Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina H
07.10.2017 18:00 CET
3 : 4
(2:1)

Reportáž

Bosna a Hercegovina prohrála, Belgie získala výhru v závěru

Bosna a Hercegovina doma nezvládla duel s Belgií a dost možná ji to bude stát účast na světovém šampionátu. V hodně atraktvním duelu sice do kabin po první půli odcházeli spokojenější domácí, jenže ve druhém poločase se vícekrát prosadila Belgie a tři body si bere domů ona.

Další z mnoha dnešních duelů, které nabídly množství branek, se odehrál na stadionu Grbavica v Sarajevu, kde svou kariéru začínal slavný Edin Džeko. Ten se dnes hodně toužil prosadit, ale obránci Belgie jej velm dobře strážili. Možná i díky tomu se Belgii povedlo vyhrát a odsoudit domácí ke ztrátě. Ta by mohla mít fatální následky, neboť Řekové svůj duel vyhráli a posouvají se na druhou příčku právě místo Bosny.

Od prvních chvil vládla na půdě soupeře belgická jedenáctka. Už ve 4. minutě se dostal k balonu Eden Hazard, protančil s ním do pokutového území a poslal zpětnou nahrávku pod sebe. Tam totiž viděl nabíhajícího beka Thomase Meuniera, který zamířil a s pomocí teče dostal balon do sítě!

Domácí se v tu chvíli semkli a probrali, což vedlo k jejich většímu napadání. Především Edin Džeko byl hodně často v podobné pozici a obránci Belgie si jej museli velmi hlídat. Právě obrana Belgičanů byla tím, co zastavovalo jinak povedené a rychlé akce domácích. Po pětadvaceti minutách Visca při vhazování přihrál na Medunjanina, který se dostal s míčem blíže k vápnu a vypálil do šibenice. Nakonec se však rána stočila těsně vedle!

Po půlhodině se zranil Marouane Fellaini, takže do hry byl vyslál mladý záložník Leander Dendoncker. Mnoho štěstí ale svému týmu nepřinesl, neboť o pouhou minutu později podnikli domácí rychlý útok. Míč směřoval na Edina Džeka, který se s ním dostal do vápna a přihrál i přes dva obránce na zadní tyč. Tam si naběhl nikým nehlídaný Haris Medunjanin a jeho úloha byla vskutku velmi snadná - 1:1.

Belgičané se zkoušeli prosadit dalším z mnoha centrů, jenže Carrasco tentokrát našel před dotírajícím Basthuayiem jen ruce brankáře Begoviće! A právě Begović byl na začátku další gólové akce. Zkušený brankář vyslal dlouhý míč do hloubi pole a obránce Jan Vertonghen míč netrefil. Naopak při pokusu o výskok upadl a s balonem u nohy pelášil vpřed Edin Višća. Tomu pak stačilo jen najít skulinu mezi nohama brankáře Courtoise - 2:1.

V tuhle chvíli propuklo na stadionu obrovské nadšení, protože výhra nad favorizovanou Belgií by byla neskutečně cenná. Jenže to nebylo tak snadné. Ještě do konce poločasu se málem prosadili Michy Batshuayi s obráncem Thomasem Vermaelenem, ale ani jeho dorážka na Begoviće neplatila. Do druhé půle už byl vyslán mladík Tielemans a jeho práce se začala brzy projevovat.

Meunier skvěle nacentroval do pokutového území, kde se zjevil Michy Batshuyai a hlavičkoval těsně vedle. Zvýšená aktivita hostí se projevila pár minut po změně stran. Carrasco se parádně dostal do vápna, obhodil si protihráče a vypálil. Jeho ránu ještě Begović kryl, ale už neměl na dorážku Batshuayie. Mladého útočníka nikdo nehlídal - 2:2.

Naděje domácích se začaly ztrácet o dalších deset minut pozdějc. Belgie secvičeným signálem od De Bruyneho pokračovala na Carrasca. Ten z první hledal na zadní tyči Jana Vertonghena, který se nemýlil! O chvíli později Batshuayi ztroskotal na vynikajícím zákroku Begoviće a Bosna poté srovnala!

Osm minut před koncem se po rohovém kopu tvrdou hlavičkou prosadil Dario Dumić a vypadalo to na remízu. Jenže pouhou minutu. Pak se totiž k balonu dostal Thomas Meunier a nádherným lobem poslal balon za obranu na Yannicka Carrasca. Tomu se povedlo propálit brankáře Begoviće a zajistit Belgii tři body!

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
veikko

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele