3. kolo
30.08.2008 18:30 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Arsenal si hrál a odnesl to Newcastle

Londýnští Kanonýři si po propadáku na Craven Cottage spravili na svém hřišti chuť, když jim jako obětní beránek posloužil Newcastle. Pod výhrou 3:0 je podepsán především Van Persie, který však musel nakonec z utkání odstoupit z důvodu poranění kotníku.

Arsenal se hned od úvodního hvizdu sudího Stylese hnal kupředu a už ve 3. minutě se za hlavu chytal Gallas, když na zadní tyči trestuhodně poslal tečovaný centr z rohu nad branku ze vzdálenosti pouhých dvou metrů! To proti Tourého dělovce z poloviny šesté minuty po příhře Fabregase už Given musel vytáhnout ze svého arzenálu zákroků jeden z těch povedenějších.

Tlak Kanonýrů na soupeře byl v úvodní desetiminutovce vskutku drtivý a Straky ne a ne se z něj vymanit. Navíc když už se konečně dostaly na polovinu domácích, z brejku na začátku 9. minuty pálil Van Persie po zemi přímo do Givena. V příštích minutách již přeci jen Arsenal polevil v náporu, ale hrozil nadále. Van Persie ale v 15. minutě při přečíslení obrany Magpies nezvládl včas rozdat balon do strany, popřípadě vystřelit.

O pár okamžiků později utekl Adebayor po pravé straně, jeho centr však zblokoval Charles N’Zogbia. Jak ovšem správně spatřil rozhodčí a potvrdil to i opakovaný záznam, zloba hráčů Newcastlu po nařízení pokutového kopu nebyla na místě. Francouzský zadák hrál evidentně rukou a je naopak nepochopitelné, proč ji měl tam, kde jí měl. Z následné penalty naprosto suverénně poslal Arsenal do vedení Van Persie, Givenovi byla správná volba strany k ničemu.

Gunners byli při chuti, naopak Straky naprosto nevěděly, jak ohrozit branku Almunii. A tak se ve 26. minutě vydal na dlouhý sprint Nasri, ale jeho přesný centr vnějším nártem na Adebayora v poslední chvíli přizvedl Coloccini tak, že na balon tožský snajpr nedosáhl. Ve 30. minutě si faul na hraně šestnáctky doslova vymodlil Van Persie a tentýž hráč následně velmi povedeně pálil z přímého kopu. Given však do prostoru pravé šibenice vložil ruku včas. Hned vzápětí zase z úhlu pokoušel štěstí Touré, což jen dokumentuje zřetelnou snahu domácích o vstřelení dalšího gólu. Nicméně i Newcastle se zanedlouho dočkal své první šance. Stalo se tak ve 36. minutě. Jonás vystihl rozehrávku Eboueho, utekl skluzu Fabregase a nedostihl ho ani Clichy, pak centroval po zemi před branku, kde však z druhé vlny dobíhající Owen napálil jen před sebou stojícího Ameobiho.

Arsenal odpověděl po svém. Brilantní kolmice Fabregase měla své pokračování v citlivém předání balonu od stojícího Van Persieho rozběhnutému Adebayorovi, jenž posléze v dobré palebné pozici zacílil levačkou mimo. Jenže to nebylo ze strany Kanonýrů v první půli všechno. Ve 41. minutě pronikl středem Eboue, dal doprava Adebayorovi, ten mu přihrávku vrátil, pravý záložník londýnského celku ještě patičkou přiťukl za sebe Van Persiemu, který nekompromisně pod břevno zavěsil. Jak jednoduchá rovnice. Keeganovi bylo ještě hůře, když minutu před koncem prvního dějství zjistil, že musí střídat zraněného Enriqueho.

Po návratu aktérů tohoto utkání na trávník se na Emirates Stadium odehrávala daleko vyrovnanější partie než v první půli. Zezačátku vpředu kousal spíše Arsenal, k nějaké pořádné střele se však stejně jako Newcastle nedostal. Až v 56. minutě po rohu na přední tyči hlavičkoval Butt a jeho pokus nakonec trochu neočekávaně skončil na břevně. O pár chvilek později zase Guthrie na ose hřiště pálil tvrdě avšak víceméně přímo do Almunii. Ani zvýšená aktivita hostí ovšem Gunners neodradila a ti udeřili v 59. minutě do třetice. Nasri dával pod sebe na hranici pokutového území Strak Adebayorovi, ten ještě do trojúhelníku přiťukl Denilsonovi, jenž procedil balon skrz skluzujícího stopera do sítě. Hned vzápětí zaskočil publikum Van Persieho pokus z takřka nulového úhlu, který se otřel o břevno a odskákal za postranní čáru. To bylo také poslední, co tento Holanďan dnes předvedl, neboť po chvíli již opouštěl hrací plochu s bolavým kotníkem.

Zbývalo dvacet minut do konce utkání, nikam se v tu chvíli nechvátalo. Jenže Clichy se přesto vydal na výlet do otevřené obrany hostí a povedenou pumelicí vyprášil Givenovi rukavice. V 74. minutě se zase opřel do balonu hlavou Touré, Given byl však dobře postaven a jen díky tomu úspěšně zasáhl. Od této chvíle se zápas dohrával spíš jen z nutnosti. Fotbalisté Arsenalu šetřili síly, Magpies zase postrádali motivaci, navíc soupeř pozorně bránil. Domácí zahrozili již akorát prostřednictvím povedeného přímého kopu Nasriho, se kterým si Given poradil jen s velkými potížemi, anebo v 86. minutě pro změnu totálně vyšachoval soupeřovu obranu trojlístek Vela-Nasri-Adebayor, jenže Walcott vzápětí hamounil a sám z úhlu zakončoval mimo. Samotný konec už byl hodně nervózní, a tak byl závěrečný hvizd sudího jakýmsi vysvobozením.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Po trápnem výkonu na fulhemě sme si trochu zvedly náladu doma z twente .Tenhle špil bude strašně težkej straky sou uplně nekdě jinde než loni tip 2: 1

Reagovat
smazaný uživatel

že by to skončilo opět 3:0?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu jak může být na arsenal tak malý kurs vždyť v tomhle zápase arsenal není až tak jednoznačnej favorit

Reagovat
smazaný uživatel

řekl bych, že při současné fazóně Arsenalu spíše 0... ale tip EF je pro mě naprosto pochopitelný, že fantome ??

Reagovat
fantomas

Něco proti?

Reagovat
Pharrell

2:1

Reagovat
Devil

Doufam,ze Newcastle prekvapi a domu priveze nejmin bod.

tip1:2

Reagovat
smazaný uživatel

newcastle nemá šanci vidim to na podobnou hru jako oba zápasy loni s derby

Reagovat
smazaný uživatel

SKVĚ

Reagovat
smazaný uživatel

SRY skvělě gunners skvělě opravdová nádhera

Reagovat
smazaný uživatel

skoda... pitoma penalta

Reagovat
smazaný uživatel

tak a máte to, dávat newcastlu náký šance..tak naivní

Reagovat
smazaný uživatel

ten zápas sem neviděl ale stačilo přečíst a je to jasný, podle mě bude mít letos arsenal titul a všichni co ho krotizujou kvuli mladýmu nezkušenýmu kádru zavřou huby

Reagovat
smazaný uživatel

Jak nevšední komentář

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele