Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina I
26.03.2013 21:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Španělsko udolalo v klíčovém zápase Francii a vede skupinu

Galský kohout padl v nesmírně důležitém utkání s úhlavním konkurentem v boji o prvenství ve skupině a velmi si zkomplikoval hladkou cestu do Brazílie. Přitom po nečekané remíze La Roji s Finskem mohla i případná, nejlépe bezbranková remíza udržet Francii dvoubodový náskok a velkou naději, že z poslední kvalifikační skupiny postoupí napřímo právě celek ze západního cípu Evropy.

La Roja vstoupila do utkání obrovskou herní převahou, která se vyznačovala neúnavným, až monotónním držením a rychlým předáváním balónu, to vše ovšem s nevýrazným účinkem. Francouzské mužstvo pozorně bránilo a zahušťovalo pole, však v mnohých momentech bránilo ve všech mužích před svou šestnáctkou a z tribun Stade de France se ozýval nevlídný pískot.

První příležitost si hosté vytvořili již v páté minutě, když se po výtečné kombinaci dostal k balónu Andrés Iniesta a šupem jej předal Pedrovi, který jej šikovně popostrčil pod sebe na nabíhajícího Xaviho, jenž branku tváří tvář Llorisovi trestuhodně přestřelil.

Obdobně nepovedeným zakončením se na druhé straně prezentoval i Karim Benzema, na něhož v krátkosti navázal úhlavní konkurent na druhé straně barikády Xavi. Po první čtvrthodince se hra velmi uklidnila, Francouzi pomalu nacházeli recept na španělskou rozehrávku a výborně ji napadali. I proto se soupeř marně prokousával do šestnáctky, ba mnohdy alespoň k její hranici.

Na další zajímavý moment jsme čekali do jednatřicáté minuty, kdy se do výtečné šance po přihrávce Iniesty dostal Pedro, obhodil si Llorise a nohou o brankáře škobrtnul. Kdyby maďarský soudce Victor Kassai odpískal pokutový kop, asi by se nebylo čemu divit.

Ačkoliv byla španělská jedenáctka aktivnější, mnohonásobně větší příležitost si vytvořili Les Blues. V devětatřicáté minutě nakopl Pogba balón na levém křídle nabíhajícího Ribéryho, jenž využil chybného načasování Gérarda Piquého, výtečně si zpracoval balón a pelášil na osamoceného Váldese. Francouzská zjizvená tvář ovšem moment k obstřelu prováhala, dostala se do přílišné blízkosti barcelonského gólmana, jenž v pádu dokázal vytěsnit Ribéryho náhradní variantu (střelu mezi nohy).

Po obrátce pokračovala herní převaha španělského mužstva, které bylo do jisté míry fotbalovější, zatímco domácí hrozili pouze z rychlých kontrů. První šanci druhého dějství obstaral Andrés Iniesta, jenž dostal poněkud více prostoru na hranici vápna a neváhal z dobré palebné pozice vystřelit, leč Llorisova pravá rukavice byla připravena a odrazila balón na roh.

O malou chvíli později se La Roje přec podařilo propasírovat balón do sítě. Veledůležitou a vítěznou branku vypracoval a zakončil Pedro, jenž nalezl křižným pasem Monreala na levém křídle, obránce Arsenalu FC vyškolil obránce a rychlou příhrou na malý čtverec vyzval ke k brance právě nabíhajícího Pedra, jenž se štěstím propasíroval balón i přes veškerou možnou Llorisovu snahu do sítě.

Po hodině hry měl na kopačce další branku Sergio Busquets, jenž skákavou přihrávku aktivního křídla Jesúse Navase neumístil mezi tři tyče. Na druhé straně zlikvidoval Matuidiho přízemní střelu Váldes, jenž svým bezvadným výkonem nakonec zachránil Španělsku důležité vítězství, avšak nepředbíhejme.

V rozmezí pětašedesáté až pětaosmdesáté minuty se hra do značné míry rozdrobila mnoha nešetrnými zákroky i střídáními, zatímco příležitostí bylo na obou stranách dost poskrovnu. V podstatě jedinou příležitost ve zmiňované pasáži měl Varane, jenž na zadní tyči v trošku nečekané pozici nemohl zakončit kvůli výtečnému obranému zákroku Jordiho Alby.

Francii posléze zkomplikoval situaci Pogba, jenž si vysloužil červený kartónek za dvě žluté karty během dvou minut. Přesto se Les Blues málem dočkali - ponejprv pálil z dobré pozice na hranici velkého vápna Ribéry jen těsně vedle pravé tyče a následně v sedmaosmdesáté minutě vyčapal svou levačkou velkou tutovku Evry Víctor Váldes.

Obránce Manchesteru United se dostal za obranu a rybičkou usměrnil Ribéryho centr z přímého volného kopu, ke své smůle namířil balón takřka přímo do stojícího Víctora Valdése, který se stal hrdinou a své spoluhráče stačil při té příležitosti náležitě okřiknout. Defenzíva Španělska si vzala výtky svého brankáře k srdci a Francii již před něj nepustila, díky čemuž udržela nejen čisté konto, ale i veledůležité vítězství svého týmu.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (21)

Přidat komentář
Tuxedo

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Budu si prat at Francie vyhraje...ale realny tip X..1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko si půjde po zaváhání nad Finskem pro důležitý 3 body

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně jak Francie tak Španělsko na 90% postoupí na ms i z druhýho místa. Tady v té skupině bylo rozhodnuto již při jejím vylosování.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ultrazajímavý zápas. Osobně to přeji hostům, ale reálně očekávám dělbu bodů. Tip 1:1.

Reagovat
Langi

škoda...Jalleta nakopat do prdele za jeho "bránění" při tom gólu...jinak červená pro Pogbu nevím teda...podle mě neměla bejt, tu nohu mu nepřišláp a Xavi tomu hodně přidal

Reagovat
smazaný uživatel

Bravo ESPAŇA!!! V Paříži odčinili zklamání z posledního remízového zápasu v kvalifikaci. Jen tak dál ...

Reagovat
smazaný uživatel

to ta Francie vážně nemohla dát góla?

Reagovat
smazaný uživatel

http://rutube.ru/video/b922cf94dd42ee7f8fee86b391b51c96/

No ještě aby Španělé nevyhráli když se jejich útok skládá z Barcelony

Reagovat
Pharrell

La Roja Campeonés !

Reagovat
smazaný uživatel

francii roste celkem slusna generace :) aji bych jim pral navrat do te uplne spicky a pro ne v r 2014 :)

Reagovat
smazaný uživatel

Pedríííííítoooooo !!!! repre mu sedí dokonale

Reagovat
smazaný uživatel

Remiza by tomu asi slusela vic, ale Spanelsko no, co chces rict,...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele