Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina H
11.09.2012 21:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Dravá Ukrajina oloupila favorita o bod!

V anglickém svatostánku Wembley se sešly dva týmy, jež se dlouhodobě prezentují aktivním pojetím a rychlou kombinací. Za příjemného počasí nás tedy čekal velmi zajímavý duel favoritů skupiny. Domácí byli hnáni obecenstvem, hosté chutí získat první body v dlouhé kvalifikaci.

V první šanci se ocitli domácí a klidně se mohlo měnit skóre. Jermain Defoe se obtočil kolem dvou protihráčů a neomylně zavěsil. Problém spočíval v jeho faulu na Jarmolenka a písknutí tureckého sudího Cakira, takže branka nebyla uznána. Ukrajinci se ale snažit o aktivní napadání anglické rozehrávky a dařilo se jim čisté odebírání míčů. Z toho vznikaly rychlé protiútoky; jeden z nich zakončil Oleg Gusev centrem, který olízl Hartovu pravou tyč.

Přechodová fáze Anglii nevycházela, ukrajinská záloha se pohybovala jistě a hlavně účinně. Odebírání míčů proto nezabralo hostům více času, než jak by bylo nezbytné. Velkou šanci aktivně napadajícího Milnera skvěle zablokoval Selin, z následného rohu Albion sice hrozil, ale vážné nebezpečí pro brankáře Pjatova neznamenala ani hlavička Phila Jagielky.

Velké tempo hry neupadalo, oba tábory aktivně napadaly své protihráče. Skvělou práci v dresu Anglie odváděl již zmíněný Steven Gerrard, jehož neúnavné plíce mnohokrát znamenaly rozdíl. Ukrajince zdobil pohyb a nápaditost, Angličané se zaměřovali na rychlý přechod do útoku a pohlednou kombinační hru. V obrovské šanci se objevil Tom Cleverley, kterého našel možná v ofsajdovém postavení se nacházející Jermaine Defoe, nicméně Pjatov předvedl famózní zákrok a míč nohama vyrazil!

Pokud na Ostrovech nikdy neslyšeli jméno Jevhen Konopljanka, dnešní večer to razantně změnil. Zdánlivě odnikud přišla nahrávka na šikovného záložníka Dněpropetrovsku, který míč krásnou ranou zakroutil do rohu Hartovy brány a rozjásal hostující sektor!

Anglie se ale nevzdala a snažila se o rychlou odpověď - Lampardovu rychlou vybídku nezasáhl Cleverley. A opět mladík z Manchesteru! Skvělou práci na kraji hřiště odvedl James Milner, přesně nacentroval a Cleverley trefil z úhlu tyč. Dvouminutové nastavení již víc vzrušení nepřineslo. Ostatně, diváci se jistě nenudili a hráči na obou stranách odehráli první poločas ve vynikajícím tempu.

Druhé dějství začali aktivněji domácí. Johnsonův centr proletěl tečován celým pokutovým územím hostí, obrana ale roh odvrátila. Jarmolenkův centr odvrátil akrobaticky zasahující Johnson, za ním byl již jen Konopljanka. A víme, jak to dopadlo naposledy, když se hbitý záložník dostal k míči.

Pronikající Milner byl důvodem žluté karty pro Jevhena Selina, Gerrardův centr ale pozorná obrana Ukrajinců odvrátila. Po nepovedeném útoku domácích se míče chopil rychlonožka Konopljanka, jehož absolutně nestíhal vracející se Johnson. Po záložníkově centru mohl zakončit Zozulja, nakonec ale stopeři celou akci vyřešili. Dvakrát po sobě se probíjel k bráně obránce Baines, ale dvakrát jej také zneškodnila hostující obrana. K Defoeovi přibyl na hřišti druhý útočník s tváří Dannyho Welbecka, aby vnesl trochu vzruchu do poklidného života ukrajinských obránců.

Spolupráce Oxlade-Chamberlaina s Glenem Johnsonem vedla ke krásné střele, kterou Pjatov vyrazil, nevedla však ke gólu. Na Ukrajincích bylo sympatické pozorovat, že je vedoucí branka neukolíbala k letargickému vyčkávání, ale neustále napadali rozehrávku Albionu a drželi tempo utkání stále poměrně vysoko. Angličané až ke konci utkání pochopili to, co si hosté předsevzali již při znění hymny - důraz v osobních soubojích a agresivní napadání. Pokud jsem v úvodu mluvil o plících Steveho Gerrarda, deset minut před koncem ukázal minimálně stejné plíce střelec první branky, když si pohrál s každou překážkou a mířil na bránu.

Na druhé straně mířil do tyče střídající Welbeck, dnes domácím prostě nebylo přáno. Po krásné kombinaci Konopljanky se Zozuljou mohlo být skóre pro domácí ještě nepříznivější. Nakonec se to ale ukázalo jako fatální chyba, když se tři střídající hráči zapojili do společné akce, na jejímž konci Welbeck zasáhl ruku Chačeridiho. Sudí ukázal jasně na penaltovou značku a neméně jasně proměnil Lampard nabídnutou šanci - 1:1.

Na konci zápasu ještě stihl liverpoolský hrdina Gerrard inkasovat druhou žlutou kartu, po níž nedobrovolně opustil hřiště. V nervózním konci se oba týmy spíše smířily s bodem, celý zápas tomu odpovídal. Anglie má tedy čtyři body, hosté po jednom utkání jeden bod.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (26)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
HullCity

Nezbývá mi nic jiného,než doufat v remízu 1:1,ale kdo by toho jednoho gola dal?Devič moc respektu zatím nebudí,ikdyž v Metalistu se mu hodně dařilo a dněpropetrovský Zozujla stejně hrát asi nebude...snad Konopjlanka a Jarmolenko budou mít svůj den...

Reagovat
smazaný uživatel

jedine Yarmolenko

Reagovat
smazaný uživatel

hele proc vlastne nehraje vic Milevskyi?

Reagovat
HullCity

Má problémy s morálkou.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesmysl, prostě nehraje za Dynamo, sedí na lavičce... ale určitě by tam udělal větší vítr, než Děvič se Zozujlou. Jinak dle mého zasloužený bod, Anglie si moc šancí nevytvořila. Škoda té penalty v závěru, celkem zbytečná.

Reagovat
HullCity

Jseš naštvaný,že jsme to neudrželi do konce,ale zase když se zamyslím nad tím,že to klidně mohlo skončit 5:1,tak budu radši spokojený i za ten bod!Snad na tento výkon navážeme venku proti Moldavsku za měsíc...

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
MagpeCZ

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Bratři musí předvést heroický výkon, ale já jim věřím. Slavic power!

Reagovat
smazaný uživatel

tak, tak. osobne verim a dufam v remizu !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tezko tipovat..nerekl bych ze je Ukrajina uplne bez sance...ale Anglie zase bude kopat penaltu,Lampard promeni...tip 1...2:1

Reagovat
smazaný uživatel

dobry odhad, i kdyz doufam ze ten druhej gol uz nepadne

Reagovat
smazaný uživatel

Uz je to trapne jak Anglie skoro v kazdem zapase kope penaltu

Reagovat
HullCity

Blochin měl vystřídat Zozujlu už po poločase za Deviče...pak by to možná mohlo skončit jinak.Jinak Jarmolenko dneska celkem zklamání...ano,on zařídil ten první gol,kdy k němu,když ležel,doputoval balon a on okamžitě vstal a rozehrál,což Angličany zaskočilo,ale jinak moc parádičkoval,špatně rozehrával a ne vždy se vracel do obrany.Snad zahraje lépe za Dynamo proti PSG!

Reagovat
smazaný uživatel

0:1 (Yarmolenko)

uvidíme i červenou kartu

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
Pokahontas

Plichta.

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

tip 1... 3:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

musim zkusit X2, ten kurz je moc lakavej

Reagovat
smazaný uživatel

-2,5 golu, asi anglie zvitezi 1:0, ale zkusim X - ukacka by mohly uhrat 1:1

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=zq7m6CelQus&feature=player_embedded

...remíza zápasu sluší, a je hodně znát že Anglánům chybí Rooney, ten dokáže v pravý čas rozhodnout

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele