Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina C
01.09.2017 20:45 CET
1 : 2
(0:1)
Stadión:
Eden Aréna, Praha

Reportáž

Češi proti Němcům podali bojovný výkon, přesto prohráli 1:2

Když dvanáct minut před koncem poslal Vladimír Darida exkluzivní pumelici do horního růžku německé branky a smazal tak gól Wernera ze samého úvodu utkání, vypadalo to z českého pohledu na vydařený večer. V samém závěru však tým Joachima Löwa přece jen potvrdil roli favorita, když se prosadil Mats Hummels a zlomil tak vyrovnaný zápas v německý prospěch.

Karel Jarolím se poněkud překvapivě vytasil s rozestavením na tři obránce, ovšem Němci se nenechali ani náznakem rozhodit a hned po třech odehraných minutách šli do vedení. Gólovou akci založil včasným vypíchnutím míče na polovině hřiště Mats Hummels, jenž bez váhání našel volného Mesuta Özila a hvězda Arsenalu předvedla to, co je jí vlastní, tedy asistovala. Özilovu průnikovou přihrávku si totiž adekvátně zpracoval Timo Werner a jemně míč postrčil mezi nohama vyběhnuvšího Vaclíka.

V jedenácté minutě dostali Češi ideální možnost vrátit se do utkání, když po chybě v soupeřově rozehrávce vyrazili do rychlého přečíslení, na jehož konci se ocitl volný Jan Kopic, ovšem se zakončením si dával až příliš načas a jeho následnou střelu stihla německá defenziva zablokovat. Chvíli nato již Marca-Andrého Ter Stegena prověřil ranou zdálky Bořil, ale brankář Německa si přízemní pokus k tyči bezpečně pohlídal.

Aktivní německé dostupování slavilo úspěch, a právě po ztrátách míče na vlastní polovině měla česká obrana největší potíže. Druhou velkou šanci hostí měl na kopačce Lars Stindl, jemuž ale Tomáš Vaclík zkazil gólovou radost parádním zákrokem nohou. Když pak na opačné straně zastavil samostatný nájezd Jankta zdvižený praporek čárového rozhodčího a Gebre Selassie v nadějné pozici trestuhodně selhal, skončila atraktivní první půle těsným vedením Německa.

Po změně stran oba týmy navázaly na to, co předváděly v první půli, a nabídly ofenzivní podívanou s vyprázdněným středem hřiště. S trochou štěstí se mohla po dobré práci Bořila o srovnání postarat Součkova rána zpoza šestnáctky, kterou jemně tečoval bránící hráč, avšak míč přesto skončil v Ter Stegenově dosahu.

Poté již začali zápasu dominovat Němci, s jejich neustávajícím držením míče si však zatažená česká obrana dokázala poradit a dvanáct minut před koncem domácí sami dokázali udeřit. Zpoza pokutového území totiž dostal až příliš mnoho prostoru ke střele Vladimír Darida a fantastickou ranou i s pomocí břevna vtěsnal míč do sítě.

Euforie českému týmu bohužel vydržela sotva deset minut. Dvě minuty před koncem základní hrací doby totiž vrátil Německu vedení Mats Hummels, jenž si z hraniční ofsajdové pozice naběhl na Kroosův přímý kop a výtečnou hlavičkou nedal Vaclíkovi šanci zasáhnout. Němci si tak odváží všechny body za vítězství 2:1 a české šance na postup se znovu ztenčily.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1046)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele