Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina F
11.10.2013 20:30 CET
0 : 4
(0:3)

Reportáž

Lucembursko - Rusko 0:4

Favorit z Ruska si pod vedením trenéra Fabia Capella hladce poradil z domácím Lucemburskem a nadále vede skupinu F. Lucembursko má po devíti odehraných kolech na svém kontě šest bodů, které v tuto chvíli stačí jen na poslední příčku.

Asi nemusíte být profesionálním sázkařem, abyste uhodli favorita tohoto zápasu. Ruská reprezentace se pod vedením italského stratéga dlouhodobě prezentuje pohledným kombinačním fotbalem, který jí vynesl první místo ve skupině. Po skvěle zvládnutém utkání tak nyní Capellovi svěřenci mohou již jen čekat na výsledek zápasu konkurenčních Portugalců, se kterými na dálku svedou boj o celkové prvenství ve skupině.

Rusům netrvalo ani deset minut, než se dostali k první vážné akci. Po pohledné kombinaci se jako první zkoušel za záda brankáře Jonathana Jouberta trefit zkušený kanonýr Aleksandr Keržakov, ale jeho pokus mířil vysoko nad a strážce domácí svatyně mohl zůstat v klidu. Z něj ho favorizovaný celek vyvedl o dvě minuty později, když se prosadil záložník Aleksandr Samedov - 1:0 pro Rusy.

Stadion Josy Barthel se stal dějištěm akční podívané s jediným hlavním hrdinou - hostujícím týmem. Fabio Capello zdůrazňoval, že podcenit soupeře se nevyplácí, a to nehledě na jeho jméno nebo postavení v žebříčku FIFA. Jeho svěřenci se pokoušeli dokázat mu, že jeho slova berou smrtelně vážně, když po patnáct minut téměř ani jednou nepůjčili protihráčům míč. Ostatně, bezmála sedmdesátiprocentní držení míče na straně favorita je toho jasným důkazem. Po půlhodině museli navíc domácí střídat, když se zranil David Turpel a na trávník se za něj musel postavit nerozehraný Ben Payal.

Po půlhodině hry Rusko zdvojnásobilo své vedení, protože po straně se bez větších problémů prosmýkl Roman Širokov a jeho centr našel nabíhajícího spoluhráče Viktora Fajzulina. Záložník Zenitu Petrohrad překonal bezmocného Jouberta a slavil svou čtvrtou trefu v seniorské reprezentaci.

Drtivý tlak bez náznaku slitování promítlo před odchodem do šaten Rusko do skóre ještě jednou. Ve druhé nastavené minutě se k ráně dostal Denis Glušakov; poker Rusů pokračoval - 3:0.

Jakýkoli pokus o rozumnou či rychlou rozehrávku Lucemburska sebevědomí Rusové včas eliminovali a naopak sami nedávali obráncům domácího výběru odpočinout. Do rozmezí patnácti minut vměstnal kanonýr Aleksandr Keržakov hned tři stoprocentní šance, ani jedna z nich ale gólem neskončila. Lucembursko se své šance dočkalo až dvacet minut před koncem, brankář Igor Akinfejev musel po Bensiho centru zasahovat a ukrýt míč do náručí. Tři branky v síti Jouberta Capellovým hochům nestačily, takže Keržakov musel přidat ještě jednu.

Pár minut před koncem se konečně dočkal, po centru ze strany překonal zkušeného brankáře Jouberta a stanovil konečnou podobu výsledku. Skóre se možná už nezměnilo, ale akce neustávaly. Roman Širokov napálil jen jednoho z hráčů před sebou, poslední slovo měl hlavičkující Stefano Bensi. Výtečný zákrok Akinfejeva zachránil Rusy od pohromy. Když své fanoušky nebavili domácí hráči, vzali zpestření do vlastních rukou. Pět minut před koncem se na pár chvil stal hrdinou fanoušek, který vběhl na trávník, s trochou nadsázky lze ale říct, že to byla největší šance Lucemburska na skórování.

Autor: Ondřej Pražák / soccernet.com, uefa.com

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
veikko

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:4

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 2...0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele