Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina B
06.09.2016 20:45 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Švýcarsko - Portugalsko 2:0

Evropští šampioni z Portugalska na úvod kvalifikace mistrovství světa tvrdě narazili a s domácím Švýcarskem prohráli v Basileji zcela zaslouženě v poměru 2:0. Vše podstatné se událo již v úvodu první půle, kdy se v rychlém sledu trefili Embolo s Mehmedim a hosté se již po celý zbytek zápasu nezmohli na odpověď. Nic na tom již nezměnilo ani pozdní vyloučení Granita Xhaky...

Basilejský stadion St. Jakob Park zkrátka Portugalcům není souzený. Na Euru 2008 zde totiž prohráli oba své zápasy (právě se Švýcarskem a pak také čtvrtfinále proti Němcům) a nyní dokonali i nelichotivý hattrick. Země Helvétského kříže se tak rázem pasovala do role hlavního adepta na přímý postup na ruské mistrovství z prvního místa. Svěřenci trenéra Santose naopak započali kvalifikační cyklus takřka klasicky nečekanou ztrátou, stejně jako když v boji o Euro 2016 na úvod prohráli s Albánií.

Hostům samozřejmě stále scházel kapitán a největší osobnost týmu Cristiano Ronaldo, jenž se stále dává dohromady po zranění z finálového utkání francouzského šampionátu. I to jistě přispělo k tomu, že Švýcaři působili na trávníku lepším dojmem a dočkali se průlomu skóre hned po třiadvaceti minutách. Mladičký Breel Embolo, jenž své fotbalové počátky strávil před letošním přestupem do Schalke právě na basilejském stadionu, dorazil do sítě míč pohotovou hlavičkou poté, co brankář Rui Patricio jen stěží vyrazil přímý kop Ricarda Rodrígueze.

Hned šest minut nato opařené hosty dorazil pojišťovací druhou brankou Admir Mehmedi, když si při rychlém protiútoku vyměnil míč s Harisem Seferovićem a přesnou ranou do horního růžku z hranice pokutového území nedal Patriciovi šanci zasáhnout. Fernando Santos se sice o přestávce pokusil svůj tým oživit a hned po změně stran učinil dvě střídání, jenže ani Joao Mario s Andrém Silvou ke zdramatizování zápasu nepřispěli. Dvacet minut před koncem měl naopak vyloženou šanci Blerim Džemaili, avšak trestuhodně minul.

Až osm minut před koncem mohl snížit na rozdíl jediné branky Nani, jenž při Ronaldově absenci přebral kapitánskou pásku, jenže centr střídajícího Quaresmy usměrnil pouze do tyče. Skóre se tak již do konce utkání nezměnilo a za zmínku stojí jen závěrečné vyloučení Granita Xhaky, jenž během nastavení uviděl v rychlém sledu dvě žluté karty a příští kvalifikační zápas bude muset vynechat.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Benfica

0:2 možno najťažší zápas, ale mal by byť v pohode.. aj keď Portugalské začiatky v kvalifikáciach sú drsné proti hoci komu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

simple..pár money připlulo z bwinu

Reagovat
smazaný uživatel

1:2 (Xhaka - Queresma, Nani)

Reagovat
loki5

Portugalci neremízovali jaké to překvapení

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele