37. kolo
16.05.2009 16:00 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Everton zničil sen Kladivářů o pohárové Evropě

Everton se s Goodison Parkem na bezmála tři měsíce rozloučil tím nejlepším možným způsobem. K debaklu West Hamu mu sice notně pomohlo poměrně časné vyloučení Tomkinse, přesto vyhrála i do té červené karty jednoznačně fotbalovější strana.

Zpočátku působili na balonu daleko jistěji modří, tedy domácí Everton, a po dvou zachycených centrech Bainese se také už v desáté minutě dostali do slušné šance. Po přistrčení Pienaara však Saha těsně minul. Prvně jmenovaný borec pak ze střední vzdálenosti vypustil překrásnou pumelici, která jen taktak že nelízala spojnici břevna a tyče soupeřovy svatyně. Neuběhla ani minuta a Everton zahrozil do třetice, tentokráte po Fellainiho skvělém přistrčení nevyšel krok Osmanovi, výsledkem tak byla jen značně nepovedená střela. Lekci, jak střílet, pak anglickému křídelníkovi uštědřil trochu nečekaně český středopolař Radek Kováč. Ten dostal míč tak pětadvacet metrů od Howardovy branky, na chvilku zvedl hlavu a pak vyprodukoval delikátní bombu, na kterou americký brankář, hýbaje se do protisměru, neměl nárok.

West Ham tato ojedinělá povedená akce probudila, avšak blíže k pomyslnému dnu ho opět srazila situace ze 37. minuty. Tehdy Cahill přebral balon na hraně šestnáctky, jako ďas vlétl do pokutového území a vynutil si selhání na a mladičkém Tomkinsovi. Ten ho zvládl zastavit jen za cenu zdánlivě nevinného podkopnutí a červené karty. Saha pak coby exekutor pokutového kopu nechybil a neomylně poslal Greena na opačnou stranu. Do přestávky už se Everton zmohl jen na nepřesnou Sahovu technickou střelu z hranice velkého vápna.

Co se nepovedlo tehdy, povedlo se hned na úvod druhého poločasu. Ve 48. minutě se totiž při bránění rohového kopu nepohodl Kováč se Spectorem, oba strážili jednoho protihráče, a tak mohl na zadní tyči zakončovat a dvěma soupeřům procedit míč mezi nohami zcela osamocený Yobo - 2:1. West Ham se pak pokusil odpovědět skrze standardní situaci, Upson však svou hlavičku nasměroval přímo do Howardových rukavic. To únik Boa Morteho ze 65. minuty vypadal daleko nadějněji, unavený křídelník však zakončoval velmi mizerně, dokonce to vypadalo, jako by Howardovi přihrával, než aby na něj střílel.

Závěr v podání Hammers bylo trápení mísené s bídou. Nejprve se Pienaar protáhl podél bránícího protihráče, aby zleva předložil lahůdkovou a značně odvážnou přihrávku do prázdné branky Sahovi, posléze Cahill uvolnil téhož francouzského útočníka, na jehož pokusu cíleném mezi nohy si Green tentokráte bez problémů smlsl. Sám australský štírek se pak při doznění této mimořádné šance dostal nikým nehlídaný k hlavičce a zvláštním způsobem protáhl soupeřova brankáře.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1)

Přidat komentář
Tomtaf

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele