Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina C
08.10.2017 20:45 CET
5 : 1
(1:1)

Reportáž

Německo - Ázerbájdžán 5:1

Perfektní bilance mistrů světa dokonána. Německá reprezentace i v posledním kole kvalifikace mistrovství světa dokázala na domácí půdě v Kaiserslauternu porazit národní tým Ázerbájdžánu a ve skupině C tak za celých deset zápasů neztratila ani jeden bod. Ještě o poločasové přestávce sice platil nečekaný stav 1:1, ovšem gólová smršť po změně stran zajistila týmu Joachima Löwa suverénní triumf v poměru 5:1, v němž dostali příležitost zaujmout i hráči širšího kádru.

Asi nejlépe se této šance chopil Leon Goretzka, jenž v úvodu utkání otevřel skóre fantastickou gólovou patičkou a v druhé půli přidal ještě jeden zásah. Mladého záložníka Schalke podpořili brankově také Wagner, Rüdiger a Can, zatímco za hosty korigoval Šejdajev. Dojem z povedeného večera kazí snad jen zranění obránců Suleho s Mustafim.

Říjnové výsledky Němců v zápase se Severním Irskem a nyní Ázerbájdžánem perfektně ilustrují sílu v počtu kvalitních hráčů, jakými Joachim Löw disponuje. Německý kouč totiž na závěr kvalifikace s jistotou postupu na ruský šampionát nechal odpočinout některé přední hráče jako Mesuta Özil a nechal během tohoto týdne nastoupit do utkání všech třiadvacet nominovaných fotbalistů, přesto oba zmíněné duely skončily shodně německou výhrou 5:1. Celkový počet 43 nastřílených branek navíc převyšuje všechny dosavadní evropské rekordy v rámci kvalifikačních skupin.

První gól večera padl již po osmi minutách hry a vskutku se bylo na co dívat. Leon Goretzka se totiž po rohovém kopu ocitl s míčem u nohou, avšak zády k brance, a tak bez váhání vytáhl zakončení patičkou, po němž se míč s těžko uvěřitelnou razancí vznesl vzhůru pod břevno a zapadl do sítě za přihlížení zkoprnělé ázerbájdžánské obrany. Němci byli v tu chvíli na koni a nechybělo mnoho, aby vzápětí skóroval Sandro Wagner, který však ve vyložené šanci minul.

Místo pohodové jízdy domácího celku za vítězstvím tak ještě došlo na nečekaný zádrhel. Jednadvacetiletý Ramil Šejdajev totiž v samostatné akci využil zranění Shkodrana Mustafiho, vyzrál na Antonia Rüdigera a střelou na přední tyč zaskočil i brankáře Lena, jemuž míč propadl mezi rukou a tělem do brány. Do kabin se tak odcházelo překvapivě za nerozhodného stavu.

Po změně stran však dlouho netrvalo, aby se favorit znovu dostal do vedení a tentokráte již žádné další zvraty nepřipustil. Nejprve zužitkoval Brandtův centr Wagner, chvíli nato Stindl orazítkoval brankovou konstrukci a Rüdiger pojistil německý náskok další hlavičkou, která si proklestila cestu za čáru. Dominantní německou čtvrthodinu korunoval svým druhým zásahem večera Goretzka a o vítězi již nebylo sebemenších pochyb. Finální tečku dodal v samém závěru Emre Can dalekonosnou ranou a stanovil drtivé konečné skóre 5:1.

Autor: Martin Kantor / dw.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
klokan.paul

4:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele