základní skupiny - skupina A, 1. kolo
14.06.2018 17:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Rusové na úvod mistrovství světa přejeli Saudskou Arábii

Skvělý úvod domácího mistrovství světa za sebou má Rusko. To si bez větších problémů poradilo se Saudskou Arábií, které nadělilo potupného bůra. Dvěma zásahy se na demolici podílel střídající Denis Čeryšev...

Zahajovací zápas 21. mistrovství světa ve fotbale měl přesvědčivého vítěze. Domácí Rusové využili bouřlivé atmosféry a Saudskou Arábií deklasovali vysoko 5:0. Vedoucí trefu vsítili po necelé čtvrthodině hry a svůj náskok pojistili těsně před výměnou stran, další tři zásahy si schovali do druhé části. Hosté byli naprosto bezzubí v ofenzívě a v obraně naopak vyrobili příliš mnoho chyb. Jedinou kaňkou pro ruskou sbornou je zranění Alana Dzagojeva.

Úvodní desetiminutovka nic zajímavého nepřinesla. Domácí výběr sice měl častěji míč ve svém držení a tlačil se do zakončení, nicméně podle očekávání převládalo opatrnější pojetí. Ihned na to se v první větší příležitosti ocitl Dzagojev, jenž převzal přihrávku do běhu, ale jeho střela v pádu byla pouze sražena na rohový kop. Po jeho zahrání se Rusové překvapivě dočkali vedoucího gólu, výrazně k tomu přispěla nervozita soupeře.

Po odvráceném rohu se k míči dostal Alexandr Golovin a měkoučkým centrem našel u vzdálenější tyče nabíhajícího Jurije Gazinského, jenž využil smolného podklouznutí protihráče a hlavou z hranice brankového území umístil balón přímo k levé konstrukci kolem bezmocného brankáře Majúfa. Saudská Arábie mohla z ničeho nic udeřit po dvaceti odehraných minutách, avšak Šáhlaví zakončoval hrudí vedle ruské branky.

V polovině úvodní části musel řešit komplikaci trenér Stanislav Čerčesov, neboť při rychlém protiútoku píchlo Dzagojevovi ve stehenním svalu a kvůli zranění musel opustit trávník. Čerčesov měl při střídání šťastnou ruku. Do hry vyslal záložníka španělského Villarrealu Denise Čeryševa a ten se hned odvděčil druhou uklidňující brankou ze 43. minuty. Celé akci předcházela hrubka v defenzívě asijského výběru.

Čeryšev se zjevil na konci pohledné akce a po finální přihrávce od Zobnina stanul sám před Majúfem, kterého obstřelil pohotovou ranou do horní poloviny branky. "Zelení sokoli" svůj projev příliš nezměnili ani po přestávce, naopak záhy mohli inkasovat potřetí. V 52. minutě napřáhl z hranice šestnáctky Samedov a horní tyčku přestřelil zhruba o metr a půl. Saudská Arábie byla blízko ke snížení za dalších pět minut.

Na dlouhý pas téměř od pravé postranní čáry si před branku seběhli Šáhlaví s Džasímem, ovšem ani jeden nedokázal skákavý balón tečovat do sítě. Poté zahrozil z přímého volného kopu Džasím, po jeho pasu hlavičkoval Fardž mimo prostor tří tyčí. Rusové se mohli definitivně uklidnit v 68. minutě, jenže přízemní pokus Zobnina z deseti metrů nadvakrát likvidoval Majúf. Za další tři minuty přidal třetí gól favorita žolík Arťom Dzjuba.

Další geniální tah Čerčesova slavil úspěch ani ne dvě minuty po Dzjubově příchodu, který si naskočil na centr od Golovina a z hranice brankového území hlavičkoval do protipohybu Majúfa. Od tohoto momentu si domácí s přehledem hlídali dostatečný náskok a na hostech bylo znát, že jim docházejí síly. V nastaveném čase se postaral o krásný moment Čeryšev, když po sklepnutí od Dzjuby parádně vystřelil šajtlí a míč naprosto přesně zaplachtil nad Majúfa ke vzdálenější konstrukci - 4:0. Gólové hody neskončily ani po této brance, v samém závěru se totiž ještě trefil Golovin z přímého volného kopu.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com

Komentáře (1446)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele