12. kolo
17.11.2012 13:45 CET
5 : 2
(3:1)

Reportáž

Arsenal si dal v derby příjemné repete - rivala opět zničil poměrem 5:2

Emirates Stadium si ještě vylepšilo dosavadní průměr pěti branek na jedno severolondýnské ligové derby. Tottenham ale rozhodně nebude spokojen se způsobem, jakým se toho docílilo. Naopak statistici se nad ním jistojistě potěší - opakuje se totiž jarní debakl 5:2, a také dnes otevírali skóre Kohouti.

Loni to trvalo čtyři minuty, letos deset. Poněkud delší čekání na úvodní zářez Spurs bylo dnes způsobeno nezvykle opatrným úvodem zápasu, a to z obou stran. Nicméně první gólová situace vše tradičně odšpuntovala a dál už bylo neustále na co se koukat. Z největší části se o to přičinil Mertesacker, který slepým vystoupením z obranné linie vytvořil prostor pro Defoea, ale také Adebayor, který kolegovu střelu dorážel do sítě. A Adebayor se o atraktivní náplň utkání nepřičinil pouze touto cestou. Za pouhých sedm minut totiž ošklivým šlapákem trefil pravý Cazorlův kotník a docela dobře určil příští směřování vývoje zápasu.

Jakkoliv se totiž před malým okamžikem stal historicky nejplodnějším ligovým střelcem severolondýnských derby (od založení Premier League), v tu osudovou chvíli se stal spíše katem vlastního mužstva a smutným hrdinou klání. Ve spolupráci s manažerem Villasem-Boasem, nutno dodat. Tottenham do té doby eliminoval sílu Gunners odvážným vysouváním krajních beků, obecně vysoce posazenou linií - a od této strategie přitom neustoupil ani v oslabení, což se ukázalo být chybou. Víc prostoru rázem měli oba Španělové v záloze Arsenalu i pravonohá páka Walcott-Sagna.

A Gunners potom zápas kompletně ovládli. Hned ve 24. minutě bylo také srovnáno. Walcott se sice sám zahnal do kouta, ovšem i odtamtud vykouzlil přesný centr, který Mertesacker hlavou perfektně usměrnil do levé šibenice Llorisovy klece. Oslavit premiérovou trefu pod křídly svého zaměstnavatele zrovna v tak speciálním zápase, to musí být sen.

Kanonýři od té doby až do přestávky šlapali jako hodinky. Cazorla nikterak marně pokoušel štěstí ranou z větší vzdálenosti a jen těsně přestřelil; mimoto Giroud dříve na srovnání navazoval solidní hlavičkou po Wilshereově standardce a pak se ve vápně prosadil ještě k jednomu projektilu. Obecně strážení vlastní šestnáctky dělalo Spurs velké problémy, a také velkou měrou přispělo k drtivému obratu.

Gallas ve 42. minutě Podolského střelu jen ztlumil a odklonil mimo Llorisův dosah, přičemž vzápětí Giroud zužitkoval Cazorlovu přihrávku i v těsném obležení kompletní stoperské dvojice Spurs - 3:1; a mohlo se jít do kabin. Francouzský hroťák mimochodem potvrdil svou pověst kata Londýňanů - zatím každá jeho přesná ligová trefa za Arsenal mířila do sítě celku z hlavního města.

Villas-Boas se v poločase odhodlal k zajímavým změnám, když stáhl oba krajní beky, aby je nahradil ofenzivním univerzálem Dempseym a stoperem Dawsonem. To indikovalo odvážnou improvizaci s jakýmsi volným rozestavením 3-5-2. V kombinaci s neohrožeností Kanonýrů také měla tahle zajímavá rotace pozitivní účinek na projev Spurs, nicméně žádné konkrétní nebezpečí Szczesnému nehrozilo.

A tak znovu udeřili domácí. Walcott v rychlosti dostal na zem dlouhý nákop, vysunul dopředu Podolského a jeho pas napříč vápnem hravě proměnil ve čtvrtou branku Cazorla. Tottenham už v tu chvíli vypadal poněkud odevzdaně a vytrhnout ho neměla ani pěkná individuální akce Balea, který v 70. minutě dravě vtrhl do ospalé defenzivní řady soupeře a slabší pravačkou Szczesnému nedal zpoza šestnáctky příliš šancí zasáhnout.

Jenže Gunners se podle všeho nepoučili z domácí remízy 4:4 zpřed čtyř let, takže brzy Baleovi umožnili další průnik a vypadali být zralí na další drama. To se nicméně přeci jen nekonalo. Nesobecký Oxlade-Chamberlain v samotném závěru umožnil skórovat Walcottovi, a potom už definitivně nebylo co řešit.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (20)

Přidat komentář
justcall

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
vanGomm

Tip X.

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Trapper

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám v remízu, ale při naší formě spíše vyhrají domácí...

Reagovat
smazaný uživatel

tos asi nevidel nasi formu

Reagovat
smazaný uživatel

a prečo by to nemohlo skončit prestrelkou? tipujem 2-2, ak nie tak 4-4 určite

Reagovat
smazaný uživatel

takže 8:5

Reagovat
smazaný uživatel

Nooo, velkou zasluhu na tom ma rozhodne Adebayor, kazdopadne pro Wengera paradni pocit, kdyz se mu prosadi utocna rada

Reagovat
smazaný uživatel

paráda to sem nečekal super výsledek a hned sme blíže na prvního jen 9 bodů to ujde.

Reagovat
smazaný uživatel

http://rutube.ru/video/b983735711eb83b753ae075e2fe5cb4b/

To nechápu jak může někdo jít takhle do souboje...červená karta oprávněná a ještě bych mu dal tak 4 zápasy stop...hráč takhle prostě skočit chodidlama 30 čísel nad zemí po míči nemůže. Hodně často tyhle zákroky končí zlomeninou a celosezonní přestávkou pro hráče....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele