play off - čtvrtfinále
07.07.2018 16:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Anglie dvakrát udeřila ze vzduchu a po 28 letech si na MS zahraje o medaile

Na britských ostrovech bude hodně veselo. Anglie si poměrně hladce poradila se Švédy, obě branky zápasu vstřelila dle svého dobrého zvyku hlavou a už vyhlíží soupeře pro středeční semifinále. V prvním poločase se po rohu trefil stoper Maguire, po změně stran skóroval Alli, a když bylo zapotřebí, skvěle zasáhl gólman Pickford. Angličané nad Švédskem vyhráli 2:0.

"It’s coming home," zní opět nejen ze samarského stadionu, ale i z pubů po celé Anglii. Kolébka fotbalu se poprvé od roku 1990 dočká soubojů o medaile a bude se snažit, aby tentokrát neskončila s bramborou na krku. Pro Švédy naopak turnaj končí a opakování bronzového úspěchu zpřed čtyřiadvaceti let zůstane nesplněným snem.

Oba dva trenéři se drželi toho, co fungovalo, ani Andersson, ani Southgate do svých týmů nezasahovali víc, než bylo bezpodmínečně nutné. Jen Lustina na pravé straně švédské obrany nahradil Emil Krafth - a bylo na něm vidět, že stoprocentně připravený na čtvrtfinále mistrovství světa není.

V prvním poločase tak každopádně vypadal celý švédský nároďák, který, byť Anglie taky nepředvedla kdovíco, byl celou dobu o krok nazpět a dostal se k jedné jediné střele. Claesson navíc napřáhl z nějakých 30 metrů a Pickford se vzduchem proletěl zbytečně.

Nudný začátek zápasu nerozčísl ani nejlepší střelec mistrovství Harry Kane, který poprvé na turnaji vyšel gólově naprázdno. K míči se dostal na hranici vápna, ale dopadl podobně jako včera Renato Augusto - branku těsně minul. A tak museli Angličané nasadit vzdušnou letku.

Po půlhodině zápasu rozehrál Young rohový kop, Švédská obrana si nedokázala poradit s anglickým vláčkem a Harry Maguire se na penaltě zjevil úplně volný. Forsberg se k míči natahoval zbytečně, stoper Leicesteru hlavou udeřil do míče a poslal ho neomylně k bližší tyči.

S trochou štěstí se Angličané mohli těšit rovnou z dvougólového vedení, jen kdyby Raheem Sterling oplýval větší jistotou v zakončení. Poprvé v samostatném nájezdu ztroskotal na Olsenovi, ale v době přihrávky byl v ofsajdu. Krátce nato už bylo vše v pořádku, ale Sterling střílel opět do švédského brankáře. Odražený míč pak nestihl přihrát spoluhráčům a následnou střelu zblokoval Granqvist.

Švédové se po hrozivém závěru poločasu o přestávce zjevně dali dohromady a hned dvě minuty po obrátce byli blízko vyrovnání. Augustinsson z levé strany dobře odcentroval do šestnáctky Anglie, Marcus Berg přehlavičkoval Younga a Jordan Pickford musel poprvé zasahovat. Hbitě se však přemístil k levé tyči a míč vyrazil do bezpečí.

Zadělal tak na klid do hry svých spoluhráčů, jejichž další úspěch se narodil zase ze vzduchu. Maguire se nejdřív na zadní tyči dvakrát snažil míč dostat do ohně bez úspěchu, ještě před šedesátou minutou se však Southgatova parta dočkala druhé branky. Lingard poslal do čtverce krásný míč, Dele Alli vyklouznul soupeřům z pozornosti a hlavou překonal Olsena.

Švédové po obdržené brance zareagovali výborně a záhy se musel opět tasit Pickford s výtečným zákrokem. Claesson pěknou kličkou pronikl až k vápnu Anglie, přes Toivonena si narazil s Bergem a ve výborné pozici střílel k tyči. Jordan Pickford ovšem zasáhl skvěle.

Stejně jako po sedmdesáti minutách hry, kdy Guidetti vyzval Berga a ten z otočky pálil pod břevno. Gólman Evertonu se vymrštil jako kočka a konečky prstů vychýlil míč mimo prostor tří tyčí. Závěr utkání už si Albion pohlídal docela s přehledem - ojedinělý pokus z přímého kopu navíc Augustinsson zmařil střelou vysoko nad.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1005)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele