základní skupiny - skupina G, 1. kolo
18.06.2018 20:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Kane zachránil Anglii v nastavení, Tunisko smutní

Dvanáct let čekal anglický národní tým na výhru v zahajovacím zápase na závěrečném turnaji a dlouho se zdálo, že bude čekat i nadále. Svěřenci Garetha Southgatea se sice po výtečném nástupu ujali brzkého vedení zásluhou Harryho Kanea, ovšem stejně jako Francie s Australany darovaným pokutovým kopem dovolili Tunisku srovnat a pak se proti zataženému soupeři dlouho trápili. V nastavení však znovu udeřil kapitán Kane a přece jen Anglii vystřelil tři body.

Zatímco ostatní favorité vstoupili do svých zahajovacích duelů na šampionátu pozvolně, až opatrně, Angličané se s Tunisany na úvod vůbec nemazlili. Svižné kombinace v pohybu vynesly Albionu hned dvě obrovské příležitosti v prvních pěti minutách a nebýt brankáře Hassena, bylo vymalováno. Tuniský gólman totiž zázračně zvládl nohou vytěsnit na roh ránu Lingarda z bezprostřední blízkosti, k níž se záložník Manchesteru United dostal po nebývalém chaosu v pokutovém území.

Než se zaskočení Tunisané stačili vzpamatovat, měl gól na noze pro změnu Raheem Sterling. Ten však rychlý Lingardův pas před odkrytou brankou nedokázal pořádně trefit a mohl si jen schovat tvář do dlaní. Do třetice se už ale Angličané do vedení po právu dostali. Mág Hassen sice v jedenácté minutě vytáhl další mistrovský zákrok proti hlavičce Stonese po rohovém kopu, jenže na pohotovou dorážku Harryho Kanea již byl krátký. Vzápětí navíc pro Hassena zápas skončil vinou přetrvávající bolesti v rameni a utkání dochytal náhradník Ben Mustapha.

Přestože měla Anglie více ze hry i nadále a držela soupeře na distanc od Pickfordovy branky, bylo krátce po půlhodině vyrovnáno. Kyle Walker totiž při bránění osamoceného Ben Youssefa sáhl tuniskému útočníkovi do obličeje a rozhodčí Roldán nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu. Ferjani Sassi tíhu okamžiku ustál, a byť si Pickford na jeho ránu sáhl, v cestě do sítě míči nezabránil.

Vyrovnávací gól přiměl Angličany znovu vrhnout síly do útoku a do přestávky byli diváci ve Volgograd Areně svědky dalších tří velkých šancí před tuniskou bránou. Nejprve zmatky v pokutovém území Tuniska po nastřeleném břevnu nezvládl potrestat John Stones, pak Lingardovu gólovou ránu zablokoval na poslední chvíli Bronn a do třetice aktivní Lingard po skvělé pobídce Trippiera usměrnil špičkou kopačky míč jen do tyče. Veškerá kvalitní hra a naprostá dominance Anglie z první půle tak výsledkově přišla vniveč, do kabin se odcházelo za nerozhodného stavu.

Také po změně stran bylo dění na hřišti silně jednostranné, ovšem tuniský defenzivní blok se výrazně zpevnil a drtivé držení míče najednou Angličanům žádnou další záplavu šancí nepřinášelo. Po navýsost rušné první půli tak byl k vidění jen platonický tlak Anglie, který pozměnili k lepšímu až střídající Rashford s Loftusem-Cheekem.

Přesto se zdálo, že Tunisko zodpovědným výkonem dovede utkání do remízového konce. Jenže v samém nastavení znovu udeřil Harry Kane. Anglický kapitán potvrdil roli skvělého kanonýra, když se znovu po rohovém kopu objevil ve správnou chvíli na správném místě. Na hlavě mu přistála Maguierova hlavička a Kane zblízka chladnokrevně uklidil míč přesně k bližší tyči.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1138)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele