Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina I
06.09.2013 20:30 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Finsko - Španělsko 0:2

Favorit potvrdil svou úlohu a na stadionu v Helsinkách zvítězil o dvě branky. Španělé se sice museli vyrovnat s množstvím absencí, ale nakonec se jim podařilo zaplnit světlá místa po zraněných a slaví důležité vítězství. K jejich radosti slouží i selhání Francie a tedy uvolněné první místo ve skupině.

Odvážné Finy načal brzkou úvodní ranou obránce Jordi Alba, na něj v závěru utkání navázal střídající střelec Álvaro Negredo. Svěřenci Vicente Del Bosqueho tak navýšili svůj náskok nad Francií a dál postupují vstříc brazilskému finálovému kolu. Nutno podotknout, že Finové se nevzdali bez boje a také oni měli své šance. Problém byl, že Španělé vyučovali z produktivity a domácí tým nedokázal krátkých 'okének' v obraně soupeře dostatečně využít.

Po úvodních poznávacích chvílích, kdy se ani jeden z týmů neodvažoval více otevírat hru, se do zakončení poprvé dostal Teemu Pukki. Kompliment ale zaslouží celý finský tým, především Rasmus Schüller, který utekl po straně a našel Romana Eremenka. Ten nesobecky nahrával lépe postavenému Pukkimu, který málem dotlačil Sergia Ramose k vlastnímu gólu.

První zásah sice měli na svědomí domácí, ale první gól si po dvaceti minutách připsali favorizovaní hosté. Cesc Fábregas našel dlouhým pasem nabíhajícího beka Jordiho Albu, který si seběhl ze své strany a střelou mezi nohy překonal brankáře Nikiho Mäenpäu - 1:0.

Složitou renesanci kariéry prožívá exbarcelonský střelec David Villa, který se pokusil najít ztracenou formu v reprezentačním utkání. Po straně si pohrál s Ringem a následně se řítil sám na brankáře, jeho přízemní střela ale nakonec mířila vedle tyče. Španělé pokračovali ve svém typickém představení složeném z krátkých přihrávek, čímž uspali soupeře i nejednoho diváka. Druhá půle se jevila jako mnohem zajímavější.

Již minutu po jejím začátku si totiž na dlouhý pas naběhl Pedro, jehož rychlost dělala obráncům Finska velké problémy. Pedrovo zakončení ale mířili těsně nad bránu! Del Bosque usoudil, že je třeba nahradit zkušenost rychlostí a na trávník poslal výměnou za Villu Jesuse Navase. Kari Arkivuo mohl poslat spoluhráče do začínající šance, ale včasný zákrok Kokeho jej zastavil. Jako blesk z čistého nebe mohlo přijít nečekané srovnání. Centr Eremenka ze strany si vyhlédl Teemu Tainio, ale bohužel pro domácí netrefil.

Situaci dva na jednoho nevyřešili Finové právě nejlépe. Toho mohli litovat při šanci Álvara Negreda. Čerstvá posila Manchesteru City se coby střídající hráč postarala o rozruch, když přesný pas neproměnil v gól. Brankář Mäenpää se opět předvedl coby brilantní pozorovatel a včas útočníkovi zmenšil střelecký úhel. Plno práce měl po dlouhé době také Iker Casillas, jehož vyrušil z klidu Teemu Pukki. Spolupráce Pedra s Iniestou jen těsně neskončila ve finské bráně, domácí tedy stále ještě živili naději na body.

Tu zhatil až Negredo, který po šanci Cazorly unikl spolu s Navasem obraně Finů a situaci dvou útočníků na jednoho brankáře vyřešil ideálně - přihrávka od Navase a rána do prázdné brány od Negreda. Manchesterská spolupráce evidentně funguje, Španělé jsou díky ní první.

Autor: Ondřej Pražák / onlajny.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:1 nebo 0:0

Reagovat
veikko

Hyvää Suomi. Zabojujte jako v prvním zápase. 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Fini zas nejsou tací mamlasáci že by nemohli dat gola. Kdyz to dokazali ve Španělsku ve vzajemnem zapase tak proč by ho nemohli dat i doma.

Oba dají gol 2,75 William Hill

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

tip 2...0:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:5

Reagovat
smazaný uživatel

1:2 (Pukki - Ramos, Xavi)

Reagovat
bafpasak

1:3

Reagovat
rickroll

0:2

Reagovat
veikko

Prý Pedro dělal problémy. Ani si neškrtl.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele