Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina H
11.10.2013 20:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Ukrajina - Polsko 1:0

Polský výběr nevrátil Ukrajincům minulou porážku ze vzájemného zápasu, na stadionu v Charkově totiž prohrál a s nadějemi na postup se loučí. Jediným gólem zápasu se po centru Konopljanky blýskl útočník Andrij Jarmolenko.

První minuty naznačovaly důležitost večerního klání, ani jeden z týmů si nemohl dovolit chybovat. Mnoha šancí jsme se proto v úvodu zápasu nedočkali. Až po pětadvaceti minutách Poláci zahrozili ze standardní situace, když se k rohovému kopu dostal hlavičkující obránce Kamil Glik. Radost hostujících fanoušků ale překazil Chačeridi, který zaskočil za svého brankáře a udržel Ukrajince ve hře o tři body.

Do zajímavé situace se dostával hostující Ševčuk, ale brankář Artur Boruc míč očima kontroloval. Na obou stranách však byl vidět hlad po úspěchu, což oba týmy dokazovaly nasazením a agresivitou. Po přiťuknutí dortmundského Kuby se do vápna domácího výběru prodral Wojtkowiak, jeho centr před bránu ale žádného Poláka nenašel. Mnohem lépe již vypadala akce Jakuba Blaszczykowského, který ještě v pádu stihl přiťuknout spoluhráči Lewandowskému. Ostrostřelec hájící stále ještě barvy Borussie si míč navedl na silnější nohu a jeho technická rána jen těsně minula tyč brankáře Pjatova.

Zkušený ukrajinský brankář musel za chvíli předvést znovu své schopnosti, když se do zakončení Blaszczykowského akce dostal Waldemar Sobota. Ani dva pokusy však polskému reprezentantovi k překonání brankáře Pjatova nestačily! Švédský arbitr Jonas Eriksson složité situace nemusel a podle jeho uvážení bylo třeba nastavit pouhých šedesát vteřin. V jejich polovině se sice Jarmolenko hnal do šance, ale následný rohový kop Poláci odvrátili.

Spíše než chuť vstřelit vedoucí branku a rozhodnout, čišela po návratu z kabin z obou soupeřů chuť ji nedostat. Ke změně skóre nevedla ani rána Jarmolenkova, především proto, že jí mezi tři tyče chybělo pár metrů. Do mnohem slibnější pozice se dostal Kuba, ale včasný zákrok obránce Jevhena Chačeridiho nedovolil skórovat ani jemu. Dost možná se jednalo o klíčový moment, protože jen o pár chvil později se domácí Ukrajinci mohli radovat.

Wojtkowiak vyrobil zásadní chybu, když nedokázal uhlídat Jarmolenka. Vlastně celá polská obrana zaspala už při centru aktivního mladíka Konopljanky, který propadl právě až ke střelci dnešní první branky!

Sny Poláků se začaly pomalu rozplývat a Ukrajina dávala vzpomenout na porážku z prvního vzájemného utkání. Domácí prostředí tentokrát nahrávalo Ukrajincům, kteří se neustále snažili využít psychické výhody. Zničehonic ale mohl udeřit blesk jménem Robert Lewandowski. Kanonýr Borussie Dortmund si naběhl na centrovaný míč a málem zamířil přesně. Fornalikův tým se nehodlal smířit s prohrou a o minutu později se do zakončení dostal Slawomir Peszko. Svůj projektil ale namířil pouze do boční sítě brankáře Pjatova!

Polský výběr dobře věděl, že mu dnešní šance nesmí proklouznout mezi prsty, takže se i přes nepříznivý stav snažil vybojovat alespoň remízu. Ani hráč Lewandowskiho kvalit ale není schopen sám otáčet zápasy pravidelně, což věděli pro změnu domácí. V závěru zápasu se proto za mocného povzbuzování fanoušků snažili pečlivě bránit těsné vedení. To se jim nakonec povedlo, sudí Jonas Eriksson mohl po čtyřech nastavených minutách odpískat konec emotivního zápasu. Konec polských nadějí...

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ukrajina je udolá 3:2

Reagovat
veikko

2:1

Reagovat
vanGomm

Polsko už je vlastně ze hry.Ty dva body s Moldavskem moc chybí.Tip 1X.

Reagovat
smazaný uživatel

Ze hry?vsak jde jeste o 6 bodu

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tip X...1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajinci hrají doma a s fanoušky takže je fanoušci poženou. Přeji si výhru 2:0 ale stačí i cokoliv jiného Hlavně ať si Ukrajina zahraje Ms

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak veru

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
rickroll

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

kua Joooooooo!!!

Konoplya -Yarmol!!!

Reagovat
smazaný uživatel

jeste ze Lewa byl dnes opravdu levy...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele