8. kolo
15.10.2016 16:00 CET
3 : 2
(2:1)

Reportáž

Arsenal v deseti vydřel nad Swansea výhru 3:2

Navzdory herní dominanci po většinu utkání se musel londýnský Arsenal strachovat o prvenství nad Swansea až do samého konce. Kvůli chybám v obraně a vyloučení Granita Xhaky totiž Kanonýři dohrávali utkání za stavu 3:2 v deseti a jejich velšský soupeř měl hned několik nadějných příležitostí ke srovnání. Přesto se Wengerova družina nakonec může radovat již pošesté za sebou a za vedoucím Manchesterem City již v tabulce zaostává pouze o skóre.

Základní sestava Arsenalu zůstala i po reprezentační pauze nezměněna, ovšem oproti předešlému utkání v Burnley tentokrát Kanonýři vlétli na svého soupeře hned od počátku. Drtivý tlak domácích málem po jedenácti minutách zužitkoval Shkodran Mustafi, jehož hlavička po Özilově rohu skončila na břevně Fabianského branky.

Po náročné úvodní čtvrthodině se však začali do zápasu dostávat i hosté, jež mohl poslat do nečekaného vedení Leroy Fer. Z hranice pokutového území však záložník Swansea pouze přestřelil. V podobné pozici se pár minut nato ocitl i Granit Xhaka, ovšem jeho střelecký pokus na poslední chvíli stihl zablokovat Leon Britton.

V šestadvacáté minutě už ale hostující obrana přece jen kapitulovala. Rychlá kombinace Arsenalu po průnikové přihrávce Iwobiho dostala přes Walcotta, Alexise a Bellerína nakonec zpět k Walcottovi, jenž využil zaváhání Jordiho Amata a zblízka uklidil poskakující míč do sítě .

Kanonýři byli i nadále při chuti - Alexis i Héctor Bellerín ještě slibné šance na navýšení skóre nevyužili, zato Theo Walcott v třiatřicáté minutě potvrdil, že je v poslední době k nezastavení. Anglický forvard se po dalším zmatku v obraně Swansea ocitl zcela sám před Fabianskim a pohotovým zakončením nedal polskému brankáři šanci zasáhnout ani tentokrát. Šlo již o jeho sedmý gól sezony.

Sedm minut před koncem první půle ovšem dosavadní dominanci Kanonýrů výrazně narušila hrubka Granita Xhaky. Švýcarskému záložníkovi vypíchl míč Gylfi Sigurdsson a krásnou křižnou ranou z hranice pokutového území nedovolil Petru Čechovi, aby se vůbec stihl pohnout, natožpak jeho gólovou střelu zastavit. Když pak na samém konci první půle neuspěl s hlavičkou po přímém kopu Jordi Amat, odcházelo se do kabin za stavu 2:1 pro domácí a utkání zůstávalo nadále otevřené.

Deset minut po změně stran měl na noze hattrick Theo Walcott, jenž těžil z výtečného individuálního průniku Iwobiho a následné přihrávky Özila, jenže svou ránu z voleje nasměroval pouze do rukavic Lukasze Fabianského. Co se ovšem nepovedlo Walcottovi, to hned vzápětí předvedl skvostným způsobem Mesut Özil. Německý reprezentant, jenž právě dnes slaví osmadvacáté narozeniny, vyšperkoval své životní jubileum krásnou ranou z voleje po přesně načasovaném centru Alexise.

Hráči Swansea se však znovu nenechali zaskočit a v šestašedesáté minutě znovu snížili na rozdíl jediného gólu. Aktivní Barrowi pláchl po pravé straně hřiště a přízemním centrem našel v šestnáctce střídajícího Borju Bastóna, jenž bez váhání propálil Čecha a utkání na Emirates stadium ještě pořádně zdramatizoval. Pro domácí bylo pár minut nato ještě hůř, když za cynický faul na unikajícího Barrowa uviděl Granit Xhaka od rozhodčího Mosse rovnou červenou kartu.

Čtvrthodinu před koncem měl vyrovnání na hlavě Barrow, ale Petr Čech si jeho pokus pohlídal. Změna sil na trávníku však byla jasně patrná a najednou to byli hosté, kteří drželi míč na kopačkách a přišpendlili svého soupeře k vlastnímu pokutovému území. Další výtečný centr Barrowa přistál podobně jako v případě Bastónova gólu u nohou Sigurdssona, avšak islandský ostrostřelec tentokrát své zakončení neukočíroval.

Arsenalu se i v deseti dařilo vyrážet do rychlých protiútoků a právě jeden takový mohl zužitkovat Theo Walcott. Anglického rychlíka však nakonec od hattricku a pojištění vítězství domácích dělilo jen pár centimetrů, neboť jeho rána se odrazila od Fabianského levé tyče a prosvištěla napříč celou brankou.

Když pak v závěru nevyzráli na pozorného Čecha ani Leroy Fer s Borjou Bastónem, udržel Arsenal s velkým vypětím vítězství 3:2, které je obzvláště cenné v kontextu nečekaných ztrát Manchesteru City s Tottenhamem. Na konci čtvrté minuty nastavení ještě mohl po skvělé práci Oxladea-Chamberlaina přece jen vsítit hattrick neúnavný Walcott, jenže v další tutovce přestřelil a svou ranou pouze líznul břevno.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:2 1

Reagovat
smazaný uživatel

to chybělo málo

Reagovat
justcall

Walcott byl proti

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Už takhle je dost podezřelej

Reagovat
Ragnar Lothbrok

4 - 1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
pawelFCB

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
Infernoqt

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele