Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina C
08.10.2017 20:45 CET
5 : 0
(3:0)

Reportáž

Češi na závěr kvalifikace porazili San Marino o pět branek

Dva brzké góly Michala Krmenčíka zařídily českému národnímu týmu pohodový vstup do zápasu se San Marinem, který nakonec svěřenci Karla Jarolíma ovládli bez větších potíží v poměru 5:0. Konečné skóre přitom mohlo být podstatně vyšší nebýt výtečného představení hostujícího brankáře Alda Simonciniho, jenž svými zákroky české hráče chvílemi notně trápil.

Na očekávaný průlom skóre si přesto diváci museli počkat jen do osmé minuty. Neobsazený Jankto z levé strany poslal na hranici malého vápna přízemní centr k nohám Krmenčíka a plzeňský forvard před "svými" fanoušky bezpečně propálil blok bránícího hráče i bezmocného brankáře Simonciniho. O pár minut později si oba aktéři prvního gólu prohodili role, kdy se přízemního pasu pro změnu zhostil Krmenčík a Jankto pálil, ovšem jeho pokus na přední tyč dokázal Simoncini výtečným zákrokem nadvakrát zneškodnit.

Když pak aktivní Jankto promarnil další velkou příležitost, neboť parádní Novákův centr tečoval místo hlavy ramenem, musel se role střelce ujmout znovu Michal Krmenčík. Tomu posadil míč na hlavu Bořek Dočkal z přímého kopu a český kanonýr jej chladnokrevně umístil k vzdálenější tyči. Ze zápasu ještě neuběhla ani půlhodina a na ukazateli skóre již svítil stav 3:0. Tentokráte se prosadil jiný kmenový hráč Plzně, a to Jan Kopic po snadné dorážce Daridova tečovaného centru, který Simoncini vyrazil jen před sebe.

S nabytým tříbrankovým náskokem se Češi uchýlili k ležérnímu výkonu, který Sanmariňané pět minut před koncem první půle málem vytrestali. Mirko Palazzi totiž povedený náběh korunoval ranou z voleje, proti níž musel Tomáš Koubek předvést neméně kvalitní zákrok. Tato situace jako by hráče českého týmu zase vyburcovala k aktivitě směrem dopředu a Aldo Simoncini musel hned dvakrát výtečně zasahovat, aby již do přestávky neinkasoval.

Také po změně stran sváděla česká ofenziva četné souboje s notně rozchytaným Simoncinim a nutno dodat, že brankář San Marina pokračoval v parádním výkonu. Když jej pak přece jenom překonal Krmenčík, zastavil jeho radost pro změnu zdvižený praporek čárového rozhodčího, a tak i po hodině hry platilo stále stejné skóre.

Až dvacet minut před koncem se jedna z mnoha českých akcí přece jen ujala. Dočkalův centr sklepl střídající Kliment do cesty Filipu Novákovi, který se konečně dočkal vytouženého gólového zápisu, přestože si i tentokráte Simoncini na jeho ránu pod břevno sáhl.

Konečné skóre pak sedm minut před vypršením základní hrací doby stanovil střídající Václav Kadlec, jemuž posadil míč na nohu dalším skvělým centrem Bořek Dočkal, a útočník Sparty ranou z voleje nezaváhal. Češi tedy na závěr kvalifikace porazili San Marino 5:0 a ve skupině C končí se ziskem patnácti bodů na třetím místě.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (700)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele