základní skupiny - skupina A, 2. kolo
19.06.2018 20:00 CET
3 : 1
(0:0)

Reportáž

Rusko porazilo Egypt a téměř jistě postupuje

V první půli se ještě fotbaloví fanoušci příliš nebavili, ale po změně stran se s góly roztrhl pytel. Zatímco domácí se opět předvedli v oslnivé formě a nasázeli soupeři tři branky, Egypt dokázal jen snížit.

Egypt si potřeboval nutně napravit reputaci a zvítězit, neboť po prvním utkání s Uruguayí nemá na kontě ani bod. Dnes se ale zástupce afrického kontinentu mohl spolehnout na uzdraveného Mohameda Salaha, což byla pro Egypťany velká vzpruha. Šutér z Liverpoolu se taky nemohl dočkat, až bude smět pomoci svým spoluhráčům.

Rusové mají samozřejmě sebevědomí na naprostém vrcholu. Jednak jim fandí celá země a jednak se jim první poločas povedl dost možná víc, než Rusové čekali. Nad Saúdskou Arábií zvítězili pořadatelé jednoznačně 5:0 a Egypťanům dali jasně najevo, že si musí především v obraně dávat velký pozor.

V prvních minutách se ale nejednalo o příliš atraktivní zápas. Chyběl mu náboj a rychlost, třebaže Mohamed Salah si několikrát chtěl nabíhat do šance. První zajímavou ránu zápasu si připsal oceňovaný mladík Golovin, jehož rána z šesté minuty těsně minula tyč egyptské branky! El Shenawy se musel pořádně činit také po dalším náběhu Dzjuby, jehož zakončení mu dělalo problémy.

Po uplynutí prvních a nepříliš záživných patnácti minut se pokoušel vykouzlit na tvářích hostí úsměv Trézéguet. Díky své rychlosti i parádnímu náběhu se dostal až před vápno a z levé strany kroutil míč na zadní tyč! Jeho rána ale zaplula těsně vedle tyče. Rychlostně podobně vybavený Denis Čeryšev se na opačné straně dostal také k zakončení, jenže pouze sledoval, jak míč míří nad břevno.

Mohameda Salaha jen horko těžko zastavoval veterán Jurij Žirkov, ale na poslední chvíli vše uklidnil. Elnenyho pas posléze nepřesně zakončil Mohsen, který se o chvíli později přepustil míč Salahovi. Ránu nebezpečného střelce však Akinfejev bez potíží kontroloval. První půle mnoho dalšího nenabídla, z čehož museli být domácí fandové trochu zklamaní.

Vše jim ale vynahradil druhý poločas. Rusové do něj totiž vletěli naprosto fantasticky. Mnozí diváci se ještě ani nevrátili od stánků s jídlem a domácí favorit už vedl. Ve 47. minutě brankář El Shenawy vyboxoval Golovinův centr jen k Zobninovi. Jeho střílený balón málem tečoval Dzjuba, ale ještě před ním si mičudu do vlastní sítě nešťastně srazil kapitán Ahmed Fathi - 1:0.

Ruská reprezentace se tou dobou naplno opřela do protivníka, vědoma si jeho síly a možných kontrů. Jeden z nich málem proměnil Mohamed Salah, k němuž propadl míč. Salah měl v pokutovém území trochu času, jenže svou střelou trefil pouze Fernandese.

Deset minut po první brance Rusové znovu udeřili. Vytažený bek Fernandes si skvěle naběhl na přihrávku před vápno a obešel i protihráče. Následoval pas do druhé vlny, kde stál velmi pohotový Denis Čeryšev - 2:0!

Na tenhle vývoj Egypt nestačil reagovat a smyčku kolem krku mu ještě víc utáhla parádní akce Artjoma Dzjuby. Zkušený kanonýr si tělem pokryl míč a zbavil se obránce, který na něj fyzicky nestačil. Ve vápně už Dzjuba s přehledem překonal brankáře El Shenawyho a schylovalo se k debaklu.

Branku naděje ale Egypt vstřelil poměrně záhy. V 73. minutě byl ve vápně faulován Mohamed Salah a egyptská část fanoušků volala po penaltě. Chvíli se sice sudí nevyjadřoval, ale po nápovědě videorozhodčího ukázal na značku pokutového kopu! Obrovskou odpovědnost a ještě větší úlevu zažil vracející se Mohamed Salah, který snížil na rozdíl dvou branek! Víc už ale Faraoni nestihli.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (697)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele