13. kolo
26.11.2016 16:00 CET
5 : 4
(1:1)

Reportáž

Swansea City - Crystal Palace 5:4

Co se to právě stalo? O tomhle se bude v Anglii mluvit ještě dlouho. Zápas Swansea s Crystal Palace je rozhodně tím nejšílenějším, co jsme v letošní sezóně viděli, a troufám si tvrdit, že nic bláznivějšího už ani neuvidíme. V 74. minutě vedli domácí 3:1, jenže za deset minut stihli Eagles otočit výsledek na 3:4. Proč? Aby Fernando Llorente dvěma góly v nastavení strhl výsledek zpět na 5:4 pro Swansea.

Ani jeden z týmů do utkání nevstupoval v dobrém rozpoložení. Ba právě naopak. Crystal Palace byl po minulém víkendu co do počtu získaných bodů oficiálně jmenován nejhorším profesionálním anglickým týmem roku 2016, zatímco Swansea zásluhou znovuzrození Sunderlandu spadla na samé dno tabulky. Oba celky tak potřebovaly vzpruhu jako sůl.

Dočkali se jí ovšem pouze fotbalisté Swansea. A to i přesto, že do utkání skvěle vstoupili hosté. Do vedení se mohli dostat už po pěti minutách hry, kdy se v závaru před brankou nejlépe zorientoval Christian Benteke, ale v zakončení fatálně selhal.

Skóre tak načal až Wilfried Zaha, jasný tahoun Pardewova celku v posledních týdnech. Sílu v osobních soubojích nejprve prokázal Benteke, jenž přeskočil Amata a prodloužil balón za sebe. Tam byl právě Zaha, který si tělem odclonil Taylora a tvrdou přízemní střelou překonal Fabianskiho.

Swansea možná měla více ze hry, ale hosté si vedení zasloužili. Obzvlášť poté, co málem Wickham proměnil ve druhý gól Kellyho centr. Tady ale Fabianski situaci zachránil. Velšané moc šancí neměli a udeřili prakticky z té první. Dvorní exekutor přímých kopu Gylfi Sigurdsson se opět ujal mrtvého míče a z ideální pozice za vápnem jej poslal přesně k tyči. Hennessey se stačil jen ohlédnout.

Divoký první poločas ještě stihl okořenit Zaha hlavičkující do břevna a Barrow selhávaje ve velké šanci po přihrávce Sigurdssona. To byl ovšem jen maličký předkrm šílenství, které se stalo po změně stran.

Vše začalo v šestašedesáté minutě, kdy ve svém mimořádném festivalu standardních situací pokračoval Gylfi Sigrudsson. Do jeho centru z rohového kopu vložil hlavu Llorente, protože však na brankové čáře zasáhl Cabaye, gól dal až dorážející Leroy Fer. Už za dvě minuty se Nizozemec trefil znovu - pochopitelně po centru Sigurdssona. Jeho míč tečovala snad trojice těl, než na zadní tyči míč definitivně uklidil do sítě Fer - 3:1.

Tehdy už to vypadalo na relativně poklidný zápas s úspěšným koncem pro Swansea. Jenže tenhle zápas se hodlal zapsat do dějin. Čtvrt hodiny před koncem odclonil obránce i gólmana Labutí McArhur a James Tomkins snížil na 3:2. Za dalších sedm minut byl stav dokonce vyrovnaný, když zdánlivě neškodný centr Zahy tečoval Jack Cork tak nešťastně, že zapadl k zadní tyči do sítě. No a za pár desítek vteřin dokonal neuvěřitelný obrat Christian Benteke, který si po hlavičce Danna pomohl při zakončení s oběma tyčemi - 3:4.

Bob Bradley však nehodlal zápas vzdát a na hřiště poslal Jeffersona Montera. Levonohý křídelník Swansea se svému kouči vyplatil v první minutě nastavení, kdy z levé strany odcentroval na hlavu Llorenteho, a byť Hennessey vytáhl skvělý zákrok, na útočníkovu teč po Sigurdssonově dorážce nestačil. Bláznivý zápas pak ukončil opět Fernando Llorente. Hrdina Velšanů se za pouhé dvě minutky po dalším centru Sigurdssona (a skvělé práci Fernándeze za zadní tyči) dostal k míči na malém vápně a bodlem dostal Liberty Stadium do extáze. 5:4.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Infernoqt

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele