Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina C
11.11.2016 20:45 CET
2 : 1
(1:0)
Stadión:
Eden Aréna, Praha

Reportáž

Češi prolomili střelecké trápení a porazili Nory 2:1

Karel Jarolím si může gratulovat, sázka na debutanty Zmrhala s Krmenčíkem se mu povedla na výbornou. Oba reprezentační nováčci si totiž připsali po gólu a zařídili tak českému týmu veledůležité prvenství nad Norskem 2:1. Klíčem k prolomení dosavadního střeleckého trápení se stal Bořek Dočkal, jenž perfektními kolmými pasy založil obě gólové akce, díky nimž nakonec Čechy nepřipravilo o tři body ani Kingovo snížení v samém závěru.

Obdobně jako proti Ázerbájdžánu Češi nastoupili do zápasu zhurta a vypracovali si hned několik slibných akcí. Již v třetí minutě měl gól na noze Zmrhal, ovšem svou křižnou ránu z voleje po hezké Dočkalově přihrávce poslal vedle. Dvě minuty nato byli Češi vytouženému průlomu skóre ještě blíže, když zmatky norské obrany po centru Kadeřábka vyústily v Hovlandovu teč směrem do vlastní brány, avšak brankář Jarstein neortodoxním zákrokem hlavou vytěsnil míč na břevno.

V jedenácté minutě to už ale přece jen přišlo. Rychlý kontr českého týmu se proměnil ve vyloženou šanci, kdy se na norskou bránu řítil po Dočkalově kolmici Krejčí. Záložník italské Boloni ovšem místo zakončení zvolil ještě přihrávku do strany na volného Krmenčíka, který už snadno uklidil míč do odkryté sítě a Češi se tak konečně dočkali prvního kvalifikačního gólu.

Od té chvíle však domácí ztratili dosavadní převahu a tempo hry najednou udávali výhradně Norové. Žádná z akcí seveřanů ovšem nevedla ke kloudnému zakončení. Nejblíže měla k ohrožení české brány dalekonosná rána Johansena, avšak i ta prosvištěla vedle Vaclíkovy pravé tyče. Když pak v závěru první půle nezužitkoval ani jeden z Kadeřábkových pasů Krmenčík, skončila první půle příznivým jednobrankovým vedením českého týmu.

Také po změně stran Češi vlétli na trávník pořádně nabuzení a hned v sedmačtyřicáté minutě své vedení pojistili. Autorem branky se sice stal debutující Zmrhal, avšak masivní podíl na trefě slávistického záložníka patří Bořku Dočkalovi, jehož překrásná kolmice ze středu pole obdobně jako u prvního gólu norskou obranu zcela rozebrala.

Zdvojnásobení náskoku domácím viditelně ulevilo a diváci se navzdory sychravému počasí mohli bavit pohledným fotbalem, kdy v několika případech scházelo jen málo k třetí české trefě večera. Brabec z Dočkalova přímého kopu ovšem hlavičkoval jen těsně vedle a Krejčího rána zpoza šestnáctky si na pozorného Jarsteina nepřišla.

Až v závěrečné dvacetiminutovce se znovu ke slovu dostali hosté, kteří přišpendlili svého soupeře k vlastní šestnáctce, jenže za celý zápas si stále nebyli schopní připsat jedinou přesnou střelu na bránu. Až tři minuty před koncem uzmul Joshua King míč Sivokovi a pohotovou ranou k tyči nedal Vaclíkovi šanci zasáhnout. Závěr zápasu tak nepostrádal napětí, ovšem místo norského tlaku přibývaly gólové příležitosti výhradně na straně domácího týmu. Aktivní Kadeřábek ani střídající Schick v nich sice neuspěli, ovšem na klíčovém zisku tří bodů to již nic nezměnilo a šance na mistrovství světa stále žije.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (600)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele