základní skupiny - skupina A, 1. kolo
15.06.2018 14:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Vyrovnanou bitvu s Egyptem rozhodl v závěru Giménez

Cavani se Suárezem pohořeli na skvělém El Shenawym, který až do samotného závěru držel Egypt v naději na první bod v turnaji. I ten nakonec Faraonům uzmul stoper Uruguaye José Giménez, jenž se minutu před koncem vznesl a hlavou vstřelil jediný gól zápasu. Mohamed Salah, který do utkání vůbec nezasáhl, mohl na lavičce jen smutně kroutit hlavou.

Fotbalista, na kterého se dnes všichni těšili, proseděl celý duel na lavičce. Přestože se trenér Cuper kasal, že Salah rozhodně do utkání nastoupí, nestalo se tak, ba co víc, hvězda Liverpoolu se neobjevila ani při rozcvičce u postranní čáry. Nad jeho zdravotním stavem tak stále visí otazník.

Největší fotbalový koncert byl k vidění až v závěrečné dvacetiminutovce, do té doby se nezaujatý divák zas až tolik nebavil. Nutno však přiznat, že z hlediska ryze kvalitativní úrovně se jak Uruguay, tak Egypt nemají za co stydět a třeba africký celek působil na hřišti obecně pozitivnějším dojmem, než včera hojně střílející Rusové.

Ačkoli byla Uruguay po celý duel nebezpečnější, hrálo se většinou nahoru-dolů. V úvodu se zastřeloval Cavani, na nějž před opačnou brankou navázal Trezeguet, ale oběma střela sjela z nártu a pro gólmany byla lahůdkou. Až po dvaceti minutách si útočník PSG nádherně přehodil kapitána a levačkou vypálil. Kdoví, jak by to dopadlo, kdyby Ali Gabr jeho parádní pokus nevyhlavičkoval.

Následný roh propadl přes Godína k Suárezovi, který zůstal osamocený na zadní tyči a dle svého zvyku taky rozvlnil síť. Fatálně ji však zasáhl jen zboku. Než se obě mužstva na dlouho odmlčela, zkusil svoje štěstí poprvé i jinak nevýrazný útočník Egypta Mohsen, jehož propagační žblabuňku by Muslera snad zpracoval i nohou.

Hned po změně stran se do druhé obrovské šance zápasu proklestil Luis Suárez, ale ani tentokrát to nevyšlo. Po chybě Hegazyho sice Cavani svému kolegovi krásně obloučkem předal míč do šestnáctky, jenže El Shenawy včas vyběhl a barcelonskému střelci snížil již tak ostrý úhel. Příležitost skončila jen obtiskem míče na gólmanově koleni.

Hlušší pasáž režisér pravidelně prokládal záběry na mračícího se Mohameda Salaha, kterého musely na lavičce pořádně svrbět nohy. Div se ale nezačal radovat, když dvacet minut před koncem tvrdě vypálil Ahmed Fathy a konečně se proti pořádné pumelici musel prezentovat i gólman Uruguaye Fernando Muslera.

Tenhle moment byl pro favorizovanou Uruguay konečně budíčkem - a konečně na hřišti v Jekatěrinburgu začal vládnout skutečně atraktivní fotbal. Nejdřív zase selhal Luis Suárez, který dostal míč po ose Christian Rodríguez, Edinson Cavani a běžel sám na El Shenawyho. Egypťan mu však míč sebral zpod kopaček.

Uruguay chtěla hodně vyhrát, ale prostor, který ještě deset minut před koncem nechala soupeř, byl trestuhodný. Elmohamady dostal pár metrů za vápnem dost času, aby napřáhl a nebezpečně vystřelil, jenže mířil nad. Na opačné straně o chvíli později opět zazářil Mohamed El Shenawy, jeho zákrok proti Cavaniho dělovce ze vzduchu měl špičkové parametry.

Nakonec ale našel přemožitele. Asi mu ještě zvonilo v uších po úžasném přímáku Cavaniho, který rozezvonil tyč, když se do vzduchu vznesl José Giménez a hlavou proměnil Sánchezův centr v rozhodující gól. Uruguay tak vstoupila do turnaje vítězně, což se jí povedlo poprvé po 48 letech.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (659)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele