základní skupiny - skupina G, 2. kolo
23.06.2018 14:00 CET
5 : 2
(3:1)

Reportáž

Belgie jasně přejela Tunisko a je prakticky v osmifinále

Další místenku do osmifinále mistrovství světa si prakticky zařídila hvězdami nabitá Belgie. Evropský celek přejel Tunisko jasně 5:2 a v tabulce má po dvou kolech plný počet bodů. Rudí ďáblové se prosadili celkem pětkrát, přičemž branky rozdělili dvakrát Eden Hazard a Romeu Lukaku a jednou se prosadil Batshuayi. Z pohledu Tunisanů korigovali skóre Bronn a Khazri.

Tým Roberta Martíneze bývá kritizován za netýmové pojetí, ovšem v tomto zápase Belgičané táhli za jeden provaz. Zejména v prvním poločase předvedli výborný výkon a naprosto zaslouženě vyhráli.

Belgie vstoupila do zápasu hodně aktivně a tlaku, který si vytvořila, dokázali Tunisané vzdorovat pouhých šest minut. První příležitosti Lukakua nebo Meuniera ještě přežili, ale v 6.minutě fauloval Ben Youssef Hazarda a sudí i po poradě s videem odpískal pokutový kop. Sám postižený ofenzivní záložník Chelsea se chopil šance a bezpečně poslal Belgii do rychlého vedení. A to Evropany nakoplo. O několik minut později předvedlo Tunisko chybu v rozehrávce, tu vystihl Mertens a okamžitě kolmicí vyslal Lukakua, který přízemní střelou k tyči zvýšil na 2:0.

Takový začátek utkání si africký celek nepředstavoval, nicméně na gól Lukakua dokázal bleskurychle odpovědět. Po standardní situaci Chazrího se nejvýše do vzduchu vyšrouboval Dylan Bronn a hlavou snížil. Sudí opět použil video, aby vyloučil případný ofsajd a ze strany Tunisanů bylo opravdu vše v pořádku. Tým trenéra Nabila Maâloula si ale ještě v prvním poločase vybral kus smůly. Nejenže přišel o zraněného Bronna, ale před koncem poločasu musel ze hry i Ben Youssef.

Zpátky však ke hře, zhruba po půlhodině hry začali Tunisané častěji ohrožovat Courtoisovu branku, Sassiho přízemní střela skončila těsně vedle a Khazri pro změnu tvrdou ranou prověřil připraveného Courtoise. Mnohem nebezpečnější však byla Belgie. V natavení předvedla jeden z rychlých kontrů, ale Lukaku na De Bruyneho přihrávku před brankou nedosáhl. Vzápětí už to ale vyšlo, další chyba Tunisanů se hrubě nevyplatila a Mertens to udělal nádherně, počkal si až mu do uličky seběhne Lukaku a chytrou přihrávkou vybídl útočníka Manchesteru United k další brance. Lukaku nezaváhal a zajistil Belgii dvoubrankový náskok.

Tunisané museli o přestávce zmobilizovat síly. Proti Belgii je čekal ve druhém dějství hodně náročný úkol, ale Kartáginci se nevzdávali. Nebezpečný pas na Khazriho skončil odmávaným ofsajdem a i další náznaky šancí skončili vniveč. Zato Belgie byla mimořádně efektivní, senzačního pasu Alderweileda se zhostil Eden Hazard, obhodil si povyběhnutého Mustaphu a do prázdné zvýšil už na 4:1.

Čtvrtá branka znamenala definitivní rozhodnutí. Belgie se ve zbytku zápasu soustředila na údržbu výsledku, o čemž svědčí i brzké střídání Lukakua za defenzivnějšího Fellainiho. I přesto se mohlo skóre ještě měnit. V 76.minutě měl obrovskou příležitost střídající Batshuayi, ale balón směřující do branky na brankové čáře odkopl stoper Meriah. A to nebylo konečné slovo v podání Batshuayie, po ráně Carrasca, kterou Mustapha neudržel se ocitl v bezprostřední dorážce, ale Tunisko zachránilo břevno! A Batshuayi do třetice, z jasné pozice střílel z voleje jen doprostřed. Talentovaný Batshuayi se nakonec přeci jenom dočkal. V 89.minutě zvýšil na 5:1, ale poslední slovo měli Tusinané, jměnovitě Khazri, který po přihrávce Naggueze uklidil balón přesně k tyči.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (558)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele