2. kolo
16.08.2015 17:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Chelsea shořela v obraně, Man City ji smetlo jasně 3:0

Vědělo se, že Chelsea na začátku této sezóny není v optimální formě. Totální destrukce její loni skálopevné defenzivy je však novou zprávou. Blues v mezihře nebyli výrazně horší, hlavní rozdíl byl v obou šestnáctkách, kde naproti tomu Londýňané nic nepředvedli. Zato Citizens hned třikrát skórovali, a to ještě zářil gólman hostí Begović.

Dva a půl roku Chelsea neprohrála v neděli. Devět let neprohrála v srpnu. A dlouhých sedmnáct roků se jí dařilo vždy vyhrát alespoň jeden z úvodních dvou kol zápasů ligové sezóny. Dnes však veškerým sériím utnul tipec Manchester City.

Nejlepší střelec minulé sezóny Premier League se v prvních dvaceti minutách mohl zapsat do gólové listiny klidně třikrát. Největší šanci měl už po patnácti vteřinách hry, kdy si první mezery v obraně Chelsea všiml David Silva a Kun Agüero uháněl sám na branku. Asmir Begović však stoprocentní šanci uhasil skvělým zákrokem.

Bosenský gólman, jenž zaskakoval za suspendovaného Thibauta Courtoise, měl v prvním dějství obrovské množství práce. Po jednom z mnoha centrů Aleksandara Kolarova z levé strany Begović trnul - nakonec však Agüero špičkou kopačky na míč nedosáhl, a ten tak skončil v náručí brankáře.

Defenzíva Chelsea, především její střed, jenž loni neměl v Anglii pražádnou konkurenci, vypadal v úvodu zápasu slušně řečeno malátně. Terry, Cahill a Matić tvořili ve vápně poctivý trojúhelník, v němž si Agüero dělal, co chtěl. V rozmezí jedné minuty dostal Argentinec dva balóny právě do tohoto prostoru a Asmir Begović musel pokaždé vytáhnout výtečný zákrok.

Až po dvaceti minutách se Londýňané dostali do zápasu a nutno přiznat, že drželi míč častěji, než je u nich v těchto zápasech zvykem. Z územní převahy však nebyli schopni vytvořit vůbec nic. Agüerův gól tak paradoxně přišel po fázi, kdy Chelsea držela otěže utkání v rukou.

Po půlhodině se hbitý útočník Citizens prosmýkl (tentokrát) mezi Matićem a Cahillem a přízemní střelou o tyč otevřel skóre. Blues obdržená branka nikterak nerozhodila a opět se jali utočit. Avšak se stejným účinkem jako předtím. Největší šanci měl Fábregas, který z 20 metrů mířil těsně vedle. Nakonec musela Chelsea být ráda, že do kabin nešla za horšího stavu - Kolarovův centr Mangala prodloužil hlavou těsně vedle.

Do druhého dějství nastoupil obhájce titulu bez svého kapitána, Kurt Zouma vystřídal Johna Terryho, který tak vůbec poprvé pod José Mourinhem vystřídal. A hned pět minut po změně stran Chelsea vsítila kýžený vyrovnávací gól - Hazard našel Ramirese a ten se sám před Hartem nemýlil. Rozhodčí mu však branku chybně neuznali.

Na vůbec první oficiální střelu mezi tři tyče si tak Chelsea musela počkat celých 70 minut - v této fázi už bylo viditelně aktivnější než soupeř, který si s míčem počínal rozvážněji. Diego Costa ve vápně vykoupal Kompanyho a předložil gólovou nabídku pro Edena Hazarda, jenž sice obešel blokujícího obránce, ale Harta z blízka neprostřelil.

Manchester City byl v zakončení o poznání efektivnější. Při ojedinělé akci v závěru utkání vybojoval roh, Silva jej - totožně jako minulý týden - posadil na hlavu Vincenta Kompanyho a Chelsea i vinou nedůrazného Ivanoviće kapitulovala podruhé. Kdyby v brance hostí nestál Asmir Begović, mohl šampion odjet dokonce s debaklem - krátce po druhé brance Bosňan vytáhl další vynikající zákrok proti ráně Tourého.

Ani to však Citizens nezabránilo v tom, aby Chelsea na domácí půdě vyprovodili jednoznačným výsledkem 3:0. Ivanović korunoval svůj otřesný výkon, když neodehrál míč před Silvou, a Fernandinho vzápětí nádherně uzavřel skóre. Mourinhovi svěřenci v nastavení rozezněli pouze tyčku.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1033)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele