základní skupiny - skupina E, 1. kolo
17.06.2018 20:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Švýcarsko uhrálo s Brazilci senzační bod

Rostov zažil další překvapení, protože favorit z Brazílie dokázal se Švýcary urvat jen bod! I když se jako první trefil Coutinho, špatné bránění standardní situace ze strany Brazilců umožnilo Zuberovi vyrovnat.

Možná největší favorit na celkové vítězství se na stadionu v Rostovu dostal do křížku se Švýcarskem. Brazilce pořád hodně bolí a frustruje výsledek posledního mistrovství světa, třebaže z výběru trenéra Titeho ho fyzicky zažila jen čtveřice hráčů. Dnes svou zemi opět vedl do boje Neymar, který byl obklopen hráči jako Jesus, Casemiro, Marcelo, Silva či Coutinho s Alissonem.

Švýcarsko se v žádném případě nechtělo vzdát bez boje a jak říkal trenér Petković před utkáním, cílem jeho mužstva byly body. O ty se prali Behrami, Sommer, Rodríguez, Shaqiri nebo Seferović. Jak se ale dalo očekávat, Brazílie svého soupeře příliš často k míči nepouštěla, natož pak na dostřel brankáře Alissona.

Tíha prvního utkání byla na Brazilcích nepatrně znát, ale s postupem času si Kanárci dokázali vytvořit územní převahu. Gabriel Jesus našel rozběhnutého Paulinha, který sice dostal míč skrz švýcarskou obrannou gardu, ale následně si jej příliš předkopl.

V 11. minutě se Brazilci málem radovali. Mladý talent Gabriel Jesus se dostal do vápna a nahrával na Paulinha. Míč navíc nešťastně a nevýrazně odkopával Schär jen k Paulinhovi. Záložník Barcelony sice balon netrefil pořádně, ale přesto se jen díky zákroku pohotového brankáře Yanna Sommera odkutálel těsně vedle tyče!

Jesus si naběhl na průnikovou přihrávku do pokutového území a bez přípravy poslal prudký centr na malé vápno. Sommer byl ale opět na místě a připraven. Švýcaři v obraně nepůsobili příliš jistým dojmem, což se už ve 20. minutě projevilo na výsledku. Marcelův centr sice ještě obránci odvrátili, jenže na hranici vápna si balon zpracoval Philippe Coutinho. Sommer sice za jeho ranou plachtil, ale neměl šanci parádní trefu zastavit - 1:0.

Rychlé vedení a neochota Švýcarska vymýšlet cokoli kreativního směrem dopředu Brazílie vítala. Pokud se míč dostal na dohled brankáři Alissonovi, mohly za to průniky švýcarských beků, jichž ale nebylo mnoho. Kombinační hra evropského týmu nefungovala a těžištěm její strategie byl boj o míč.

V nastaveném čase prvního poločasu se Brazilci opět dostali k nebezpečnému zakončení, které mohlo navýšit vedení. Po centru od rohového praporku se do vzduchu vydal stoper Thiago Silva, jehož hlavička se snášela těsně nad břevno!

První půle skončila díky lahůdkové parádě barcelonského esa a zdálo se, že Švýcaři brankáře Alissona příliš nevyzkouší. Jenže právě naopak. Už ve 4. minutě druhé půle se Švýcarům povedl parádní rohový kop. Xherdan Shaqiri poslal ostrý míč před bránu, kde si balon našel Steven Zuber. A protože s ním absolutně nikdo neskákal, poslal Zuber umístěnou hlavičku mimo dosah Alissona a srovnal!

Zatímco švýcarský trenér Petković zachovával kamennou tvář i po vyrovnání, Brazilci byli hodně překvapení. Trenéru Titemu se s postupujícím časem začala do tváře vkrádat nejistota a zasmušilost. Radost mu mohl vrátit Philippe Coutinho, jehož brilantně oslovil Neymar. Coutinho si sice míč dobře hrudí zpracoval, jenže nártem minul!

Patnáct minut před koncem utkání se po individuálním průniku do vápna sesul k zemi Gabriel Jesus a vehementně se dožadoval mexického arbitra Ramose penalty. Ten ale s jeho požadavkem nesouhlasil. V posledních minutách se na hřiště dostali ofenzivně ladění Firmino či Embolo, ale nebezpečí před brankami zvýšit nedokázali.

Firmino byl pochopitelně trochu aktivnější a osm minut před koncem jeho tvrdou ránu nad břevno Sommer jen kontroloval. Stejně jako hlavičku nabíhající hvězdy Neymara o chvíli později. I když se hvězda PSG hodně vztekala, s konečnou remízou nic nezmohla.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1239)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele