základní skupiny - skupina H, 1. kolo
19.06.2018 17:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Poláci podlehli Senegalu 1:2 a cítí velkou křivdu

O tomhle zápase se bude ještě dlouho mluvit. Závěr prvního kola základních skupin se totiž rozhodčím úplně nepovedl; začalo to už včera zápasem Anglie s Tuniskem, kdy Albion mohl požadovat dvě penalty. Dnes rozhodčí ublížil Polsku, kteří po vlastním gólu a především kontroverzní trefě Nianga prohráli se Senegaem. Krychowiak už korigoval zbytečně.

Fantómový gól je pojem znám od dob anglického triumfu z šestašedesátého - pro mladší diváky ho proslavil Luis García v semifinále Ligy mistrů Liverpoolu s Chelsea. Jde o branku, kdy míč nepřekročí brankovou čáru. M’Baye Niang však pozměnil jeho význam, když nikým nepozorován vběhl do hřiště po ošetřování, využil zmatku a gólem na 2:0 de facto rozhodl zápas.

Zápas, který nabídl při nejmenším jednu z nejslabších prvních polovin za celé první kolo základních skupin. Za pětačtyřicet minut nebyla k vidění jediná střela na branku, a přestože to prvních pět, deset minut vypadalo na zajímavou divočinu nahoru-dolů, postupem času začal obraz hry povážlivě zrnit.

Jednu z mála pohledných akcí předvedl levý bek Senegalu Sabaly, který prošel přes půlku hřiště a vyslal do velké šance Nianga. Ten ale podivným pokusem nenašel ani spoluhráče, ani prostor mezi třemi tyčemi. Poláci se do první jakés takés příležitosti dostali až ve třiadvacáté minutě, kdy Lewandowski z otočky a ze vzduchu trefil balón dost mizerně.

A tak se nebylo vlastně ani čemu divit, když první gól zápasu padnul tak, jak padnul. S fotbalovostí měl něco společného jen elán a síla M’Bayeho Nianga, který si snadno poradil se školácky bránícím Piszczekem a přes Maného předal míč až k Idrissovi Gueyemu. Ten měl dost času na střelu, ale míč mu sjel po kopačce a mířil vedle - naštěstí pro Senegal mu však v cestě stál nešťastný stoper Thiago Cionek, který jeho trajektorii nasměroval do sítě.

Průměrný poločas pro Senegal, otřesný pro Polsko. Musel to být Robert Lewandowski, kdo si pak po pauze vzal situaci do svých rukou a jal se s výsledkem něco provést. Vzal si míč, obhodil jednoho soupeře a raketovou rychlostí s ním prchal na bránu. Zastavil ho až faulující Sané a Lewandowski dostal příležitost kopnout si přímák z výborné pozice. N’Diaye nicméně jeho technický pokus dokázal vyrazit.

Neprosadil se ani Piszczek, jenž na zadní tyči mohl sklepávat míč do brány, ale placírka mu nesedla. A pak to přišlo. Niang se po pár minutách válení zázračně vyléčil a ve velmi nestřežené chvíli ho rozhodčí vpustil zpět do hřiště. Zmatená polská obrana v čele s mizerně nahrávajícím Krychowiakem a liknavým Bendarkem propustila Niangův náběh až před bránu. Vyběhnuvší Szczesny prolétl jak sojka a útočník Turína vděčně dovedl mičudu až do sítě.

Poláci si pochopitelně vehementně stěžovali, ale na to nebyl čas - museli jednat. Milik ale po centru Piszczeka trefil jen boční síť, aktivního Rybuse zase skvěle zblokoval Sané. Podobně jako Niang v závěru zkoušel potahat čas Sarr, který chvíli ležel u praporku, ale když ho sudí ignoroval, vstal - a běžel jako laň, když měl míč na noze a po krátkém sprintu se pokoušel nasimulovat penaltu.

Trest za nefér gesto přišel pět minut před koncem z jednoduché standardky. Grosickiho vysoký míč našel hlavu Grzegorze Krychowiaka, který výborným trknutím na protější tyč ještě vykřesal polskou naději na bodový zisk. Další šanci si však Nawalkův tým nevytvořil, a jako teprve druhý evropský celek si tak připsal na světovém šampionátu porážku.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (702)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele