základní skupiny - skupina C, 1. kolo
16.06.2018 12:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Francouzi se na výhru nadřeli, dvakrát jim pomohlo video

Utkání Francie s Austrálií nabídlo až nečekaně vyrovnané utkání, jež nakonec země galského kohouta navzdory nevýraznému vystoupení ovládla v poměru 2:1. Zároveň se jednalo o plnohodnotnou ukázku role moderní techniky na světovém šampionátu, neboť penaltu před prvním gólem Griezmanna udělil rozhodčí až po dodatečném přezkoumání celého incidentu a vítězný gól Pogby s těsným odrazem míče od břevna za čáru by dost možná neplatil nebýt brankové technologie.

Kdo od Francouzů očekával rozdrcení australského outsidera již v první půli, musel být notně zklamán. Přestože Didier Deschamps po nevyvedené generálce na mistrovství proti USA sáhl do základní sestavy hned na čtyřech postech, dočkal se dalšího bezkrevného výkonu bez gólového úspěchu.

Favorit utkání se sice zpočátku ujal převahy, ovšem první střelecké pokusy v podání Mbappého, Pogby či Griezmanna brankář Ryan dokázal vždy zneškodnit. Jakmile Australané zjistili, že jim soupeř dovoluje v poklidu kombinovat na vlastní půli, povedlo se jim hru vyrovnat, a dokonce si vytvořili i vůbec největší šanci prvního poločasu. Mooyův přímý kop totiž přistál na hlavě Sainsburyho a míč na cestě k brance ještě nešikovně tečoval Corentin Tolisso. Hugo Lloris v tu chvíli měl co dělat, aby rychle přiskočil k levé tyči a vytěsnil míč do zámezí. První půle tak přinesla nezáživný bezbrankový stav.

To po změně stran se děly divy. V pětapadesáté minutě se díky Pogbově průnikové přihrávce řítil Griezmann sám na Ryana, avšak pod nohy mu na poslední chvíli skočil Risdon. Sudí Cunha sice pustil hru dále, ale pár minut nato se po přerušení rozhodl celou situaci přezkoumat u videozáznamu a přece jen ukázal na značku pokutového kopu. Exekuce se ujal sám faulovaný Griezmann a skóroval suverénní dělovkou k tyči.

Místo kontroly důležitého vedení však hráči v modrém ukázali, že se stále nedokáží vyhnout pravidelným defenzivním lapsům. Sotva tři minuty po zisku vedení totiž nezvládl bránění další Mooyovy excelentní standardní situace Samuel Umtiti, jenž ve vzduchu zpanikařil a sáhl po míči rukou, což Cunhovi neuniklo. Mile Jedinak nařízenou penaltou stejně jako Griezmann nepohrdl a Francouzi mohli začínat zase od znova.

Od vyrovnávacího gólu zemi galského kohouta začala opět svírat křeč z první půe, a tak Didier Deschamps sáhl dokonce k překvapivému stažení střelce Griezmanna výměnou za Oliviera Girouda, což se záhy ukázalo jako brilantní tah.

Forvard Chelsea svou fyzickou zdatností vrátil Francouze k udržení míče u australské branky a devět minut před koncem to byl právě Giroud, kdo si umně narazil s Paulem Pogbou a následně sledoval, jak Pogbův improvizovaný pokus nešťastně tečoval levý bek Behich a míč se odráží od břevna k brankové čáře. Prvotní zmatení rázně přerušil Cunhův hvizd a francouzská gólová radost, kterou divákům následně opět potvrdila spolehlivá videotechnika.

Na smolný druhý gól již Australané odpověď nenašli, a tak navzdory sympatickému výkonu zahajují ruský šampionát prohrou 1:2. Francouzi naopak potvrdili roli favorita, ovšem na předváděném výkonu má Deschamps ještě hodně co zlepšovat.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (868)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele