18. kolo
01.03.2011 20:45 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Chelsea přemohla Manchester United a vrátila se do první čtyřky

Pokud dnešní očekávaný duel na Stamford Bridge sledoval nezaujatý divák, musel se zřejmě bavit. Zápas měl všechno - góly, karty, penalty. Nejdůležitější však je, že Chelsea dokázala zvrátit nepříznivě se vyvíjející skóre a porazila Manchester United 2:1, je zpátky v první čtyřce a potvrdila, že doma zkrátka na Rudé Ďábly umí.

V základní sestavě domácích se neobjevil Didier Drogba, před kterým dal Carlo Ancelotti přednost Torresovi s Anelkou. Pravdou ale je, že spolupráce ještě společně s matným Maloudou příliš nefungovala. Těžko říct, co Carletto vymyslí příště. Sestava Manchesteru United zůstala neměnná od té proti Wiganu.

Zpočátku se obě mužstva klasicky oťukávala, nikdo nechtěl hned v úvodu udělat výraznější chybu, která by mohla skončit gólem. V prvních minutách byla o chlup lepší domácí Chelsea, ale pak začal vládnout Manchester United. Ten soupeře přehrával zejména v záložní řadě a ani obrana Blues vždycky nepůsobila stoprocentně. To se ostatně ukázalo ve 29. minutě, když přišla první velká šance. I když, ona to možná ani šance nebyla. Rooney si totiž před vápnem narazil s Nanim a z ničeho nic vypálil nechytatelnou ránu k pravé tyči Čechovy branky. Několik těl v modrém dresu Rooneymu jen přihlíželo, Čech se natahoval marně. Hosté jásali - 0:1.

Hra pak pokračovala opět především mezi oběma šestnáctkami, na vyložené šance se příliš nehrálo, ale hra měla spád a úplná nuda to nebyla. V prvním poločase měla ještě výtečnou příležitost ke srovnání Chelsea, ale pohrdla jí. Torres pět minut před koncem vybojoval po kontaktu s Evrou trestný kop, který poslal přímo na bránu Lampard. Míč se odrazil k Ivanovičovi, jenž měl před sebou odkrytou bránu a mohl pohodlně zakončovat, jenže až skoro kouzelnické triky předvedli Vidič s Van der Sarem a srbského beka zneškodnili. Do kabin se tak šlo ke spokojenosti Sira Alexe Fergusona za stavu 0:1.

Po změně stran United viditelně povolili, nechávali soupeři více prostoru a Chelsea toho využívala. Po deseti minutách pak dokonce vstřelila gól. Essien z levé strany poslal míč do vápna, kde ještě po předchozím trestném kopu zůstával David Luiz, využil Evrovy nedůslednosti a parádní ranou propálil nizozemského veterána. Pro Luize to byl první gól v dresu Chelsea a Brazilec tím jen potvrdil svůj další výtečný výkon. Pokud se nějaký nákup Blues v lednu povedl, rozhodně to nebyl Torres, ale David Luiz!

Za pár minut se na hřiště konečně podíval také Didier Drogba. Ten vystřídal neviditelného Anelku. Důležitou postavou v 79. minutě ale byl jiný střídající hráč. Byl to Jurij Žirkov, který na hřiště přišel za Maloudu a ve vápně si po kontaktu se Smallingem došel pro faul. Hostům se rozhodnutí nebylo, ale rozhodčí Martin Atkinson byl nekompromisní. Penaltu kopl s velkým přehledem Frank Lampard a rozjásal modré publikum, které mohlo oslavovat vedení 2:1. To mohl chvilku nato ještě pojistit Žirkov, když se k němu dostal po rohovém kopu míč a on z vápna tvrdě vystřelil, ale Vidič s velkým štěstím vytěsnil míč na tyč.

Manchesteru se v závěru nepodařilo vytvořit si žádný souvislejší tlak. V nastaveném čase naopak držela míč na soupeřově polovině Chelsea a ve třetí minutě nastavení dokonce donutila Vidiče k faulu na Ramirese a Atkinsona k vytažení druhé žluté karty pro hostující kapitána, který tak přijde o další důležitý zápas s Liverpoolem. Ačkoliv se hrálo o něco víc, než avizované čtyři minuty, víc se již nestalo a Chelsea může slavit vedle vítězství i návrat do první čtyřky a zároveň nadále živit naději na titul. Ta je však nadále malá.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (1519)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele