Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 5
05.09.2009 22:00 CET
5 : 0
(1:0)

Reportáž

Španělsko - Belgie 5:0

Držitel titulu pro mistra Evropy si s předstihem tří zápasů zajistil postup na mistrovství světa v Jihoafrické republice. Belgie naprosto nestíhala tempo svého soupeře a zaslouženě jsou tak její šance na postup pouze teoretické.

Od prvních minut bylo naprosto zřejmé, jakým směrem se bude zápas poslední kvalifikační skupiny odvíjet. V osmé minutě pálil z patnácti metrů svou pravačkou Villa, branku však jeho povedená střela minula. Po třech minutách vyrazil parádním reflexem Villovu střelu zblízka Gillet. V další minutě se zase dostal ke střele z úhlu z malého vápna Torres, který rozezvučel břevno.

Stejný hráč se pak ještě v první dvacetiminutovce dostal do gólové pozice, branku ale z osmi metrů netrefil. Ve 23. minutě přišla do té doby největší příležitost, když si Villa sám pro sebe vybojoval penaltu. Tu ale zahrál nepovedeně po zemi a Gillet ji vyrazil tak dokonale, že se kolem druhé tyče obtočila hned za brankovou čáru na roh.

Po půlhodině hry pálil nebezpečně Silva, ke kterému se dostal odražený míč po rohu, ale zpoza vápna putoval míč decimetry od tyče. Do další nebezpečné akce se prodral Torres, jehož tečovaná střela skončila na tyči. Branka do poločasu nakonec do poločasu přeci jen padla, když chytrou přihrávkou uvolnil ve vápně Villa Silvu, který pod nohama Gilleta dostal míč do sítě.

Druhý poločas pokračoval ve stejném ražení, hned ve druhé minutě přesně odcentroval Capdevilla na Torrese, který z malého vápna netrefil protější tyč. To jen předznamenalo zkázu Belgičanů v dalších pěti minutách.

David Villa se dostal s míčem na vápno, přízemní střelu namířil ke vzdálenější tyči a Gillet se natahoval marně. Diváci nestačili ani zpět usednout a už stejný hráč přihrával na penaltu Piquemu, který si míč zpracoval a zamířil do protipohybu brankáře. Smršť dvou gólů tak potvrdila převahu domácích a předčasně rozhodla o vítězi.

První akci, která stála za zmínku, tak sehráli hosté z Belgie až za jasného vedení jejich hostitelů. Dembele nakonec svůj pokus z hloubi vápna nezakončil přesně. V klidu hrající Španělé se pak dvaadvacet minut před koncem rozhodli potěšit své fanoušky, a tak po přihrávce Arbeoly střílel zpoza vápna přesně ke vzdálenější tyčce Silva, který si tak připsal druhý přesný zásah.

Z obdivuhodné dálky pak střílela z obdivuhodné dálky nová akvizice Realu Madrid Xabi Alonso. Jeho pokus doprostřed branky Gillet v pádu pouze vyrazil a měl co dělat, aby míč uchránil před dorážky chtivým Villou. Další povedenou střelu vychytal necelou čtvrthodinku před koncem Fabregasovi, který to technicky zkoušel z osmnácti metrů.

Ještě před tímto pokusem nechtěně zaskočil Casillase Defour, jemuž se nepovedl centr tak šikovně, že španělský brankář jen díky plné koncentraci vytáhl míč zpod břevna. Pět minut před koncem tak mohli domácí dovršit pověstného bůra bez inkasované branky. Fabregas uháněl s Villou sám na brankáře, přes celé vápno mu pak nahrál před prázdnou bránu a útočník kvalit jaké má Villa nemohl pohrdnout. Jihoevropané tak svému soupeři z Belgie přichystali hořké zavření dveří k mistrovství světa.

Autor: Josef Gvoždiak / soccernet.com

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2-0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Spanele porad vyhravaji a vyhravaji...a pravdepodobne ani Belgie je nezastavi:-) Spanele vyhraji 4:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
Ligter

taky tak

Reagovat
vanGomm

Belgii jsme nedávno porazili i my.Byl to sice je přátelák,Ale Španělé jsou asi ještě lepší než naši.Pardón určitě jsou lepší.Takže tip 1.

Reagovat
aurelio

Prečo je v článku napísané, že postúpili, keď podľa tabuľky to tak evidentne nie je ?

Reagovat
Lorcan

to nevím, maj akorát jistotu baráže, ale ne postupu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele