Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina C
11.10.2016 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Češi prodloužili střelecké trápení a mistrovství se jim vzdaluje

Ani výhoda domácího prostředí a mohutná podpora více než dvanácti tisíc diváků v Ostravě nepomohly k tomu, aby se český národní tým dočkal vůbec prvního kvalifikačního gólu. Stejně jako proti Severnímu Irsku tak Češi uhráli s Ázerbájdžánem pouze bezbrankovou remízu a jejich šance na postup na mistrovství světa nabírají vážné trhliny.

Karel Jarolím se rozhodl učinit hned sedm změn a nová sestava se Sýkorou, Brabcem, Droppou či Schickem do zápasu vstoupila zhurta. Po Krejčího centru se do první šance dostal Skalák hned v druhé minutě, ovšem svou hlavičku neukočíroval a přestřelil. Ázerbájdžánci se v úvodních minutách nebyli schopní vypořádat s aktivním napadáním, avšak navzdory neustálým zmatkům ve vlastní šestnáctce zvládali držet bezbrankový stav. V jedenácté minutě již sice Krejčí rozvlnil síť, jenže rozhodčí mu branku neuznali kvůli postavení mimo hru, v němž se na rozdíl od minulého zápasu s Německem opravdu nacházel.

Po dvaceti minutách se český tlak nakrátko rozplynul a růžky začali vystrkávat také hosté. Největší šanci na nečekaný průlom skóre měl po Vaclíkem vyraženém přímém kopu dorážející Nazarov, ovšem těžkou ránu z voleje poslal příliš vysoko. Domácí kontrovali novou příležitostí aktivního Skaláka, jenže záložník Brightonu povedenou kombinaci na hranici pokutového území zakončil pouze ranou do středu branky, kde byl připraven brankář Agajev.

Češi s blížícím se koncem první půle znovu stupňovali aktivitu, jenže nadále selhávali v zakončení. Postupně zahodili šance Theo Gebre Selassie, z nebezpečného přímého kopu zase Bořek Dočkal a po následném rohovém kopu přestřelil také Brabec. Když pak po krásném pasu Dočkala neuspěl znovu Gebre Selassie a na druhé straně zvládl Sivok statečně zablokovat prudkou ránu Qurbanovova, skončila úvodní pětačtyřicetiminutovka za hustého deště bez branek.

Po změně stran měli zprvu překvapivě více ze hry hosté, zatímco český tým se sotva dostal k dlouhodobějšímu držení míče, natožpak tvorbě šancí. Vědět o sobě dal jen Václav Kadlec, a to ošklivým zákrokem na půlce hřiště, za který se štěstím vyfasoval pouze žlutou kartu. Po hodině hry potvrdil ázerbájdžánský tlak prudkou ranou Nazarov a pořádně Vaclíka protáhl. Karel Jarolím sáhl hned ke dvěma střídáním v rychlém sledu, když Krejčího a Schicka nahradili Petržela se Škodou, jenže zlepšení české hry stále nepřicházelo.

Dvanáct minut před koncem měl klíčový úvodní gól na kopačce Škoda, jenže z hranice malého vápna trestuhodně trefil přesně náruč gólmana Agajeva. Český tlak sice s blížícím se koncem neustával, jenže další Škodovu hlavičku zvládl Agajev vytěsnit nad břevno a nic na konečném výsledku 0:0 nezměnilo ani pětiminutové nastavení. Svěřenci Karla Jarolíma tak ani na třetí pokus nedokázali skórovat a jejich šance na možný postup se čím dál více ztenčují, zatímco Ázerbájdžánci mohou se sedmi body po třech kolech slavit.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1226)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele