základní skupiny - skupina H, 3. kolo
28.06.2018 16:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Yerry Mina poslal Kolumbii do další fáze, Senegal jede domů

Kolumbijci nakonec dokázali skórovat proti Senegalu a díky jediné brance Yerryho Miny z druhé půle postupují! To se naopak netýká Senegalců, kteří sice šli do utkání v lepší pozici, jenže Poláci v souběžně hraném utkání jim zkazili sen.

Senegal mohl, Kolumbie musela. Pokud jihoamerický celek chtěl postoupit, nic jiného než výhra nepřipadalo v úvahu. Po minulém klání s Polskem mohli fanoušci spoléhat na lepší psychiku a samozřejmě na velmi kvalitní kádr. Do základní jedenáctky se dostala jména jako Ospina, Sánchez, Mina, Falcao, Cuadrado nebo Rodríguez. Senegal spoléhal na stálice, mezi něž patřili Koulibaly, Sarr, Mané, Baldé nebo Niang.

Na to, jaká hrozba visela nad hlavami kolumbijských hráčů, se jejich jedenáctka dopředu moc nehnala. Respektive postrádala přesnost a průvodním jevem její hry se stal spíš strach či bojácnost. Kombinace tak kreativních hráčů jako Rodríguez, Cuadrado nebo Quintero se nesetkávala s úspěchem a centrované míče na vysunutého Falcaa postrádaly smysl.

Senegalci naopak velmi dobře a natěsno bránili, což dělalo hráčům soupeře velké potíže. Pozorná obrana se stala základem, který znepříjemňoval Kolumbijce snad nejvíc. Naopak spolupráce Nianga s Keitou Baldém vypadala hodně nebezpečně a fanoušci Kolumbie si mohli hodně oddechnout. V 17. minutě nastal moment, který bude ještě patřit mezi hodně diskutované.

Senegalci totiž málem šli do vedení. Měli k tomu alespoň obrovskou šanci, neboť Sadio Mané upadl ve vápně po souboji s obráncem Davinsonem Sánchezem a sudí nekompromisně pískal pokutový kop! Zkušený arbitr Milorad Mažić se ale nechal přivolat k videorozhodčímu a na základě jeho instrukcí penaltu odvolal!

Po pětadvaceti minutách se snažil změnit unavující stav 0:0 mladý záložník Quintero, který se dostal k rozehrávce volného přímého kopu. Jeho exekuci ale příliš nezvládl a N'Diaye mohl sledovat, jak Falcao zakončuje hlavičkou mimo! Na opačné straně pálil nabíhající rychlík Sadio Mané, který trefil jen protihráče Sáncheze.

Minuta jednatřicátá ještě více ubrala na atraktivitě kolumbijské hry, neboť ze hřiště musel zraněný James Rodríguez. Talent patřící stále ještě Realu Madrid smutně odešel a jeho místo zaujal Luis Muriel. Z části převzal úlohu tvůrce hry Juan Quintero, který rozehrával většinu akcí včetně standardních situací. Jeho pasy to ale končilo, což Senegalu velmi vyhovovalo.

Sadio Mané se ještě do konce první půle několikrát pokoušel doběhnout s balonem až do branky, ale nevyšlo mu to ani jednou. Druhá půle pokračovala stejným obrazem. Nesmírně tvrdé napadání Senegalu, které dělalo Kolumbijcům velké potíže. A neschopnost jihoamerického celku vymyslet nějakou souvislejší akci. Senegal šel do utkání evidentně se snahou ubránit svou pozici a dařilo se mu to.

Po změně stran to vypadalo, že sil ubývá jen Kolumbijcům. Jejich ofenzivní projev prakticky neexistoval, a to ani s přibývajícím časem. Střídající útočník Luis Muriel se pokusil najít ve vápně Falcaa, jemuž se sice podařilo zakončit, ale rozhodně ne přesně. Mnohem zajímavější střelu vypustil z kopačky Luis Muriel, jenže jeho ránu z dorážky tečoval mimo obránce Kalidou Koulibaly!

Patnáct minut před koncem utkání se Kolumbie konečně dočkala. Svůj díl na tom mělo i netaktické střídání Senegalu těsně před rohovým kopem. Teprve druhá (!) střela na branku v podání Kolumbijců v rámci druhé půle a skvělý výskok Yerryho Miny - 1:0!

Senegal v této chvíli samozřejmě hodně rázně přitlačil na pilu, zatímco Kolumbijcům by toto skóre k postupu v klidu stačilo. Velmi často byl u míče Sadio Mané coby největší hrozba v útoku Senegalců, jenže soupeř si na něj dával velmi dobrý pozor. Ve velmi dramatickém konci zůstal sen Senegalců nenaplněn.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (515)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele