play off - čtvrtfinále
06.07.2018 16:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Do semifinále jde Francie, Uruguay srazila minela brankáře

V prvním čtvrtfinálovém zápase Francie s Uruguayí se potvrdily předpoklady, že v takto vyrovnaném střetnutí budou rozhodovat detaily. Tím klíčovým byly nakonec brankářské výkony. Zatímco Hugo Lloris kromě spolehlivého představení vytáhl i světový zákrok proti hlavičce Cácerese, jeho protějšek Fernando Muslera v obdobné situaci inkasoval z hlavy Varanea, pak i po chabé ráně Griezmanna a bez jediného lapeného míče přispěl k výsledku 0:2.

Lepší vstup do utkání si navzdory neúčasti zraněného Edinsona Cavaniho připsali Uruguayci, kteří Francouze zaskočili výraznou ofenzivní aktivitou a vynutili si několik nebezpečných závarů v pokutovém území. S přibývajícími minutami však přece jen převzali herní iniciativu hráči Francie, jimž se úspěšně dařilo přečíslovat obranu soupeře na pravé straně, kde duo Mbappé-Pavard ustavičně dostávalo pod tlak osamoceného Laxalta.

První velká šance utkání přišla v patnácté minutě právě z prostoru napravo, když Giroud sklepl Pavardův centr k zcela volnému Mbappému, jenže 19letý forvard si nastalou výhodu nestihl uvědomit a poslal uspěchanou hlavičku příliš vysoko.

Prostřední pasáž první půle nabídla neurovnanou podívanou, v níž dominovaly defenzivy a překvapivě časté chyby hráčů v práci s míčem. Přispívala k tomu nejspíše i spekulativní kvalita trávníku novgorodského stadionu.

Místo nudného dohrání poločasu však závěrečná pětiminutovka nabídla pořádné drama, jež nakonec výraznou měrou přispělo k rozuzlení celého zápasu. Ve čtyřicáté minutě totiž Griezmannův jemný přímý kop parádně usměrnil hlavou nabíhající Raphael Varane a jak bránící Vecino, tak plachtící gólman Muslera jen přihlíželi prvnímu gólu utkání. Uruguayská odpověď na sebe ale nenechala dlouho čekat, neboť ve 44. minutě se po Torreirově standardní situaci dostal k excelentnímu hlavičkovému zakončení Martín Cáceres. V tomto případě ale Hugo Lloris vytáhl exkluzivní zákrok, a jelikož s dorážkou zblízka neuspěl ani Diego Godín, šlo se do kabin za francouzského vedení.

Po změně stran tak bylo na Jihoameričanech, aby se hnali za vyrovnáním. Když se to na úvod druhé půle příliš nedařilo, sáhl Óscar Tabárez ke dvojímu střídání Maxiho Gómeze s Cristianem Rodríguezem. Jenže než se nová uruguayská krev stihla pořádně zapojit do hry, utrpěli Albiceleste druhou fatální ztrátu. V 61. minutě zpoza šestnáctky napřáhl aktivní Antoine Griezmann, jehož rána sice postrádala razanci i přesnost, ale svým nevyzpytatelným pohybem brankáře Musleru zaskočila a propadla mu mezi rukavicemi až do sítě. Tragédie na straně jedné, euforie na druhé a o zápase bylo prakticky rozhodnuto.

Závěrečnou půlhodinu si již Francouzi bez větších potíží pohlídali a Hugo Lloris ani žádné další světové zákroky předvádět nemusel. Prvním semifinalistou ruského šampionátu jsou tak po suverénním defenzivním výkonu Francouzi, jimž ke dvěma trefám stačily dva přesné střelecké pokusy. Svěřenci Didiera Deschampse tak mají další dva zápasy na turnaji zaručeny, zatímco uruguayský mistrovský sen se po bezzubém výkonu rozplynul.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (914)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele