Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina I
09.10.2017 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Island - Kosovo 2:0

Islandskému národnímu týmu se opět podařilo vypálit rybník zavedeným fotbalovým zemím a zaručit si přímý postup na nadcházející mistrovství světa. Seveřané se tak stanou vůbec nejmenším státem, jaký se kdy dokázal na světový šampionát kvalifikovat. Poslední krůček k tomuto mimořádnému počinu Islanďané udělali v domácím zápase s Kosovem, který ovládli v poměru 2:0 a stali se vítězi skupiny I.

Zatímco reprezentace Chorvatska s Ukrajinou proti sobě mocně zápolily alespoň o vydobytí baráže a na Turecko nevyšlo ani to, Island jen potvrdil, že nedávná čtvrtfinálová účast na mistrovství Evropy rozhodně nebyla žádná náhoda. Všechny zmíněné týmy družina Heimira Hallgrimssona dokázala v průběhu kvalifikace alespoň jednou porazit a celkově si za deset zápasů připsala skvělých dvaadvacet bodů. O ty poslední tři se proti Kosovu postarali po jednom gólovém zásahu Gylfi Sigurdsson s Johannem Gudmundssonem.

Základ úspěchu malé zemičky s počtem obyvatel okolo 350 tisíc položilo již páteční představení v Turecku, kde Island suverénně zvítězil dokonce 3:0. Proti Kosovu již o tak špičkový výkon nešlo, přesto nervy domácích uklidnil krátce před poločasovým odchodem do kabin Gylfi Sigurdsson, když místo očekávané střely z hranice pokutového území ještě udělal bránícímu Rrahmanimu kličku a tváří v tvář brankáři Ujkanimu již nezaváhal.

V osmašedesáté minutě měl záložník Evertonu prsty i v druhém gólu večera, když se uvolnil po levé straně a ideálně načasovaným přízemním centrem našel před odkrytou bránou Gudmundssona, jenž snadno tečoval míč do sítě. Island si tak mohl po konečném hvizdu užít zasloužené ovace včetně ohňostrojů a může směle objednávat letenky do Ruska, kde jej rozhodně nebude radno podceňovat.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
veikko

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele