27. kolo
27.02.2016 16:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Stoke City - Aston Villa 2:1

Odevzdejte nejhorší výkon v sezóně a tři body máme jisté. I tak možná vypadají taktické pokyny před duelem s Aston Villou. Po okresním fotbalu z první půle zabral Stoke na deset minut po změně stran a bez většího úsilí skáče na osmé místo. Hosté, kteří byli nebezpečnější pro svou vlastní branku, sice po chybě sudího snížili, přesto se v závěrečných minutách dech netajil.

Hned první vážnější šance posměšně ukázala, jak jsou na tom oba celky se svým současným projevem. Afellay totiž musel zfaulovat Shaqiriho, aby se dostal k centru, kterým našel Okoreho a Bunn měl plné ruce práce, aby skvěle umístěný pokus svého spoluhráče na poslední chvíli vytáhl. Villans od prvních minut připomínali hráče mladších žáků při jejich prvním utkání - přechod do útoku řešili prostým nakopnutím směr Agbonlahor, popřípadě nesmyslným tažením dvou hráčů proti pětici již zformované defenzívy. I v té přitom hosté nebyli zrovna přesvědčiví a přihrávka na pět metrů bez napadání protihráčem byla několikrát nesplnitelnou výzvou.

Jak toho využívali Potters? K reklamě na medvídka mývala. Sami totiž bez invence, originální myšlenky či snad přesné přihrávky v blízkosti šestnáctky povyšovali nudný obraz hry na umění. Fanoušci se tak museli bavit po svém, ti frustrovanější si zvedali náladu popěvkem o novém autě jejich "loajálního" stopera Lescotta. Funkcionáři Stoke zase využili času, kdy se v první půli na trávníku nic nedělo, tedy zhruba pětačtyřiceti minut, k informaci, že i devátý rok v řadě jejich fanoušci nezaplatí ani o libru více za sezónní permanentku, ta nejlevnější tak nadále bude stát deset tisíc korun.

Po změně stran přeci jen ofenzíva domácích ožila a brzy také slavila úspěch. Shaqiri poslal pas do vápna a Westwood doplatil na svou nezkušenost, když zbytečně fauloval Bardsleyho. Arnautović pak dělovou ranou doprostřed branky potvrdil letoší 100% úspěšnost svého týmu z pokutových kopů. Jen chvíli poté použil dokonalou metaforu k mizérii Aston Villy Mark Bunn. Byl to opět Shaqiri, který poslal centr na malé vápno, kde se úspěšný střelec vyšplhal mezi dva obránce, hlavičkou však pouze zdvihl balón nad sebe, zmatení protihráči mu ovšem dopřáli snadnou dorážku do prázdné branky. Brankář hostů mu v druhé oslavě zabránit nemohl, už pár vteřin byl bezmocně chycen v síti.

Přízrak jménem Saido Mané se málem zjevil v 63. minutě, bleskový hattrick zakončený hlavičkou z deseti metrů po rohovém kopu unikl Arnautovićovi jen o decimetry. Zdálo se, že se duel už dohraje bez náznaku dramatu, to by ale nesměl Friend přehlédnout ruku Gestedeho, který tak nechtěně přihrál přímo před zrakem sudího Bacunovi, jenž neotálel a pohotově poslal míč po zemi ke vzdálenější tyči. Ani šťastný návrat do hry nikterak nezahřál nohy hostující ofenzívě, Potters si tak v poklidu došli pro druhé vítězství v řadě, přičemž to byl znovu Okore, jenž mohl rozdíl ještě navýšit, kdyby si Bunn opět nezvedal sebevědomí na vlastním obránci a hlavičku mířící přesně k tyči brilantním zákrokem nevytáhl.

Autor: Josef Gvoždiak / bbc.com, twitter.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1 1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele