22. kolo
13.01.2013 14:30 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Liverpool tentokrát v derby dotahoval, výsledek je ale stejný - 2:1 pro ManUtd

Brendan Rodgers na svou první sezonu na lavičce Liverpoolu za žádných okolností nebude moci vzpomínat v čistě dobrém duchu - ManUtd totiž dovolil takzvaný double, a to skrze prohru, kterou tentokrát sotva bude moci napadnout. Red Devils zejména prvnímu poločasu kompletně dominovali a přes menší obtíže nakonec náskok uhájili; stejně jako na podzim tedy slaví výhru 2:1.

Nezvykle dlouhou dobu se čekalo na Old Trafford v rámci Severozápadního derby na první větší příležitost. Po celou úvodní čtvrthodinu obě mužstva představila pro sebe typické tváře - Liverpool chtěl držet míč, United hlavně ve finální třetině spíše zjednodušovali hru, snažili se o přímočarost. A ta jim také hned s první šancí přinesla příznivou změnu skóre. Welbeck s Cleverleym bleskurychle dostali míč nalevo k Evrovi, ten moře volného prostoru využil k pozemnímu centru na malé vápno a tam Van Persiemu stačily jenom dva kroky, aby se dostal do vhodné pozice a před Johnsonem v pohodě zametl míč do sítě. Pro Nizozemce šlo již o 21. gól od přestupu na Old Trafford.

A docela klidně se mohly přidávat i další; Reds totiž absolutně nefungovala záložní trojice a sám Persie nebyl ani nijak natěsno hlídán. Ve 26. minutě ho Allen nechal v klidu nabíhat po ose hřiště a měl pak jediné štěstí, že po Youngově přihrávce Nizozemec pálil okamžitě, bez přípravy, hodně nezdařile. Manchesterští nicméně pochopitelně nevěšeli hlavy, soupeř se totiž ne a ne probrat. Až do pauzy působil dosti rozháraně směrem dozadu a zakřiknutě směrem dopředu; ani Suárez nebyl ve hře, ale vůbec, zatímco takový Gerrard dvakrát mohl pálit ze střední vzdálenosti a pokaždé volil zbytečnou příhru.

Vše potom mohla, nebo spíš měla podtrhnout Allenova hrubka z 32. minuty. Velšan tehdy nezvládl zpětný pas, Welbeck to ovšem ztrestal akorát střelou do blokujícího Aggera. To Škrtel si o chvíli později nevedl tak dobře jako kolega a propustil už Welbeckovu ránu na(d) bránu. Podobného zaváhání jako Allen se ještě do přestávky dopustil i Wisdom, Reinovi zase domácí publikum nadšeně aplaudovalo, když ztratil rovnováhu při rozehrávce, a těsně před pauzou nakonec Van Persie málem šikovnou patičkou zaslouženě zvýšil (Škrtel se v tu chvíli vehnal na brankovou čáru v pravý čas). Hostující tápání zdánlivě neznalo mezí...

Po změně stran mělo leccos změnit střídání Sturridge za Lucase, zpočátku to tak ale příliš nevypadalo. Nová lednová posila totiž ihned po vzoru kapitána trestuhodně ignorovala vhodnou palebnou možnost a zadrbala i další akci. Přesto to byl ve finále právě Sturridge, kdo Liverpool v tomto klání zdaleka nejvíce inspiroval. Ačkoliv se to tedy mělo naplno projevit až po další trefě domácích - v 54. minutě kopal standardku Van Persie, Johnson na zadní tyči lehkomyslně pustil za sebe Evru a ten za pomoci Vidićovy teče propasíroval míč Reinovým podpažím.

Teprve v tu chvíli si černí konečně řekli, že prostě musejí začít střílet. Gerrard tedy při první příležitosti protáhl de Geu a Sturridge hned v 57. minutě využil spánku Rafaela k senzačnímu nastartování své liverpoolské kariéry; Reds byli zpátky ve hře. Což záhy neodmítl Kagawa se svým neúspěšným pokusem obstřelit Reinu a zároveň nepotvrdil Borini s nepřesnou koncovku ve složitém postavení.

Nejen tahle Italova akce po chybě Evry nicméně značila, že Liverpool po gólu rázem ožil a bylo ho plné hřiště. ManUtd mohlo na klidnou koncovku zapomenout, ačkoliv žádnému soustavnému tlaku taky nečelil. Sturridge každopádně klidně mohl vyrovnat za pomocí pravačky i levačky - slabší nohou přestřelil, ta druhá jej lehce zradila při zpracování v zajímavé pozici.

Na Old Trafford se tedy těmto týmům ani po necelých 12 letech nenarodila remíza; Van Persie totiž rovněž neuspěl se svým vtipným pokusem z 91. minuty.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (921)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele