Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina B
25.03.2017 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Švýcarsko - Lotyšsko 1:0

Švýcarsko zvládlo domácí duel s Lotyšskem a díky třem bodům odskočilo druhému Portugalsku. Proti hostům se v Ženevě ale docela trápilo a rozhodnout musela jediná branka útočníka Josipa Drmiće. Jeho radost byla o to větší, že byl na hřišti před vstřelením gólu pouhé dvě minuty.

Švýcaři se s Lotyšskem dost trápilo, třebaže vytáhlo s plnou polní. V jeho sestavě jsme od začátku našli jména jako Sommer, Lichtsteiner, Schär, Shaqiri, Xhaka, Mehmedi nebo Seferović. Jen lavička zbyla na Lacroixe, Widmera, Bürkiho nebo právě Drmiće. Lotyšsko se dnes spoléhalo především na brankáře Vaninse a útočníka Šabalu, jiné hvězdy k dispozici již delší dobu nemaje.

Od prvních minut samozřejmě domácí tlačili svého soka, ale jejich snahy končily velmi často u vápna, popřípadě je pokazila nepřesná nahrávka. Jako při sprintu Stephana Lichtsteinera, který dostal parádní pas, který však před brankářem Vaninsem nezpracoval ideálně. O pár minut později Shaqiri výborně uvolnil Mehmediho ke střele, ale jeho pokus Vanins dokázal zblokovat. Dorážející Seferović rovněž štěstí neměl.

Ke střele zpoza vápna se pak dostal také záložník Blerim Džemaili, ale s jeho ránou si Vanins taktéž poradil. Na druhé straně ukázali Lotyši, že umí také solidně zahrozit. Šabala hlavou sklepl nakopávaný centr za obranu, kde mohl jít Ikaunieks sám. Jenže balon si v rychlosti moc předkopl a obránce Schär celou akci skluzem zmařil. Pět minut před koncem se domácí usadili u vápna hostí a nejprve pálil Shaqiri.

Jeho rána byla zablokována a dorážející záložník Xhaka pálil těsně nad! Rovněž po změně stran jsme mohli sledovat podobný herní projev. Moubandje z levé strany centroval do velkého vápna, kde si míč vzal Xherdan Shaqiri a pálil po zemi. Vanins byl na tuto variantu připraven. Mehmedi se o pár minut později uvolnil po levém kraji k průniku do vápna a vypálil, ale mířil dost vedle brány.

V 65. minutě se trenér Petković odhodlal ke střídání a měl hodně šťastnou ruku. Útočník Josip Drmić byl na hřišti dvě minuty, když si naběhl do vápna a rohový kop rozehraný přes Džemailiho s Mehmedim poslal přesnou hlavou mimo dosah brankáře Vaninse - 1:0 pro domácí Švýcary a Vanins byl konečně pokořen!

Od té doby se hostující Lotyšsko sice více snažilo, neb nemělo co ztratit, ale kvalita i výsledek byly jednoznačně na straně domácích. Další střídající domácí hráč, Remo Freuler, zkusil vystřelit přízemní střelou, jenže mířil vedle. Domácí spálili ještě jednu velkou šanci v závěru. Drmić se po levém kraji výborně uvolnil a přihrávkou do běhu oslovil Zubera, který ještě vylepšil pozici pro Džemailiho. Ten však mířil z penalty nad!

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tip 1...3:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
veikko

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele