Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina F
08.10.2016 18:00 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Angličané pohodlně porazili Maltu, byť herně nepřesvědčili

Gareth Southgate si může oddychnout, jeho trenérský debut na lavičce Albionu neskončil fiaskem. Angličané totiž před téměř zaplněným Wembley přehráli fotbalového trpaslíka z Malty dvěma góly ještě před přestávkou. Na trefy Sturridge s Allim již však nikdo další nenavázal, a tak se konečný hvizd rozhodčího neobešel i bez mírné nevole z tribun.

O vítězství Angličanů nebylo sebemenších pochyb a za zmínku stojí i srovnání s Itálií, která v předchozí kvalifikaci na mistrovství Evropy zvládla Malťany na domácí půdě přehrát pouze 1:0. Albion navíc prodělal od nepovedeného Eura dvojí manažerskou změnu a málokdo mohl očekávat, že se Southgateovi střemhlav povedlo rozjet dlouhá léta drhnoucí mašinu během jediného týdne.

Přinejmenším první půle naznačila směr, kterým se chce Southgateova Anglie ubírat. Hráči Malty chvílemi nevěděli, kde jim hlava stojí, a jen kvůli místy mizernému zakončení nebyl poločasový náskok domácích vyšší. Po změně stran se již utkání k nelibosti fanoušků spíše dohrávalo bez vyššího tempa, a tak již další branky nepadly, byť Dele Alli či Wayne Rooney k nim neměli daleko.

Rooney se podle předpokladů objevil v základní sestavě jakožto střední záložník, ovšem stejně tak podle předpokladů znovu v této roli nijak neohromil. Daleko více v této oblasti vynikl Jordan Henderson, který kromě gólové asistence zaznamenal za celý zápas ohromujících 165 přihrávek, více než celý tým Malty dohromady. Záložník Liverpoolu byl také po utkání zaslouženě zvolen mužem zápasu.

První střelecké pokusy Rooneyho, Lingarda i Sturridge se ještě s úspěchem nesetkaly a nepříjemnou zprávou z úvodu zápasu bylo také zranění Ryana Bertranda, jehož musel nahradit Danny Rose. Záhy pak selhali v zakončení i Alli se Sturridgem, ovšem oba ještě do přestávky svá zaváhání odčinili. Nejprve se slova ujal liverpoolský forvard, jenž v devětadvacáté minutě konečně přetavil jeden z mnoha povedených Hendersonových pasů v neméně kvalitní hlavičku a poslal domácí do vedení.

Ještě před Sturridgeovým průlomem skóre měl Albion i tak trochu štěstí, neboť Wayne Rooney spáchal zbytečný nedovolený zákrok, za který mohl od přísnějšího rozhodčího vidět i červenou kartu. Místo toho však Anglie vedla a s o to větší chutí se do svého soupeře pořádně pustila. Maltu v těchto chvílích držel nad vodou pouze brankář Hogg, který postupně vychytal Lingarda i Alliho, jenže mladá hvězdička Tottenhamu z následné dorážky přece jen upravila skóre na 2:0. Když pak v další tutovce znovu selhal Sturridge, museli se Angličané smířit s dvoubrankovým náskokem.

Po změně stran sice anglická totální dominance pokračovala, jenže již poněkud postrádala energii. Výsledkem tak byl platonický tlak, který jen občas narušil střelecký pokus, jako v případě přímého kopu Rooneyho či rány Walcotta. Jisté oživení přinesl střídající Marcus Rashford, ovšem ani s mladičkým útočníkem Manchesteru United se skóre neměnilo, neboť Lingard, Rooney i Alli znovu nedokázali nadějné akce patřičně zakončit.

Devět minut před koncem si hosté připsali svou vůbec první střelu na bránu a Joe Hart měl po celém zápase chytání lelků co dělat, aby Agiusův volej zvládl zpacifikovat. Když pak utkání tak trochu uzavřel Wayne Rooney s další nevyvedenou střelou, dočkal se z frustrovaných tribun pomalu odcházejících fanoušků i nemilého pískotu.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
pawelFCB

5:0

Reagovat
smazaný uživatel

5:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele