34. kolo
13.04.2014 17:07 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Demba Ba znovu zachránil Chelsea, ta po vítězství nad Swansea může pomýšlet na titul

Přestože hrála 75 minut v přesilovce, bylo to od Chelsea velké trápení. Až v 68. minutě rozhodl jediným gólem o vítězství hostí 1:0 Demba Ba. Svěřenci Josého Mourinha tak stále zůstávají ve hře o titul - k jeho zisku jim "stačí" vyhrát zbylá čtyři klání a spolehnout na jednu jakoukoli ztrátu Manchesteru City.

První nebezpečnou střelu vyprodukovala domácí Swansea, konkrétně záložník Pablo Hernández, jenž zpoza vápna poprvé prověřil Petra Čecha v brance Chelsea. Na druhé straně ale záhy téměř otevřel skóre Mohamed Salah. Ivanović si na pravé straně narazil s Schürrlem a po jeho zpětné přihrávce na hranici vápna úplně osamocený Egypťan olízl svou střelou tyčku.

Zahrozil i Bony, který zády k bráně hlavičkoval pod břevno a Čech musel natahovat ruce. Klíčové momenty utkání nicméně obstaral stoper Swansea Chico na druhé straně hřiště. V rozmezí tří minut po faulech na Williana a Schürrleho uviděl dvě žluté karty a zmizel pod sprchy. Velšané tak před sebou měli obrovsky těžkou úlohu hrát hodinu a čtvrt proti Chelsea v oslabení.

Jenže obraz hry se tím změnil přesně do podoby, kterou letos svěřenci Josého Mourinha zvládají nejhůře. Swansea pochopitelně zavřela svoji obranu a Chelsea po většinu zápasu útočila do plných. Hosté postrádali jakýkoli moment překvapení, jejich hra byla statická a proti té si domácí, byť oslabení, dokázali poradit. Před Ramiresem odkopával v šanci Rangel a hlavička Ivanoviće šla nad.

Naopak na druhé straně po brejku přebil všechny náznaky Chelsea Nathan Dyer, jehož tvrdou ránu vyrazil Čech na roh. Až v nastaveném čase se po pěkné ťukačce s Dembou Ba a Ramiresem dostal do dobré pozice ve vápně Salah, ale linku razance přepálil a levačkou z nějakých 13 metrů vypružil míč hodně vedle brány.

José Mourinho přestávce nezahálel a stáhl dva z nejhorších hráčů na hřišti Schürrleho a Ramirese, místo nichž přišli Oscar a Samuel Eto’o. Tato změna sice přinesla rozproudění unylé ofenzivy Chelsea, ta se však trápila především v zakončení. Dembova hlavička minula branku o kousíček, Eto’ova stoprocentní šance však fatálně skončila střelou vedle o víc než dva metry.

Vznikaly ale příležitosti i na druhé straně, protiútok Swans vedl agilní Routledge, jehož zastavil až skluzem John Terry, jenž zblokoval jeho střelu po hbitém průniku. Z následného rohu pak Bony minul hlavou Čechovu svatyni podobně jako na druhé straně o několik minut dříve v podání Demby Ba.

Chelsea se zaslouženého, alespoň za zlepšený výkon ve druhé půli, vedení dočkala v osmašedesáté minutě. A ne náhodou to bylo po akci zcela atypické k dnešnímu duelu. Dlouhý aut z hloubi obranné půle Blues převzal od Azpilicuety Matić, jenž jej ihned napálil na hrot na Dembu Ba. Senegalec si v souboji jeden na jednoho poradil s Ashleym Williamsem a přízemní ranou překonal nejistého Vorma.

V závěru Chelsea mohla rozhodnout místy nervózní duel skvělým únikem Salaha, který ale opět selhal v zakončení a jeho slabou křížnou ránu bez potíží zblokovala obrana. A tak se Blues klasicky třepali až do konce. Fanouškům hostí nejvíce zatrnulo při centrovaném míči Shelveyho z levé strany, který sice Bony netrefil, ale i tak jej musel Čech složitě vyrážet na roh.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

vonku teraz musíme zabrať

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

2/1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Honza Matoušek

1:0

Reagovat
M1ck0

2:2

Reagovat
vanGomm

Tip X.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle očekávání nastoupil Demba v základu (odměna za postupový gól ), a odvděčil se gólem. Je možné, že jako jediný útočník zůstane u týmu i příští rok. Popravdě, když se dívám na jeho čísla, tak kromě Chelsea (kde ale spíš nastupuje jako střídající hráč), má dobrý průměr golů na zápas:

FRA FC Rouen 12(8)

BEL RE Mouscron 26(22)

GER TSG 1899 Hoffenheim 97(37)

ENG West Ham United 12(7)

ENG Newcastle United 54(29)

ENG Chelsea 21(3)

Reagovat
smazaný uživatel

To mohlo být 0:5. Nechápu jak můžou tolik šancí zajebat.

Reagovat
smazaný uživatel

uvidite v buducej sezóne príde Diego Costa nebude to 0:1 ale 0:4

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele