play off - semifinále
10.07.2018 20:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Jediný gól poslal Francii do finále

Belgický gólostroj, jenž během pěti předchozích střetnutí nastřádal čtrnáct zářezů, se proti bezchybně fungující defenzivě Francie zadrhl. Její přínos podtrhl stoper Samuel Umtiti, jehož hlavička se ukázala býti vítěznou. Nebývá to obvyklé, ale přesto se na straně poražených najde člověk, který z výsledku nebude úplně zklamaný - asistent trenéra Thierry Henry.

V úvodní desetiminutovce hráli více s balonem Belgičané. K větší příležitosti se ale přes zformovanou obranu nepropracovali. Ve 13. minutě vyslal Pogba kamaráda Mbappého, jenž obráncům ukázal záda, leč Courtois byl u míče včas. Brejk na opačné straně hřiště zazdil Kevin De Bruyne. Další možnost přeci jen patřila svěřencům kouče Martíneze. Hazard ovšem místo přihrávky na zcela neobsazeného Lukaka volil raději nepřesné zakončení.

V 18. minutě se k ráně zpoza vápna odhodlal Matuidi a belgický gólman ji musel krotit v rukavicích. Na druhé polovině střílel Hazard a Varane před bránou vyhlavičkoval pryč. Za chvíli se po centru od rohového praporku ve vápně rychle otočil Alderweireld a Lloris skvělým skokem jeho pokus zneškodnil. Že si bude muset na první trefu na turnaji Olivier Giroud ještě nějakou chvíli počkat, ukázala situace, kdy v obtížnější pozici ideálně nezasáhl dlouhý míč.

Ve 31. minutě rozehrál Griezmann přímý kop vedle sebe na Pavarda, jenž pobídl Girouda, což k úspěchu Les Bleus zase nevedlo. Poté se zpoza vápna osmělil Antoine Griezmann, jenomže pravačka selhala. Ve 40. minutě si naběhl do šestnáctky Pavard, Mbappé ideálně naservíroval a brankář, který v roce 2015 vytlačil Petra Čecha z pozice jedničky v Chelsea, znovu předvedl povedený zákrok.

V závěru úvodního dějství ještě sundal Dembélé pronikajícího Pogbu. A ve Francii mohlo být veselo, kdyby Griezmann nepálil jenom do zdi. Hned po změně stran přistál kulatý předmět na hlavě Romela Lukaka, jenž zařízení ke smůle Rudých ďáblů minul. Následně po šikovné patičce posunul Mbappé k Giroudovi a Company zblokoval na roh.

To se psala 51. minuta. Standardní situace ve vyřazovacích bojích ruského šampionátu znamená velkou možnost skórovat. A taky že ano. Antoine Griezmann našel přesně hlavu Samuela Umtitiho a bývalý obránce Lyonu, se kterým si zahrál i v Mladé Boleslavi, poslal svou zemi do vedení - 1:0. Jak se ukázalo, šlo o nejdůležitější moment celého utkání.

Od 55. minuty se Kylian Mbappé fotbalem vyloženě bavil, z čehož málem vytěžil maximum Giroud, kdyby jeho šanci nepřekazil Dembélé. Po hodině hry chyboval Deschampsův tým v rozehrávce a po odrazu se míč ocitl v ideálním prostoru (u penaltového puntíku), takže Kevinu De Brunyemu stačilo jenom dobře trefit, což se nestalo.

V 65. minutě našel Mertens ve velkém čtverci Fellainiho a mnoho nechybělo, aby na ukazateli skóre zasvítila i na straně prohrávajícího celku jednička. Za nějakých 120 sekund doputoval Telstar po ose Mbappé-Griezmann k Giroudovi, který ale hodně přestřelil. V 76. minutě to z hranice vápna zkusil De Bruyne a ohrozil diváky a divačky ve 34. řadě.

Poddaní krále Philippa ani v této fázi zápasu stále ne a ne najít recept na protivníkovu defenzivu. Až deset minut před koncem se do balonu opřel Witsel a Hugo Lloris boxoval mimo nebezpečí. Francouzům se naopak nedařilo přejít do protiútoku, natož udržet balon. V 89. minutě na to mohli doplatit, nicméně De Bruyneho centr byl o něco prudší, než by býval Romelu Lukaku potřeboval.

Teprve až v nastaveném čase si Roberto Martínez vzpomněl, že na lavičce sedí Michy Batshuayi. Jenomže hráli především borci v modrém. Pogba předal Griezmannovi, jehož slabou přízemní střelu brankář pokryl. A v poslední minutě mu podobným způsobem usnadnil zákrok Corentin Tolisso, který předtím vystřídal zraněného Matuidiho.

Belgičané poprvé na turnaji nedali ani jeden gól a po dvaatřiceti letech si zahrají o třetí místo. Francie se ve finále Mundialu představila naposledy v roce 2006. Tenkrát přes Itálii ke zlatu cesta nevedla. Tentokrát se jí dávají veliké šance. I proto, že zároveň může nechat zapomenout na zaváhání v posledním duelu domácího EURA 2016.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (1817)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele