější. Klíčovým mužem na hřišti byl Nicolás Gaitán, který stál u zrodu obou brankových situací.

Hostující kouč Jesualdo Ferreira vyslal na hřiště jedenáctku o průměrném věku pouze 23 let, ale jeho mladíci se velkého jména vůbec nezalekli a po prvních 25 minut to byli oni, kdo opanoval hřiště; zářil zejména mladý křídelník Bruma, který ze svého místa u pravé lajny způsoboval obrovské problémy obráncům svojí technickou vyspělostí, rychlostí a citem pro přihrávku.

Krátce po startu se van Wolfswinkel zbavil bránícího Garaye a dokázal z ostrého úhlu vypálit na Artura, ale domácí gólman odolal; opakované záběry pak usvědčily, že argentinský stoper hostujícího šutéra prokazatelně fauloval. Van Wolfswinkela tak nakonec od penaltového odpískání dělil možná pouze fakt, že se chvályhodně rozhodl udržet rovnováhu a zakončit.

Sporting tlačil i nadále, zatímco Benfica působila překvapivě apatickým dojmem; pouze zásah Matiće na poslední chvíli zlikvidoval další nebezpečný průnik Brumy. Diváci na Estádio da Luz dlouho čekali na tým, který dobře znají; dočkali se ve 35. minutě, kdy Benfica - nutno říct, že nezaslouženě - šla do vedení. Cardozo našel křížným pasem Gaitána, který se probil dopředu a přízemním centrem vyzval nabíhajícího Salvia, jehož levačka dokonala dílo zkázy. Rui Patrício se ani nepohnul.

Poté, co domácí skórovali z vůbec první šance, začali utahovat šrouby, a vidět byl zejména Gaitán; těsně před přestávkou mohl zvýšit vedení Luisao, avšak hlavou těsně minul. Po obrátce však byl Sporting opět lepším týmem a uzamkl domácí v jejich vápně; hrozbou byly zejména rohy Erica Diera, a po jednom z nich musel zasahovat Artur. Nebezpeční Joaozinhův centr pak vytěsnil mimo tři tyče bránící Garay.

Benfica se však tentokrát oklepala rychleji, a v 75. minutě bylo definitivně rozhodnuto. Gaitán ukázal fantastickou techniku, s níž se protáhl mezi dvěma obránci, a levačkou přisunul míč Salviovi; ten vrátil zpět argentinskému záložníkovi, který tentokrát zvolil nahrávku doprava na Limu. Brazilský forvard si pak zajistil místo na televizních obrazovkám krásným volejem z první do vinglu.

Ani za tohoto stavu se hosté nevzdávali a střídající Viola se hned dvakrát dožadoval penalty; kouč Joao Capela však v obou případech zůstal ledově klidný, a Sporting tak i přes velmi slušně odehraný zápas odjíždí domů s prázdnou.

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tradiční lisabonské derby je tu opět, ale situace obou má do vyrovnanosti daleko. Benfica je jasným favoritem a bude to chtět na svém Estádio da Luz logicky potvrdit a ve vypjatém derby zvítězit. Sporting oproti tomu není v jednoduchém postavení, ale derby je jednou derby a v těchto zápasech nemusí být o překvapení nouze. Budu tradičně věřit zelenobílé družině a bod za remízu by se určitě hodil. Tip 1:1

LEÖES

Reagovat
Hiko

remíza by byla moc pěkná Força Sporting

Reagovat
Pokahontas

Tak tentokrát opět lisabonská klasika,tj.2:0 pro Benfiku Nutno ovšem uznat,že Sporting nedal kůži lacino a docela ,,kousal"-přece jen je to pořád derby,na podzim Benfica otáčela až pár minut před koncem,na jaře dokonce Sporting přes výraznou pevahu soupeře vyhrál-takže sázet na Benfiku v tak mizerném kurzu by bylo opravdu neúměrné riziko...

A ještě za gól Limy a akci tomu předcházející...

Reagovat
smazaný uživatel

Riziko bylo vsadit na posranej jablonec

Reagovat
smazaný uživatel

Nu, favorit je prosadil, co se dá dělat .... Ale fotbal to byl pěkný, Sporting nedal svoji kůži lacino.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele