Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina A
06.09.2016 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Švédsko - Nizozemsko 1:1

Nizozemci mají po zpackané kvalifikaci mistrovství Evropy co napravovat a úvodní zápas v boji o mistrovství světa v Rusku započali slibnou remízou ve Švédsku v poměru 1:1. Domácí tým sice šel do vedení zásluhou Marcuse Berga, avšak po změně stran si vzal slovo Wesley Sneijder a prokázal, že stále ještě ani zdaleka nepatří do starého železa.

Kouč Oranjes Danny Blind si tak mohl oddechnout, neboť po nedávné prohře v přátelském utkání s Řeckem byl tlak na jeho osobu hned od počátku kvalifikačního cyklu nezměrný. Vše se mohlo pro hosty vyvíjet ještě o dost lépe, kdyby Davy Klaassen proměnil alespoň jednu ze svých vyložených příležitostí. V šesté minutě však skvěle zasáhl brankář Olsen a v druhém případě mu pozici značně ulehčil sám nizozemský záložník, když centr Janmaata usměrnil hlavou přesně do náruče švédského gólmana.

Nakonec to tak byli Švédové, kdo na sklonku první půle prolomil bezbrankový stav. Po Strootmanově ztrátě ve středu hřiště se k zakončení dostal Marcus Berg, jenž skvostným obloučkem z hranice pokutového území znemožnil brankáře Zoeta a zařídil svému týmu poločasové vedení. Po změně stran pokoušel do třetice štěstí Klaassen, avšak Olsen byl znovu připraven. Obdobně neuspěli ani Virgil van Dijk se Sneijderem, ale nizozemský tlak nakonec přece jen přinesl ovoce.

V šestašedesáté minutě podnikl aktivní Janmaat výpad do středu pole, zakončený prudkou ranou, kterou Olsen zvládl vyrazit pouze do cesty Sneijderovi a nizozemský kapitán tentokrát nabídnutou příležitostí nepohrdl. Hosté byli v tu chvíli na koni a šest minut před koncem mohl dokonat obrat skóre střídající Bas Dost, jenže trestuhodně minul.

Když se pak témuž hráči v devadesáté minutě přece jen povedlo skórovat, radost mu zhatil hvizd rozhodčího, jenž branku neuznal kvůli faulu na domácího Lindelofa. Dramatické utkání tak skončilo remízou 1:1. Nizozemci mohou usilovat o první kvalifikační vítězství v dalším kole doma proti Bělorusku, zatímco Švédy čeká výjezd do Lucemburska.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:2 (Berg, Guidetti - Janssen, Wijnaldum)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele