základní skupiny - skupina G, 1. kolo
18.06.2018 17:00 CET
3 : 0
(0:0)

Reportáž

Belgie ve druhé půli šlápla na plyn a sestřelila Panamu

Belgie na rozdíl od Brazílie nebo Argentiny vstup do šampionátu zvládla. Na stadionu v Soči sice v úvodním dějství recept na panamskou obranu nenašla, nicméně potom ve druhém využila protivníkovy nezkušenosti a připisuje první tři body.

Národu složeného z Vlámů a Valonů dorostla výjimečná generace fotbalistů, jakou neměl od dob Scifa, Claesena a Ceulemanse. Za uplynulé čtyři roky sesbírali v náročných klubových zápasech Belgičané další cenné zkušenosti. K tomu nabrali reprezentační formu noví talentovaní borci, takže šance, že tentokrát dojdou Rudí ďáblové dál než do čtvrtfinále, je veliká. Panama, debutant na mistrovství světa, si na úvod jistě mohla přát hratelnějšího soupeře. Pouze pět jejích hráčů kope v Evropě, z toho dva shodou okolností nastupují za belgický Gent.

Že by se to dalo považovat za výhodu, to zrovna ne. První střelu si připsal už v 6. minutě Yannick Ferreira Carasco, když zůstal na levé straně pokutového území zcela osamocen. O minutku později pálil v dobré pozici Dries Mertens a Jaime Penedo skvěle vyrazil na roh. Po něm se k balonu dostala opět belgická čtrnáctka a ve velkém čtverci sebou teatrálně plácla na zem, což se možná dalo ocenit i žlutou kartou.

V minutě dvanácté Román Torres nevěděl, že má za zády Hazarda a místo toho, aby nechal míč v poklidu dojít za čáru, chtěl nahrát svému brankáři, což ofenzivní záložník Chelsea přečetl, ale naštěstí pro celou Panamu zacílil pouze do boční sítě. Podobně si o šest minut později počínal po rozehrávce rohového kopu i jeho kolega Mertens. Ve 21. minutě hledal Kevin De Bruyne robustního Lukaka, před nímž na poslední chvíli vynikajícím skluzem uklízel kapitán Torres.

Z následné pobídky od rohového praporku střílel De Bruyne nad. Panama neměla ze soupeře přílišný respekt a její vyslanci se osmělovali i ve hře dopředu. S centry si ovšem belgičtí hlavičkáři v prvním poločase vcelku bez problémů poradili. Větší šance na ohrožení Courtoise se tedy naskýtala spíše po kombinačních akcích po zemi.

Na druhé straně Martinezovým svěřencům nevycházela taktika dlouhých míčů na vysokého Romela Lukaka. V osmatřicáté minutě si to Hazard namířil do vápna a jeho pokus muž v rukavicích Penedo opět vyrazil. Brankář, jenž si na živobytí vydělává v rumunské lize, poté výtečně přečetl De Bruyneho uličku, kterou hodlal záložník Manchesteru City oslovit zmíněného Lukaka. V závěru poločasu opět hráč s číslem 7 centroval a z voleje zkusil neúspěšně štěstí tentokrát Mertens. Dobrou akci Panamy pak na druhé straně zakončoval nepřesně Aníbal Godoy.

Belgičané zkrátka jakoby v první pětačtyřicetiminutovce poněkud pozapomněli na to, že je mnozí považují za jednoho z favoritů turnaje. Na startu druhého dějství to už už vypadalo, že se borci od světoznámého průplavu opět ubrání. Torres hlavičkoval před Lukakem, ale po souboji mezi Hazardem a Escobarem se balon snesl do rohu šestnáctky k Mertensovi, který se pravačkou trefil parádně k levé tyči - 1:0.

Dvaapadesátá minuta nabídla Kevinovi De Bruynemu možnost rozehrát přímý kop. Navýšit náskok svého týmu se mu ale nepodařilo. V 54. minutě mohla Panama vyrovnat. Bárcenas skvělým pasem našel Murilla, ale Courtois byl u jeho nohou včas. Za další čtyři minuty nepřetavil další výtečnou pobídku ve vyrovnávací gól sám Édgar Barcenas, čtyřiadvacetiletý záložník mexického klubu Tapachula, načež byl vzápětí trochu necitlivě vystřídán.

V 69. minutě se Belgičané valili na panamskou svatyni s dalším útokem. Zdálo se, že Hazard už celou akci zadrbal. Pak ale posunul na De Bruyneho, který šajtlí pravé nohy vyhledal na malém vápně stojícího Lukaka, pro nějž nebyl problém uklidit hlavou do sítě - 2:0. Nutno dodat, že se jednalo o hraniční situaci, co se ofsajdového postavení týče.

Reprezentanti Panamy evidentně neměli problém s tím si míč rychleji posouvat z kopačky na kopačku. Jenže ve dvaasedmdesáté minutě z toho nakonec vytěžili pouze slabý padáček v podání Gabriela Torrese. Patnáct minut před vypršením řádné hrací doby dostali Los Canaleros třetí úder. Na soupeřově polovině ztratili míč. Hazard jej posunul na Romela Lukaka, který tváří v tvář Penedovi volil jednoduché obhození levačkou, načež do kamery pozdravil svou matku - 3:0.

Počet děr v obraně celku ze zóny CONCACAF narůstal, ale hráčům se stejně na poslední chvíli dařilo hrozící nebezpečí zažehnat. Naopak Luisi Tejadovi na opačném konci hřiště chybělo jen málo, aby akrobaticky zasáhl letící centr.

Eden Hazard se také chtěl zapsat do listiny střelců. Možnost k tomu měl v 82. minutě. Kdyby ovšem z přímého kopu nestřílel, nýbrž nahrál nalevo De Bruynemu, mohla z toho být mnohem větší nesnáz pro obranu svěřenců Hernána Daría Gómeze, který už na závěrečném turnaji MS v minulosti vedl Kolumbii a Ekvádor.

Na trávník pak v závěru vyběhl i Edenův bratr Thorgan. Ovšem z šancí zaujal pouze přímý kop Escobara, jenž díky pozornému Thibautu Courtoisovi nepotrestal De Bruyneho šlapák. Belgická jednička se proti stejnému hráči zapotila ještě jednou, když ji málem nachytal na švestkách střelou z vlastní poloviny. Opakované záběry však ukázaly, že už předtím bylo zřejmě pískáno.

Belgie tedy úvodní vystoupení zvládla. A Panama rozhodně nemusí zoufat, jelikož se prezentovala kvalitním výkonem, třebaže to výsledek nenaznačuje.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (648)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele