play off - čtvrtfinále
06.07.2018 20:00 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Belgičané i díky vlastní brance Fernandinha postupují přes Brazílii

Brazílie nestačila na Belgii a ani její hvězdy jí nepomohly k postupu. Jihoamerický celek trenéra Titeho končí především kvůli vynikajícímu prvnímu poločasu Belgie, vlastní brance Fernandinha a gólu De Bruyneho.

Brazilci se po nepříliš povedené základní skupině nakonec přeci jen dostali do tempa a v rytmu samby chtěli protančit také přes dalšího soupeře. Tím ale byla Belgie, která rovněž pomýšlí na nejvyšší příčky a nehodlá dát soupeři vůbec nic zadarmo. Dokonce 23 zápasů už Rudí ďáblové z Belgie neprohráli a z velké části se o to starají hráči jako Courtois, Alderweireld, Kompany, Meunier, Fellaini, De Bruyne, Lukaku či kouzelník Hazard.

I v případě Brazílie se jedná o špičkovou ekipu. Trenér Tito do ní vybral hvězdy jako Alisson, Silva, Marcelo, Paulinho či Willian. Ofenzivní fázi měli na starost Coutinho, Neymar nebo Jesus, takže se stopeři Belgie měli na co těšit. Hvězdná sestava se musela obejít bez vykartovaného Casemira, což mohla být pro Belgii cesta kupředu.

Diváci se chtěli těšit z ofenzivní podívané, třebaže se v této fázi turnaje hrálo o příliš mnoho. Mnozí by to mohli nazvat předčasným finále, což vzhledem k obrovské síle i ambicím obou týmů dávalo smysl. Belgičané důvěřovali především ve své centimetry a fyzický projev, ale první vážná šance ze vzduchu patřila Brazilcům.

Tým trenéra Martineze dnes neměl úplně svůj den a především v obraně občas působil chaoticky. Draví Brazilci naopak útočili pomocí centru, z nichž jeden se snesl na hlavu nehlídaného Thiaga Silvy. Zkušený stoper působící v Paris Saint-Germain ale mířil hlavou jen do tyče!

Z rohového kopu se ale přeci jen branka povedla, i když na druhé straně. De Bruyne parádně našel Vincenta Kompanyho, který sice ukázal "jen" náběh, ale i ten stačil ke zmatení obránců Brazílie. Míč skotačil ve vzduchu a nakonec si jej do vlastní brány poslal záložník Fernandinho - 1:0.

Brazilci se okamžitě snažili dostat zpět do zápasu. Coutinho si mezi dvěma protihráči dokázal vytvořit prostor ke střele a z dálky vypálil, jenže brankář Courtois si jeho ránu pohlídal. Po třiceti minutách se smůla Brazílie ještě víc prohloubila, neboť Belgie byla opět nadmíru produktivní.

Po nepovedeném rohovém kopu Brazílie pádil s míčem u nohy Romelu Lukaku, který sice ve středu pole nenechal balon Hazardovi, ale jeho samostatný postup slavil úspěch. Lukaku prošel po ose hřiště a posunul míč doprava na Kevina De Bruyneho. Ten si poradil náramně a poslal krásnou ránu k tyči mimo dosah brankáře Alissona!

Pokud někdo před zápasem pochyboval o jeho atraktivitě, tak už první poločas ho vyvedl z omylu. Brazilci i Belgičané se opravdu snažili dopřát platícím i neplatícím divákům parádní zážitek a do hry se postupně zapojili svými střelami také Gabriel Jesus nebo Philippe Coutinho.

Unaveného a nevýrazného Williana vystřídal liverpoolský miláček Roberto Firmino a trochu rozhýbal strnulou ofenzivní fázi Kanárků. V 56. minutě se do vápna vehnal Gabriel Jesus a upadl po souboji s Kompanym, jenže k nelibosti Brazilců zkušený sudí Mažić po nápovědě videorozhodčího penaltu nepískal!

V útoku Brazilci přidali, ale stále to nestačilo. I proto se do hry dostal hvězdný křídelník Juventusu Turín Douglas Costa. Čertíkem v krabičce Martinezových Rudých ďáblů byl dnes Eden Hazard. Hvězda Chelsea sice možná nebyla vidět tak často, ale když už se dostal do šance, zavánělo to nebezpečím. Jeho dělovka na zadní tyč těsně minula cíl.

Patnáct minut před koncem utkání se do hry dostal Philippe Coutinho, který prožívá parádní sezonu. Jeho nadýchaný centr doletěl do vápna ke střídajícímu Renatu Augustovi. Titeho oblíbenec sice neměl jednoduchou pozici, ale přesto dokázal trknout do balonu ve výskoku tak, že překonal dlouhána Courtoise - 2:1.

A pak to začalo být hodně zajímavé. Belgičanům docházel dech a Kanárci naopak naplno roztáhli křídla. Jejich snahu však Belgičané úspěšně eliminovali, i když třeba střídající Douglas Costa hodně zlobil soupeře. Když už se ale dostal ke střele, narazil na dnes vynikajícího brankáře Thibauta Courtoise!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1555)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele