základní skupiny - skupina D, 2. kolo
21.06.2018 20:00 CET
0 : 3
(0:0)

Reportáž

Chorvatsko smetlo Argentinu a postupuje do osmifinále

Překvapivý výsledek se zrodil v Nižnijm Novgorodu. Argentina po remíze s Islandem prohrála vysoko 0:3 s Chorvatskem, které sebevědomým výkonem udělalo klíčový krok vstříc osmifinále. Za zástupce evropského kontinentu se trefili postupně Ante Rebić, Luka Modrić a Ivan Rakitić.

Argentinský trenér Jorge Sampaoli provedl oproti neúspěšnému utkání s Islandem změnu rozestavení z 4-2-3-1 na 3-5-2, přičemž posadil Bigliu, Roja a Di Maríu, místo nichž nastoupili Mercado, Acuňa a Pérez. Na druhé straně Zlatko Dalić oproti prvnímu zápasu nahradil Kramariće defenzivněji laděnějším Brozovićem. Nutno dodat, že změny v sestavě Sampaolimu vůbec nevyšly.

Od úvodu se hrál vyrovnaný fotbal ve vynikajícím tempu, čemuž dopomáhal i hlavní rozhodčí Ravshan Irmatov z Uzbekistánu, který nastavil volnější metr. Kvůli tomu a jeho některým nepřesným rozhodnutím nicméně také docházelo k dohadům a protestům hráčů obou týmů. Otevřít skóre mohl již po pěti minutách hry Ivan Perišić, který unikl po levém křídle, obelstil bránícího Mercada, jeho křížnou ránu ale bravurně vytáhl Willy Caballero. Argentina odpověděla také akcí po straně, když Messi vysunul Salvia, na jehož zpětnou přihrávku si počkal Maximiliano Meza, na poslední chvíli mu však do střely skočil obětavý Sime Vrsaljko.

Obě mužstva praktikovala vysoký pressing, s čímž se potýkal například obránce Tagliafico, jenž v kooperaci s Caballerem při rozehrávce hodně riskoval a nebýt faulu Mandžukiće, mohli být Argentinci za svou přílišnou pohodovost tvrdě potrestáni. Na opačném konci hřiště zase málem všechny na stadionu včetně sebe zaskočil Acuňa, jehož centr se snesl na břevno Subašićovy svatyně.

Zajímavé situace před oběma brankami pokračovaly. Po nedorozumění mezi Lovrenem a Subašićem se míč odrazil až k Pérezovi, před nímž zívala prázdná brána, jenomže záložník trestuhodně minul. Na opačné straně podobně velkou šanci spálil Mario Mandžukić, jenž se po krásném centru z pravé strany ocitl sám před Caballerem, ale také si správně neseřídil mířidla. V samém závěru poločasu měl ještě zajímavou možnost Ante Rebić, místo přihrávky na volného Vrsaljka však nepřesně vystřelil, což mu zadák Atlética Madrid důrazně vyčetl.

Gólu se stadion v Nižném Novgorodu dočkal až po přestávce. Brankář Willy Caballero vyrobil na začátku druhého dějství obrovskou minelu při rozehrávce, když při snaze o lob namazal napadajícímu Rebićovi a útočník Frankfurtu parádním volejem poslal Chorvaty do vedení.

Argentinci mohli vyrovnat o deset minut později. Pérez vyslal kolmicí do sprintu střídajícího Higuaína, po jehož přihrávce vychytal Mezu dobře postavený brankář Subašič a dorážku Messiho zablokoval jeho spoluhráč z Barcelony Rakitić. S postupujícím časem se u Sampaoliho družiny stupňovala nervozita a frustrace, což se projevilo i v často nepochopitelných vysokých centrech na osamoceného Messiho.

Definitivní rozhodnutí přinesla 81. minuta. Chorvaté vyrazili do brejku, Luka Modrić dostal dvacet metrů od brány spoustu prostoru, aby si nachystal míč na střelu, načež parádní ranou k tyči pokořil Caballera, jenž se natahoval marně. V tu chvíli možná i Diego Maradona na tribuně tušil, že k postupu do osmifinále budou muset Messi a spol. porazit Nigérii a doufat v pomoc Chorvatska proti Islandu.

To ale ještě dnes nebylo všechno. Poslední hřebíček do argentinské rakve zatloukl Ivan Rakitić, jehož pumelici z přímého kopu sice ještě zastavilo až břevno, nicméně po brejku do otevřené obrany si společně Kramarićem vychutnali Caballera a Rakitić v takřka exhibičním duchu uzavřel na konečných 3:0.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2306)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele