základní skupiny - skupina G, 3. kolo
28.06.2018 20:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Belgii přihrál výhru nad Anglií i první místo Januzaj

Souboj dvou jistých postupujících ve skupině G ovládla zásluhou jediného gólu Januzaje Belgie, v tabulce tak obsadila první místo a v osmifinále narazí na Japonsko. Naproti tomu Angličané končí druzí a o čtvrtfinále si to rozdají s Kolumbií.

Oba trenéři při jistotě postupu výrazně prostřídali sestavu, zatímco Gareth Southgate provedl osm změn, jeho protějšek Roberto Martínez ponechal v základní jedenáctce oproti minulému zápasu dokonce pouze brankáře Thibauta Courtoise a stopera Dedrycka Boyatu. Na výkonech obou mužstev byla absence většiny základní sestavy znát, souhra mezi hráči, kteří spolu v tomto složení nastoupili vůbec poprvé, často hodně vázla.

V úvodu utkání byla aktivnější Belgie. Nejprve se do balónu z nějakých dvaceti metrů opřel Youri Tielemans a Jordanu Pickfordovi pumelicí pod břevno pořádně vyprášil rukavice. V 10. minutě pak vrátil centr Chadliho před bránu Marouane Fellaini, načež před Pickfordem vznikl velký závar, na jehož konci odkopával míč z brankové čáry Gary Cahill.

Angličané poprvé zahrozili až po půlhodině hry, když si na rohový kop Alexandera-Arnolda naskočil Ruben Loftus-Cheek a mnoho nechybělo, aby hlavou otevřel skóre. Jinak se toho před oběma bránami v první půli opravdu mnoho nedělo a z tribun se několikrát ozval pískot.

Zajímavější podívanou nabídlo až druhé dějství. Mohla za to především branka, kterou vsítil pár minut po příchodu z kabin Adnan Januzaj. Záložník španělského San Sebastiánu, který do velkého fotbalu vstoupil právě na Britských ostrovech, si v šestnáctce pohrál s Rosem a nádherným obstřelem levou nohou pokořil svého bývalého spoluhráče ze Sunderlandu Jordana Pickforda, který letěl vzduchem marně.

Vyrovnání měl na kopačce v 66. minutě Marcus Rashford, jehož do samostatného nájezdu parádně vysunul Jamie Vardy. Dvacetiletý forward Manchesteru United ale ztroskotal na fantastickém Courtoisovi. Mezi tři tyče se pak nevešla ani Rashfordova rána z přímého kopu a v 83. minutě, když belgický gólman vyboxoval míč pouze k nohám střídajícího Welbecka, musel Courtoise zastoupit dobře postavený Fellaini.

Anglie v závěru při snaze o vyrovnání otevřela hru, místo plánovaného tlaku však musela být ráda, že podruhé neinkasovala. Příležitosti měli Thorgan Hazard i Dries Mertens, Pickford ale už míč za svá záda nepustil Harry Kane ani další hvězdy nakonec nepřišli do hry ani na poslední minuty a možná i kvůli tomu reprezentace Albionu na Belgičany nestačila a ve skupině obsadila druhé místo. Belgie prošla základní skupinou bez ztráty kytičky a zařadila se mezi hlavní favority celého turnaje.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (670)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele