19. kolo
28.12.2015 16:00 CET
3 : 4
(1:2)

Reportáž

Úchvatnou přestřelku v Goodison Parku nakonec ovládlo Stoke

Roberto Martínez na předzápasové tiskové konferenci odhadoval, že se diváci mohou těšit na otevřené utkání plné šancí, a přesně to se také vyplnilo. Už první půle nabídla skvostnou ofenzivní podívanou, ke všemu okořeněnou třemi góly, a po změně stran tempo zápasu ani počet branek neustávaly. V dramatickém finiši nakonec rozhodl Marko Arnautović o vítězství hostí 4:3.

Lépe do zápasu vstoupilo Stoke, které se také záhy za svou aktivitu dočkalo zasloužené odměny v podobě průlomu skóre. Krásnou kombinační akci po ose Bojan-Arnautović-Shaqiri zakončil poslední jmenovaný zblízka do odkryté brány.

Everton zareagoval očekávaným tlakem a hned šest minut po úvodní trefě hostí dokázal srovnat. Romelu Lukaku perfektně využil špatně postavené defenzivní linie Stoke a díky tomu, že krajní bek Erik Pieters se oproti svým spoluhráčům pozapomněl vzadu, mohl belgický útočník převzít McCarthyho pas již v hloubi pokutového území nikým nehlídán a pohodlně zakončit.

Vzruchů před oběma brankami neubývalo ani ve zbytku poločasu, ovšem největší zmínku si vedle trapného simulování Gérarda Deulofeua zaslouží Xherdan Shaqiri. Přinejmenším do pozápasového rozhovoru zůstane otázkou, zda švýcarský reprezentant po dlouhém Bojanově nákopu za domácí obranu chtěl opravdu zakončovat skvostným lobem přes Howarda, anebo mu zamýšlená přihrávka pouze šťastně sjela. Tak jako tak šlo o překrásný gól a jeden z kandidátů na branku sezony, která Stoke zaručila poločasové vedení 2:1.

Tempo hry neustávalo ani po změně stran a oba celky se připomněly několika nebezpečnými průniky do pokutového území, byť bez úspěšné finální fáze. To však ve čtyřiašedesáté minutě rázně protrhl obvyklý zachránce Toffees, Romelu Lukaku. Předlouhý centr Cleverleyho ještě z vlastní poloviny hřiště si kanonýr Evertonu zkušeně v běhu zpracoval na hrudi a navzdory tlaku bránícího hráče posléze křižnou ranou nedal Jacku Butlandovi šanci zasáhnout.

Everton byl v tu chvíli na koni a v následujících minutách měl několikrát blízko k obratu. Střelu střídajícího Naismithe ještě hostující obrana stihla na poslední chvíli tečovat mimo tři tyče, ale další výtečnou kombinační akci evertonských už zastavit nezvládla. Lukaku uvolnil kolmicí na levé straně Barkleyho, jenž předložil přízemním centrem míč pro nabíhajícího Deulofeua před prázdnou bránu - 3:2 pro Everton!

Nejlepší šanci otřeseného Stoke pak zničehonic připravil Steven Naismith nedůraznou malou domů Howardovi, ovšem americký brankář zvládl před dotírajícím Arnautovićem na poslední chvíli ve skluzu míč odpálit do bezpečí. Přesto šlo o jasný signál, že domácí ještě nemají ani zdaleka vyhráno. A taky že ano - v osmdesáté minutě způsobil ostrý Arnautovićův centr zleva v pokutovém území Evertonu chaos, jehož využil střídající Joselu k suverénnímu zakončení pravačkou a bylo znovu vyrovnáno.

Úchvatný zápas tak dospěl k dramatické závěrečné desetiminutovce, do níž šly oba týmy stejně jako celý zápas po hlavě s touhou sebrat všechny body. Blízko měl k vítěznému čtvrtému gólu Seamus Coleman, jenže nepovedený odkop Wollscheida přetavil pouze v nekontrolovanou ránu nad.

Takřka hned z protiútoku pak dostali hosté ještě daleko lepší šanci - pokutový kop. Marko Arnautović se rychlou kličkou obtočil okolo Johna Stonese, jenž jej srazil skluzem k zemi a rozhodčí Mark Clattenburg po chvíli váhání rozhodl sporný moment ve prospěch hostí. Stonesovy nářky, že nataženou nohou se nejprve dotkl míče, zůstaly nevyslyšeny, a sám faulovaný rakouský reprezentant prudkou ranou nedal Howardovi šanci zasáhnout, přestože podklouznul. Stoke tak v neuvěřitelném zápase ukořistilo vítězství 4:3 a posunulo se do horní poloviny tabulky.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Infernoqt

2:2

Reagovat
vanGomm

Tip X.

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 1

Everton doma to dá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele