základní skupiny - skupina H, 1. kolo
19.06.2018 14:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Japonsko zaskočilo Kolumbii a na úvod slavilo vítězství

Jestli na minulém mistrovství světa ovládla tento duel Kolumbie, pak na nynějším světovém šampionátu nesplnila roli favorita. Jihoamerický celek hrál už od samotného začátku o deseti mužích v poli, čehož Japonsko nakonec díky hodně zlepšenému výkonu ve druhé půli zužitkovalo. Rozhodující branku si připsal jediný typický japonský hrot Juja Osako.

Vstup do utkání byl pro Kolumbii doslova katastrofální. Už ve 3. minutě se řítil sám na bránu Osako, který se ještě k zakončení nepropracoval, jeho spoluhráč Kagawa už ovšem ano a trefil v pokutovém území ruku Carlose Sáncheze. Sudí Skomina musel udělit červenou kartu a nařídit penaltu, kteoru bez větších komplikací Kagawa do protipohybu brankáře Ospiny proměnil.

Ačkoli Japonsko hrálo přesilovku, v podstatě si s ní v prvním poločase nevědělo vůbec rady. V jeho hře byly vidět především nepřesnosti, Kolumbijci naopak působili na hřišti daleko dravěji. Ve 12. minutě mohl vyrovnat Falcao, ovšem po standardce nasměroval míč jen do připraveného gólmana Kawašimy. Pak pálil na druhé straně Inui, jenže zamířil pouze mimo.

Ve 32. minutě se z ničeho nic dostal k zakončení Osako, byl ale v poměrně složitém úhlu, a tak jeho střela skončila pouze vedle. Pak už začala dosti hrozit Kolumbie. Nejprve to byl Falcao, který zase v těžké pozici mířil jen do Kawašimy, a šest minut před koncem první půle již vyrovnal Quintero. Z přímého kopu poslal balón na bližší tyčku, přičemž jeho gól potvrdila i goal line technology.

Jestli jihoameričtí fanoušci mohli věřit, že se jejich týmu podaří i v oslabení výsledek otočit, pak Japonsko po obrátce o sto procent zvýšilo svou aktivitu a bušilo do bránícího soupeře, co to šlo. Celou dobu si Los Cafeteros v podstatě koledovali o gól. V 54. minutě se opět podařilo zahrozit neudržitelnému Osakovi, jenž tentokráte pálil do Ospiny.

O pár minut později tlačil svůj pokus na zadní tyčku Inui, každopádně i v tomhle případě byl Ospina připravený. Rovněž se Japoncům podařilo dobře zahrávat standardní situace, nejprve po jedné z nich ještě Jošida poslal svou hlavičku nad bránu, dvakrát se mezi tři tyče netrefil z dobrého postavení Sakai, pak už ovšem vyšel svěřencům trenéra Akiry Nišina rohový kop.

Střídající Honda načechral v 73. minutě centr z rohového čtvrtkruhu na hranici brankového území a odtud průrazný Osako přesně zacílil. Malátná Kolumbie se na srovnání stavu nezmohla. Kouč José Pekerman poslal na hřiště Jamese Rodrígueze, jenž kvůli zranění nemohl hrát od začátku, i Carlose Baccu, ale ani oni ofenzívu nepomohli oživit. První jmenovaný v 78. minutě mimochodem střílel pouze nad.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (451)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele