Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 5
14.10.2009 20:00 CET
2 : 5
(0:2)

Reportáž

Bosna a Hercegovina - Španělsko 2:5

Mistři Evropy z Pyrenejského poloostrova i nadále nadělují svým soupeřům lekci z fotbalového umění a i tentokrát porazili svého soupeře rozdílem třídy. Je až překvapující, s jakou lehkostí prošli na jihoafrický šampionát, neboť je nedokázalo žádné z mužstev obrat byť o jediný bod. Tentokrát to odnesla pěti brankami Bosna a Hercegovina.

Španělé jsou elitní jednotkou, která odešla ze hřiště poražena jen jednou z posledních jedenatřiceti zápasů, přičemž všechny ostatní vyhrála. Tuto sérii neměla šanci domácí jedenáctka překonat, i přes několik známých tváří v sestavě, mezi něž patří bundesligoví kanonýři Vedad Ibiševič, Edin Džeko či Zvjezdan Misimovič. Právě druzí dva jmenovaní se nakonec dokázali prosadit, ale až v devadesáté minutě, když už tlak hostujících hráčů za stavu 0:5 polevil.

V prvních příležitostech se ukázali domácí borci. Nejprve se zapotil Iker Casillas, který své spoluhráče podržel zákroky proti střelám Edina Džeka a Sejdada Salihoviče, poté již by překonán, ale Ibiševičův lob skončil nad brankou. Před čtvrthodinkou hry se již hosté probudili a dvakrát udeřili.

První branku zaznamenal Gérard Piqué, s jehož hlavičkou po přímém volném kopu Xabiho Alonsa brankář domácích nemohl nic udělat. Za chvíli zvýšil vedení po Negredově přihrávce David Silva.

Po dvaceti minutách mohl přidat třetí branku Albert Riera, ale namísto střely z první zvolil zpracování míče před opuštěnou svatyní a mezitím přispěchala obrana s razantním odkopem. Poté se z herního svrabu vyklubala střela Vedada Ibiševiče, jehož ránu Casillas opět skvělým způsobem vytěsnil. Polovina prvního poločasu znamenala zlom, neboť se hra vyrovnala, neboť španělský tlak opadl. Hosté sice drželi míč, ale domácí začali podnikat nebezpečnější ofenzivní výpady. Jeden z nich málem skončil brankou, Salihovič zklamal.

Po obrátce se poprvé v reprezentaci prosadil Álvaro Negredo, který se prezentoval dvěma brankami. Po spolupráci špílmachrů Silvy a Iniesty se k míči dostal právě perspektivní záložník Sevilly, otočil se a švihl míč do sítě. O několik minut později nedosáhl ani brankář Supič ani kapitán Spahič na míč a Álvaro poslal míč do sítě, čímž zvýšil vedení na z pohledu domácích hrozivých 0:4.

Ovšem to nebylo od španělského mužstva vše. V závěru se ještě prosadil Mata, sedmigólové představení dokonali již zmiňovaní Misimovič a Džeko.

Autor: Jiří Lapáček / soccernet.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

To sis asi nečetl kdo za ty Spanely bude vubec hrát.. ! Bosna s diváckou podporou Spanely rozmete! tip 3:1 ADIOS Seňore

Reagovat
smazaný uživatel

Pán je expert!

Reagovat
smazaný uživatel

I krv svoju za BOSNU moju

Reagovat
smazaný uživatel

B&H vyhra ... 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Bosna skvěle 1:1gola dá za Bosnu Džeko

Reagovat
ZZTOP

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele