Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina H
03.09.2017 20:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Belgie zlomila řeckou defenzivu a s předstihem si zaručuje místo na ruském šampionátu

Prvním evropským účastníkem na nadcházejícím mistrovství světa se v nedělní večer stala reprezentace Belgie. Rudí ďáblové totiž zvládli náročný zápas v Řecku a po vítězství 2:1 již mají na čele skupiny H s dvěma zápasy do konce nedostižný náskok osmi bodů. Na úvodní branku Jana Vertonghena ještě domácí tým dokázal střelhbitě zareagovat trefou Zecy, avšak gólová smršť přinesla v rozmezí necelých pěti minut i třetí gól, když se hlavou prosadil Romelu Lukaku.

Dlouho se přitom zdálo, že Belgičané si stejně jako v předešlém domácím zápase s Řeky vylámou zuby. Tým z Peloponéského poloostrova svou typicky zodpovědnou defenzivou znemožňoval favoritovi najít jakékoli skulinky a sami naopak několikrát nebezpečně hrozili před brankou Thibauta Courtoise.

Ani po změně stran zprvu nic nenasvědčovalo tomu, že by belgická ofenziva dokázala zahuštěným prostorem před brankářem Karnezisem prokličkovat, ovšem s vlastním nápadem na zlomení soupeřova odporu přišel kapitán Jan Vertonghen. Obránce londýnského Tottenhamu využil nedůsledného dostoupení bránících hráčů a tvrdou ranou zdálky na přední tyč zaskočil všechny v čele s Karnezisem, jenž se následně natahoval marně.

Od Vertonghenovy parádní trefy však uplynuly sotva tři minuty, když Georgios Tzavellas poslal ideální centr do ohně k nohám osamoceného Zecy, jehož vlastní nedbalostí nechal volně zakončit z voleje Yannick Carrasco. Skóre tak bylo zničehonic 1:1 a stadion v Pireu se otřásal v základech. Radost domácích příznivců ovšem krutě zchladil hned po minutě Romelu Lukaku, jehož našel na přední tyči ideálním pasem Thomas Meunier a forvard Manchesteru United křižnou hlavičkou trefil přesně dolní kout u Karnezisovy pravé tyče.

Na tento šok již řecká ofenziva nedokázala odpovědět a Belgičané si již závěr utkání bez větších potíží pohlídali s míčem na kopačkách. Výhrou 2:1 svěřenci Roberta Martíneze dvě kola před koncem kvalifikace poskočili na zisk 22 bodů, zatímco druhá Bosna a Hercegovina jich nasbírala pouze 14, a tak se Belgie přidává k Brazílii, Mexiku, Íránu, Japonsku a pořadatelské zemi Rusku jakožto s předstihem potvrzený účastník mistrovství světa.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele